Ivan Gluhak: Od invalidskih kolica do borbe za pojas u najdražem ringu

Foto: FFC

IVAN GLUHAK i Laszlo Senyei susrest će se idućeg petka na 23. po redu eventu u organizaciji Final Fight Championshipa. Hrvatska promocija će ovom prigodom po drugi put posjetiti glavni grad Austrije, a dvojici sjajnih boraca će pružiti priliku da se nađu u meču koji će odrediti prvog FFC prvaka u velter kategoriji.

Perthesova bolest, nekoliko lomova, dislokacija i operacija nisu zaustavili zagrebačkog “Bravehearta” na putu prema samom vrhu prilično konkurentne kategorije. Ivan je jedan od najlojalniji članova FFC rostera i u Beču će po šesti put stupiti u ring ugledne promocije. Ono što ga čini posebnim u očima čelnika FFC-a je činjenica da je sudjelovao i pobijedio u prvom MMA meču u povijesti ove organizacije.

Tri godine nakon FFC debija, Ivanu će na putu do prestižne titule stajati Laszlo Senyei. Riječ je o neporaženom Mađaru koji mu je u svibnju 2013. godine nanio poraz i to u meču u kojem je Gluhak potpuno dominirao sve do sredine treće runde. Hrvatskom borcu je tada u posljednjoj dionici na trenutak pala koncentracija i Senyei je to savršeno iskoristio kako bi izveo polugu na ruci te na taj način zaključio dvoboj u Osijeku.

Za sami početak intervjua, Ivan nam otkriva nešto o svom pripremnom procesu, kao i najznačajniju promjenu s kojom se susreće u privatnom životu.

“Pripremam se u svom matičnom klubu Leon Gym. U društvu sam odličnih boraca iz kick boksinga i MMA-a. Drugim riječima, sve je otprilike isto kao i za svaki meč. Najveća novost u mom životu je ta da čekam dijete. Sad mogu reći kako sam osnovao obitelj i iz sveg tog crpim dodatnu motivaciju uoči ovog nastupa.”

Dva FFC nastupa ste završili s prijelomom šake. Kakva je situacija danas, osjećate li posljedice tih ozljeda?

“U dva navrata sam u kratkom razdoblju lomio šaku. Prvi put u meču protiv Vladislava Kancheva na FFC 15 priredbi. Tom prigodom mi je pukla šaka u prvoj rundi. Radilo se o izrazito nezgodnom lomu metakarpalne kosti. Imao sam operaciju koja mi je donijela tri fiksatora koja sam izvadio nakon otprilike dva mjeseca. Nisam odradio dovoljno fizikalne terapije, vratio sam se treninzima i u trećem mjesecu sam odradio dva meča. Nakon posljednjeg u Sinju mi je napukla šaka. Uslijedio je meč protiv Dušana Džakića u kojem sam već nakon prve razmjene osjetio bol u šaci. Ponovno mi je pukla metakarpalna kost, koja se nalazila do one koja je stradala u meču s Kanchevom. Meč sam završio nokautom, a ruka je morala u gips. Ovaj put sam prošao bez operacije. Imao sam izbor – pločice ili dva mjeseca gips. Izabrao sam gips. Šaka je sad dobro te se nadam kako neće doći do trećeg prijeloma.”

Sa Senyeijem ste se već borili u Osijeku i u tom ste susretu dominirali većim dijelom meča, no onda je Mađar polugom na ruci preokrenuo stvari u svoju korist. Što ste naučili iz tog susreta i kako prognozirate idući?

“Mislim da ga kao borca dovoljno poznajem. Pogledao sam sve njegove mečeve i mogu reći da je u dvije godine jako puno napredovao, ali mislim da imam rješenje za njega. Cijenim ga kao borca, on je dobar i pošten dečko. Definitivno je riječ o jednom od boljih boraca u toj kategoriji. Obojica smo zaslužili borbu za pojas.”

Gdje je Mađar najopasniji, a gdje leže Vaše prednosti?

“Iskreno rečeno, on je dobar u svim segmentima borbe. Opasan je i u parteru i u stojci tako da ga ne smijem podcijeniti. S druge strane, smatram kako udaram jače od njega, a prednost bi trebao imati i u hrvanju.”

Ovo će biti Vaš šesti nastup u FFC ringu. Osjećate li neku povezanost s organizacijom i koliko bi Vam značila ova titula?

“Ovaj pojas bi bio vrhunac moje karijere. Ipak je riječ o jednoj od najboljih europskih organizacija. Perfektno se osjećam prilikom svakog ulaska u ring. U njemu i FFC-u se osjećam kao kod kuće.”

Imali ste čast sudjelovati u prvom MMA meču u povijesti ove organizacije…

“Tako je, odradio sam prvi FFC meč po MMA pravilima i nadam se da ću postati prvi FFC prvak u velter kategoriji. Sjećam se svakog trenutka svoje borbe. U tom sam nastupu svladao Dejana Miloševića koji se povukao po isteku druge runde.”

Malo naših čitatelja je upoznato s činjenicom da ste u djetinjstvu bolovali od Perthesove bolesti, je li ona ostavila nekih posljedica na Vašu borilačku karijeru?

“Od treće do šeste godine sam praktički bio prikovan za invalidska kolica. Nisam mogao hodati i prošao sam dvije teške operacije. Danas ne osjećam nikakve posljedice. Hvala Bogu pa je sve dobro prošlo. Više je na mene utjecala ova operacija šake, kod promjena vremena osjećam da me boli dio na kojem se dogodio prijelom. Imao sam ja dosta ozljeda, dvije operacije kuka, operacija šake, dva puta lom šake, dva puta puknuće bubnjića, iščašio sam oba ramena… sad se mogu zaustaviti, nema potrebe da nabrajam i ostale“, kroz smijeh je izjavio Gluhak.

Kako je nakon jedne takve bolesti odluka pala na MMA, jeste li se možda bavili i nekim drugim sportom?

“Kao klinac sam trenirao nogomet, nešto sitno karate i boks. S tim sam prestao oko 14. godine, a onda sam se s 19 godina počeo baviti MMA-om. Mogu reći da mi je ovaj sport promijenio život, izgradio me je kao osobu i u mnogočemu mi pomogao.”

Tko je Ivan Gluhak izvan ringa?

“Jedan pristojan mladić koji bi pomogao svakome kome može pomoći. Za detaljniju analizu ćete ipak morati upitati nekog od mojih poznanika“, završio je Ivan u veselom tonu.

Revanš Gluhaka i Senyeija, kao i ostatak sjajne FFC 23 priredbe ne propustite pogledati u izravnom prijenosu besplatno na Fight Channelu i Fightchanneltv.com-u. Početak bečke priredbe na rasporedu je 18. ožujka u 20:00 sati.

Pročitajte više