Ivan Kljaković Gašpić, od Gaete do Rija

Foto: HJS

HRVATSKI jedriličar Ivan Kljaković Gašpić svojim rezultatom na SP Finn osigurao je pravo nastupa na OI RIO 2016.
 
Ivan je Svjetsko prvenstvo završio na 21. mjestu, kao prvi od hrvatskih jedriličara i bez da je nastupio u današnjem posljednjem jedrenju za one koji se nisu plasirali u Medal Race.
 
Jučer, zadnjeg dana kvalifikacijskog djela natjecanja odjedreno je 3 regate od ukupno završenih sedam jedrenja u pet dana predviđenih za 10 jedrenja. Nakon 4 dana promjenjivih uvjeta, peti dan započeo je sa 15 čvorova da bi se do kraja zadnje regate vjetar razvio i do 28 čvorova. U posljednje tri kvalifikacijske regate u ovakvim uvjetima i oni najspremniji izvlačili su zadnje atome snage.
 
Josip Olujić regatu je završio na 23. mjestu, Milan Vujasinović na 25. mjestu i na 28. mjestu Nenad Bugarin. Nenad Bugarin i Ivan Kljaković Gašić jedini od Hrvata imali su ulaze u prvih deset.
 
Zabilježimo i to da su nakon posljednje regate u kvalifikacijama dva hrvatska jedriličara Milan i Ivan, koji su se borili za odlazak na OI, suočili i za prosvjednim stolom. Suci su odbacili Milanov prosvjed i diskvalificirali ga u sedmoj regati.
 
Svjetski prvak po četvrti put je Britanac Giles Scott.
 

Pročitajte više