Ivan Ljubičić - "crni konj" Australian Opena

UOČI početka prvog Grand Slam turnira sezone, Australian Opena koji počinje u ponedjeljak, australski mediji puni su analiza i predviđanja uglednih teniskih stručnjaka.

Tako je u listu The Age osvanuo intervju s Toddom Woodbridgeom, koji je svojevremeno osvojio Australian Open u konkurenciji parova. Woodbridge je izdvojio četiri igrača za koje smatra da bi mogli uzeti prvi Grand Slam naslov sezone, a među njima se nalazi i najbolji hrvatski tenisač Ivan Ljubičić.

Nakon što su španjolska teniska senzacija Rafael Nadal i prošlogodišnji pobjednik Marat Safin otkazali nastup na Australian Openu, postalo je jasno da će u Melbourneu veliku priliku za dokazivanje dobiti Francuzi Richard Gasquet i Gael Monfils, kao i Čeh Tomas Berdych.

Iako naš najbolji tenisač Ivan Ljubičić nikad nije osvojio neki Grand Slam, Todd Woodbridge upravo je Ljubičićevo ime naveo kao jednog od četiri glavna kandidata za osvajanje Australian Opena.

Nedodirljivi Švicarac Roger Federer, Amerikanac Andy Roddick, "domaći dečko" Lleyton Hewitt i Ivan Ljubičić su, po mišljenju veterana Woodbridgea, glavni favoriti za osvajanje prvog Grand Slama sezone.

"Ljubičić je tenisač koji je u zadnja četiri mjeseca najviše pokazao na Touru." - kazao je Woodbridge, koji ističe podatak da je Ljubo prošle godine slavio nad teniskim veličinama kao što su Lleyton Hewitt i David Nalbandian.

Uz to što je po prvi put u karijeri godinu okončao u najboljih 10 tenisača svijeta, Ljubičić je predvodio Hrvatsku u pohodu na svoj prvi Davis Cup naslov, piše The Age.

"Ljubičić ima sposobnost izbacivanja protivnika iz takta snagom i preciznošću svojih udaraca. Ima fantastičan servis, a trenutno je toliko pun samopouzdanja da mu je drugi servis gotovo isti kao i prvi, zbog čega me podsjeća na Petea Samprasa. To je jako teško postići, a on to već neko vrijeme radi, što znači da je pun vjere u sebe." - kazao je Woodbridge australskom listu.

Najveće dostignuće Ivana Ljubičića na Australian Openu bio je plasman u treće kolo 2002. godine. Woodbridge smatra da Roddick i Hewitt imaju puno više iskustva od Ljubičića u završnicama Grand Slam turnira, ali dodaje da, ako Ljubo uspije zadržati hladnokrvnost, može parirati svakom tenisaču na svijetu.

"Ljubičić se nalazi u takvom zamahu da ga većina tenisača u svlačionicama spominje kao trenutno najimpresivnijeg tenisača. On je takav igrač da, kada je "unutra", može dobiti apsolutno svakog tenisača na svijetu." - zaključio je Woodbridge.

Podsjetimo, Ljubičić je postavljen za sedmoga nositelja turnira, te će u prvom kolu igrati protiv domaćeg igrača Chrisa Guccionea. U slučaju prolaska u 2. kolu očekuje ga dvoboj protiv boljega iz susreta Čeha Lukaša Dlouhyja i Nijemca Philippa Kohlschreibera.

N.B.

Pročitajte više