Ivan Ljubičić teškom mukom u polufinalu

IVAN LJUBIČIĆ pobijedio je sa 7:6, 6:7 i 7:6 Šveđanina Thomasa Johanssona i prošao u polufinale Zagreb Indoorsa.

Prvi je servirao Thomas Johansson i bio vrlo siguran te poveo sa 1:0. Na oduševljenje svih prisutnih, minutu kasnije, Ljubo također sigurno osvaja svoj servis game i najavljuje vrlo zanimljiv susret. U treći je gem Ljubo ušao s namjerom da ozbiljnije zaprijeti Šveđaninu.

Došao je do 40:40, ali se Johansson ipak uspio izvući dobrim servisom. Ljubo bez nekih većih problema, oslanjajući se uglavnom na svoj servis, poravnava na 2:2. U slijedeća dva gema gledali smo izjednačenu igru s obe strane i nešto više aktivnijeg Ljubičića. Rezultat je 3:3.

Susretu je po prvi puta ove godine nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je u društvu Zlatka Mateše uživao u kvalitetnom tenisu. Thomas Johansson možda nema jednako kvalitetan servis kao Ljubo, ali se vrlo dobro kreće, reternira i uvijek vreba na volej nakon iole boljeg servisa.

Pri rezultatu 4:3 za Johanssona, ovaj nešto kvalitetnije napada Ljubin servis i dolazi do izjednačenja, ali Ljubo potom uzvraća s dva izvrsna servisa i vraća na 4:4. 31-godišnji Thomas trenutno je 104. igrač svijeta, a najviše rangiran bio je u šestom mjesecu 2002. godine, kada je bio sedmi igrač svijeta.

Prvi set bio je vrlo izjednačen. Vidjelo se da se igrači vrlo dobro poznaju, kao i da je Johansson vrlo iskusan (postao profesionalac još 1994.) i prepreden igrač, koji svaku pogrešku kažnjava, a vrlo rijetko griješi, pogotovo na svoj servis, te je set završio tie-breakom.

Tie-break je otvorio Johansson i to uspješno. Ljubo uzvraća as-servisom za 1:1, a zatim radi duplu, poklanjajući tako Šveđaninu mini break. Johansson je dva slijedeća gema vrlo dobro odigrao i poveo sa 4:1. Ljubo vraća na 4:2, a zatim i na 4:3 pogađajući dva puta uzastopce crtu. To očito nije razveselilo Thomasa Johanssona koji početnički griješi sljedeći poen i gubi stečeni mini break. Minutu kasnije Ljubo vodi i ima set loptu na Johanssonov servis, no, ovaj se ne predaje i dolazi do 6:6.

Ljubo radi presing i odličnim backhand lobom poentira za vodstvo 7:6 i set loptu, na svoj servis naravno. Vrlo dobrom skraćenom loptom Johansson daje svima do znanja da se još se predaje(7:7). Ipak Johansson nedugo zatim griješi i Ljubo ima set loptu pri rezultatu 9:8 i iskorištava je. 7:6 za Ljubičića prvi set.

U drugom setu sve po starom. Oba igrača vrlo sigurno drže svoj servis gotovo bez kontrapoena. Sve se češće čuje iz publike: Ajmo Ljubo! Kod rezultata 3:2 za Ljubičića, Ivan je pokušao nešto ozbiljnije napasti servis Johanssona i dolazi do 15:30. Bilo bi i 15:40 da sami rub mreže nije odlučio da se lopta ipak vrati u polje našeg tenisača. Ljubičić još jednom griješi backhandom i Šveđanin dolazi dolazi do 40:30, a zatim volejem postavlja rezultat na 3:3.

Rezultat istim slijedom dolazi i do 5:4 za Ivana, kada je imao po prvi put šansu za riješiti meč u svoju korist, na Johanssonov servis. Međutim takve stvari ne okupiraju misli Šveđanina koji dolazi do 40:0, a zatim i do rezultata 5:5. Ubrzo je i 6:6 i opet tie-break. Nevjerojatno je sa kakvom lakoćom igrači osvajaju svoje servis gemove.

Tie-break otvara Ljubo povevši sa 1:0. Johansson uzvraća sa dobrim servisom,a zatim i odličnim izlaskom na mrežu. 2:1 za Thomasa Johanssona. Šveđanin igra vrlo dobro i uzima mini break te vodi sa 4:2, a desetak sekundi kasnije i 5:2.

Ljubo uzima oba svoja servisa i traži povratak u egal(5:4), što mu i uspijeva te dolazi do 6:6, ali zatim par sekundi iza griješi na mreži i Johansson ima set loptu, koja pak završava na mreži.Međutim Ljubičić opet čini grešku na svoj servis, a ovaj put Thomas Johansson ne oprašta i uzima drugi set sa 7:6.

Treći set prvi je servirao Johansson i odmah pod napadima prepustio servis Ljubičiću. Ali, Johansson odmah vraća break u sljedećem gemu, a nakon toga osvaja i svoj servis te vodi 2:1. Igrači i dalje nastavljaju utabanim stazama, osvajajući svoje servis gemove, te se tako dolazi do 4:3. Johansson napada ili bolje rečeno Ljubo dvaput grubo griješi i Šveđanin dolazi do 0:30, a onda i do 0:40. Ljubo se vraća do 40:40 sa dva asa i winnerom, a onda i osvaja gem odličnom igrom(4:4).

I dalje su obojica držala svoj servis te je meč doveden do trećeg, odlučujućeg tie-breaka. Ljubičić odmah na početku radi mini break i vodi 1:0, a nakon dva vrhunska poena i 3:0. Johansson je držao svoj servis ali nije uspio nadoknaditi break. Ivan Ljubičić uzeo je treći set rezultatom 7:4 u tie-breaku. Dva puta po 7:6 i jednom 6:7 bilo je dovoljno da Ljubu gledamo i sutra u polufinalu.

>>> Ljubičić: Da u tenisu postoji neriješeno, ovaj meč bi tako završio

V.B.
Foto: M.P

Pročitajte više