Ivana Brkljačić za šest centimetara bez finala

IVANA BRKLJAČIĆ ostala je bez finala u disciplini bacanja kladiva na Olimpijskim igrama, zauzevši najnesretnije, 13. mjesto u kvalifikacijama, iz kojih je 12 kladivašica otišlo u finale. Bez finala ostala je i Sanja Gavrilović, sa 56.79 metara bila je 45. od 47 sudionica.

Brkljačić je u prvoj, jutarnjoj skupini bacila 68.21 metara, 29 centimetara manje od kvalifikacijske norme. S tim hicem je bila šesta u skupini i čekala je rasplet podnevne grupe. Čekanje se nije isplatilo, štoviše, dugo je imala 12. rezultat i kada su u posljednjoj seriji Amerikanka Mahon, Bjeloruskinja Sudak i Francuskinja Montebrun bacile manje od Ivane, nadali smo se finalu. No, onda je kao pretposljednja nastupila Candice Scott iz Trinidada i Tobaga, njezino kladivo je doletjelo do 68.27 metara i Brkljačić je za šest centimetara ispala iz finala. Tako se neće ponoviti Sydney u kojem je Ivana Brkljačić kao prva hrvatska atletičarka ušla u finale Olimpijskih igara.

"Ma tragedija, nakon trećeg hica počela sam se bojati da mi ovih 68.21 neće biti dovoljno za finale. Kvalifikacijska norma je stvarno premala, a u drugoj skupini je bilo dosta dobrih bacačica. Probudila sam se u pet ujutro, počele smo bacati u devet i stvarno je super što sam u takvim okolnostima dvaput bacila preko 68 metara. Posljednjih dana sam malo spavala, ne znam zbog čega. Nije to ona trema iz Sydneya, kada sam bila klinka od 17 godina i sve mi je bilo posve novo. Šteta, bacila sam dvaput preko 68 metara, a da sam ušla u finale bacila bih sigurno 70 metara, ovdje sam na treningu imala 69.92 metara. Razočarana sam, ali u ovim okolnostima mislim da sam opravdala svoj dolazak u Atenu", kazala je Brkljačić, koja je prvi hitac bacila na daljinu od 63.21 metara, a treći na 68.15.

Njezin i hrvatski rekord znosi 69.38 metara, a postavljen je prije mjesec dana na mitingu u Varaždinu.

Dvadesetdvogodišnja Splićanka Sanja Gavrilović u prvom je hicu bacila 56.79 metara, a u preostala dva je napravila prijestupe, s tim da je drugi hitac išao preko 63 metra.

"Nisam se prepala prvog nastupa, zagrijavanje je proteklo u redu, ali prvi hitac je bio slab. Mreža mi je izgledala prezatvorena, sve mi je bilo čudno. Nadala sam da će mi uspjeti drugi hitac, nije išlo, treći sam već riskirala. Još uvijek osjećam posljedice operacije koljena, nisam potpuno zdrava, pa nisam previše ni očekivala", kazala je Sanja Gavrilović, koja je atroskopiju koljena imala u srpnju. Samo nekoliko dana prije operacije u Varaždinu je bacila 65.39 metara, njezin osobni rekord s kojim je ispunila normu za OI.

Izvor fotografije: FaH

Pročitajte više