IVAN PERIŠIĆ

Ivane, nije vrime

Foto: Profimedia/Instagram

"IVAN PERIŠIĆ je jedini igrač koji se može usporediti s Cristianom Ronaldom s fizičke točke gledišta. On je brz, jak i može zabiti puno golova, čak i glavom", rekao je Luciano Spalletti prije četiri godine za vrijeme hrvatskog čuda i Perišićeve dominacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Spalletti je tada vodio Inter, a Perišić je važio za jednog od najboljih i fizički najmoćnijih ofenzivaca Serie A. 

Godinu kasnije Perišić je postao višak dolaskom trenera Antonija Contea u Inter. Conte je u kratkom predsezonskom periodu pokušavao od Perišića na silu napraviti kompletnog lijevog beka ili drugog napadača, što se hrvatskoj zvijezdi nije svidjelo. Rigidni, ali trofejni talijanski trener isključivo forsira 3-5-2 formaciju u kojoj nema mjesta za klasična krila poput Ivana.

Nije vrijeme za ljubavna pisma

Tada je završilo Perišićevom posudbom u Bayern kod Nike Kovača, s kojim je surađivao četiri mjeseca do Kovačeva otkaza. Perišić je te sezone s Bayernom osvojio sve što se osvojiti moglo, ali to mu nije bilo dovoljno da si kupi mjesto u rosteru njemačkog giganta. U ljeto 2020. u Inter je stigla neka nova i naprednija verzija Perišića, koju gledamo i danas.

U 34. godini igra nogomet života i pomiče granice po tom pitanju, toliko da i najvatreniji Hajdukovi navijači polako odustaju od maštanja da bi ga od ljeta mogli gledati u bijelom dresu. Nekada su nogometaši vrhunac kvalitete doživljavali od 27. do 30. godine, no kod Perišića (kao i Modrića) to traje i traje. Oni su apsolutne svjetske klase i tu godina proizvodnje pada u drugi plan.

Štoviše, ovakav Perišić je bolji nego ikad i kao takav treba i mora igrati još nekoliko sezona u jednoj od najjačih liga svijeta jer svojom kvalitetom tu pripada. Sada nije vrijeme za povratak doma i pisanje ljubavnih pisama na njegovu milansku adresu, ali će ga biti, o čemu ćemo u nastavku teksta.

Neki novi Perišić pomiče granice

Ivan Perišić se u ljeto 2020. vratio Conteu kao jedan od najučinkovitijih igrača europskog prvaka s totalno drugačijim mentalitetom u odnosu na ljeto 2019. Barem ako je za vjerovati Conteu. I tu je, u 32. godini, počelo završno brušenje.

"Moja početna ideja kad sam došao u Inter u ljeto 2019. bila je da Perišić igra ofenzivnog braniča jer sam znao da ima karakteristike za to. Može trener imati svakojake ideje, ali treba suradnju igrača i njegovu spremnost na težak rad. Proteklih nekoliko sezona igrao je na raznim pozicijama i nije bio spreman za moju ideju. Otišao je na posudbu u Bayern i vratio se s drugačijim mentalitetom", rekao je Conte prije godinu dana za talijanski Sky.

Perišić je pod Conteom postao bek uz lijevu aut-liniju. Nije više mogao misliti isključivo na napad. Zbog impresivnih fizičkih predispozicija sposoban je i u 34. godini igrati 90 minuta jakog tempa na poziciji koja zahtijeva konstantnu trku u oba pravca. Perišić je svojoj toliko puta dokazanoj ofenzivnoj kvaliteti dodao obrambenu odgovornost i postao kompletan nogometaš.

Kako je Conte nadogradio Perišića

Prihvatio je Conteovu ideju i krenuo dodatno raditi na svojoj igri. Rezultati su instantno stigli. Već u jesen prošle godine postalo je jasno da je Perišić jedan od ključnih igrača Intera. Kulminiralo je Interovim Scudettom, prvim nakon 11 godina, u kojem je Perišić odigrao jednu od ključnih uloga na terenu.

"Perišić je veliki igrač, fantastične fizičke snage, dobar je u skoku, ima kvalitete za igru jedan na jedan. Trebao mi je takav Perišić i kad je to postao, onda je stalno igrao. On također zna da ja od njega očekujem još više jer ima kvalitetu da bude još bolji", hvalio ga je tada Conte. 

I još jednom je Talijan bio u pravu. Ionako sjajni i poželjni Perišić sad je postao još bolji nogometaš. Unatoč promjeni pozicije koja mu limitira ofenzivnu slobodu na koju je navikao i koja mu je prirodna, Perišić je u posljednjih 15 sezona sveukupno najbolji asistent Intera. Hrvatski reprezentativac ima 36 asistencija, jednu više od legendarnog Brazilca Maicona.

Napadački besprijekoran

U posljednje četiri utakmice Perišić ima četiri asistencije i pogodak. Posljednji je zabio u srijedu navečer kod Bologne u 2:1 porazu aktualnog talijanskog prvaka. Bila je to još jedna njegova majstorija, i to za rano vodstvo milanske momčadi.

Inter je tu utakmicu izgubio zahvaljujući katastrofalnoj pogrešci rezervnog vratara Ionuta Radua (baš nakon što mu je Perišić bacio loptu iz auta) i ostao dva boda iza lidera Milana četiri kola prije kraja. 

Hrvatski reprezentativac je protiv Bologne bio najbolji igrač na terenu. Stvorio je tri šanse, od čega jednu stopostotnu, zabio je gol i aktivno sudjelovao u izgradnji igre, čemu svjedoče podaci o dugim loptama, ubacivanjima i dobivenim duelima. Ovakav napadački učinak Perišićeva je svakodnevica, no on sada na terenu nudi još više.

Elitni bek

Perišićev repertoar obogaćen je nadograđenim elementima u defenzivnoj igri, a tu izrazito prednjači njegova aktivnost u presingu, koju mu je usadio bivši trener Conte. Ivan je među pet najboljih bekova u Europi po broju pritisaka u protivničkoj posljednjoj trećini. Stigne i u ključnim trenucima spasiti svoju momčad od sigurnog primanja gola.

To dokazuje njegovu fizičku moć i opseg posla na terenu jer da bi u ovom segmentu bio kvalitetan, mora neumorno istrčavati razne dionice po cijeloj dužini terena. Radi ih u prosjeku 4.58 po utakmici, tek za 0.5 manje od 11 godina mlađeg Marokanca Achrafa Hakimija, dojučerašnjeg suigrača i najskupljeg beka svih vremena kojeg je PSG Interu platio 66.5 milijuna eura prošloga ljeta. 

Riccardo Ferri, proslavljeni igrač Intera, birao je riječi o hrvatskom nogometašu. Nakon što je Inter 3:0 nadigrao Milana i ušao u finale domaćeg kupa Ferri je sipao komplimente. I to na temu njegove kompletnosti na novoj poziciji.

"Perišić? On igra jednu od svojih najboljih sezona. Nema puno igrača koji na lijevoj strani igraju dobro kao on. On je stratosferski igrač", rekao je u razgovoru za Mediaset nekadašnji obrambeni igrač Intera i talijanske reprezentacije.

Ofenzivno je Perišić prema statistikama konstantno među osam najboljih bekova i wing-backova u najvažnijim napadačkim kategorijama. U sektoru očekivanih golova Perišić se nalazi na visokom petom mjestu.

Sjajan i protiv moćnog Liverpoola

Ispred njega su ipak nešto defenzivniji igrači poput Domenica Criscita, Federica Dimarca, Alberta Morena, Ramyja Bensebainija, Pavela Kaderabeka i Danila D'Ambrosija. Criscito, D'Ambrosio i Dimarco ponekad igraju na pozicijama stopera, baš kao i Bensebaini, čija je primarna zadaća zaštititi svoj gol.

Perišić je elitan i po pitanju očekivanih asistencija. Nalazi se na šestom mjestu, iza Trenta Alexandera-Arnolda, Federica Dimarca, Davida Rauma, Reecea Jamesa, Jesusa Navasa i Alphonsa Daviesa. Visoko šesto mjesto zauzima i po broju ubacivanja po utakmici. Perišić je ovdje iza Davida Rauma, Angelina, Marcosa Acuñe, Alfonsa Pedraze i još jednog Hrvata Borne Sose, s 4.66 ubacivanja po meču.

To oslikava zavidnu dinamičnost i prisutnost u završnoj fazi napada, a na terenu je to itekako osjetio sjajni Liverpoolov bek Trent Alexander-Arnold. Inter i Liverpool igrali su dvomeč osmine finala Lige prvaka, a Perišić je u Milanu (pri 0:2 porazu) radio puno problema Liverpoolovoj desnoj strani.

Imao je dva driblinga, dva dobivena duela, tri oduzete lopte i jedan udarac uz 74 posto točnih dodavanja. U svim je kategorijama, osim u broju udaraca i kornera nadigrao Alexander-Arnolda, jednog od najboljih bekova današnjice.

Za HNL i romantiku je prerano

Perišićev je nogomet, dojmom i statistikama, elitan. U 34. godini može igrati gdje poželi. Trenutno je u Interu s kojim mu koncem lipnja istječe ugovor. Talijani spekuliraju da po sezoni zarađuje između pet i šest milijuna eura, koliko bi mu trebali ponuditi za produljenje suradnje.

Ako se Perišić i Inter ne dogovore, nema sumnje da će Ivan moći birati u kojoj će od liga Petica nastaviti bogatu karijeru. Među brojnim ponudama mogla bi se tu naći i ona Hajdukova, čiji ga navijači u velikoj euforiji prizivaju doma mjesecima unazad.

Poznato je da Perišić nikada nije odigrao službenu utakmicu za klub koji obožava, kao što je i poznato da pomno prati sve što se u Hajduku događa. Realno je da će se jednoga dana vratiti na Poljud i ispuniti svoj san.

To će se vrlo vjerojatno dogoditi kroz nekoliko godina jer će Perišić tako htjeti, međutim iluzorno je očekivati da bi se moglo ostvariti ovoga ljeta. Od tih maštanja polako odustaju i najzagriženiji Hajdukovi fanovi jer ih na to prisiljava Perišićev fantastičan nogomet.

Tip koji neće trčkarati

Zbog svega što Perišić pruža na terenu jednostavno je prerano i nerealno za takav spoj, čak i kad se po strani ostavi financijski aspekt priče. Perišić je u ovom trenutku jedan od najboljih igrača u Europi na svojoj poziciji i pred njim je gotovo sigurno još jedan fantastičan ugovor i izazov najviše moguće razine na koji može odgovoriti. Hajduk će pričekati, a Perišiću to nitko ne smije zamjeriti.

Jednoga dana kad se vrati u Split imat će i dalje što ponuditi u tom romantičnom spoju. Neće on doći u Hajduk trčkarati i igrati veteranski nogomet. Ipak je riječ o fenomenalnom atleti i čovjeku koji predanim radom, baš poput Luke Modrića, dokazuje da su godine samo broj. Uostalom, uvijek su tu kao dokazi riječi Luciana Spallettija i Antonija Contea.

Stoga - Ivane, nije vrime. Još nije. Vrime je za nastavak dominacije u Interu ili u nekom drugom europskom gigantu.

Pročitajte više