TENIS

Ivanišević: Đokoviću je potrebna svađa, bilo s nama, suncem ili oblacima

Foto: EPA

GORAN IVANIŠEVIĆ nije pratio Novaka Đokovića na Roland Garrosu, ondje je s vodećim tenisačem svijeta i pobjednikom turnira bio Marian Vajda. Proslavljeni hrvatski tenisač bio je u Đokovićevom timu na Australian Openu, a trebao bi biti i na Wimbledonu, kada će se 19-erostruki osvajač Grand Slam naslova pokušati izjednačiti s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom na vrhu liste koja bilježi tenisače s najviše osvojenih turnira najveće kategorije.

Đoković je na putu do naslova pobijedio Rafaela Nadala u polufinalu Roland Garrosa, a u finalu okrenuo 0:2 protiv Stefanosa Tsitsipasa te tako stigao do trofeja.

Perfektan tenis

''I ranije sam govorio da su mu šanse veće ako igra s Nadalom u polufinalu. Bili smo u Beogradu kada smo vidjeli ždrijeb i nije mu baš bilo drago kad je vidio Rogera i Rafu u svom dijelu. Meni je, iskreno, to bilo draže. Rafa nikada nije izgubio u finalu Roland Garrosa, i u finalu je sasvim druga glava, a osvojio je 13 puta. Slično kao s Novakom na Australian Openu. Već ga je Novak pobjeđivao prije finala. Meč je počeo slično kao prošle godine, ali sada se na 0:5 Novak resetirao, skoro da se vratio u taj set. Odmah sam znao da će to biti drugačiji meč. Ono što se dogodilo u drugom, trećem i četvrtom setu… Nikada nisam video Rafu tako nemoćnog na Roland Garrosu. Mislim da je i treći set mogao biti uvjerljiviji za Novaka, ali tenis je bio perfektan'', rekao je Ivanišević u razgovoru za Sport Klub i objasnio ključ Đokovićeve pobjede:

''Bio je spreman u slučaju potrebe provesti s njim na terenu dvadeset sati. Prošle godine se Novak nije ni pojavio, puno je skraćivao poene, a sada je bio pripremljen za trčanje, za fizičku borbu. Otvarao je teren dosta dobro. Mislim da je, za razliku od prošle godine, bolje kupio visoke Rafine bekhende na njegov bekhend. To mu sada nije toliko smetalo. Također, odrađivao je poene do kraja. Nekada s Rafom igraš dobro i napadaš, napadaš, a on pređe iz obrane u napad, što je jako opasno. Novak je sada vjerovao u svoje udarce, čak i kada je nekad promašivao. Rafa mu ništa nije mogao.''

Favorit na Wimbledonu

Sve to, nastavlja Ivanišević, ne bi ništa značilo da nije pobijedio Tsitsipasa u meču za naslov. Bilo je i u njemu povišenih Đokovićevih tonova.

''Ne znam, on kad nađe nekoga za svađanje… Njemu to treba. Ako nismo mi, onda je sunce. Ako ne sunce, onda je oblak. To njega gura'', nasmijao se Ivanišević i okrenuo prema Wimbledonu:

''Sada će biti još pozitivniji, motiviraniji i spremniji. Prije mnogo godina sam rekao da je on jedini čovjek koji može osvojiti sva četiri Grand Slama u istoj godini. Pitanje je hoće li uspjeti, ali ako netko to može ostvariti, on može.''

''Iskreno, ne bih volio Federera u našem dijelu ždrijeba. Vrlo je pametno napravio ono u Parizu - došao je isprobati tijelo i ući u formu i dobio je točno što je htio. Dobio je tri meča i poslije nije htio riskirati ozljedu. On se sprema za Wimbledon. Bit će još opasnih igrača ondje, Novak će biti favorit, ali daleko od toga da će biti lako'', zaključio je Ivanišević.

Pročitajte više