Ivanković: Nepotrebno se stvara atmosfera nervoze, pa čak i panike

SAVRŠENO idiličnu atmosferu koja je tijekom cijelih kvalifikacija krasila Bilićevu reprezentaciju, najprije je poljuljao neugodan i prije svega neočekivan poraz protiv Nizozemske na Poljudu da bi trakavica oko izborničkog ugovora i posljednji organizacijski problemi potpuno u drugi plan bacili nogometna zbivanja koja bi zapravo dva mjeseca prije Eura trebala okupirati pažnju javnosti.

Iako će i najveći optimisti priznati da je Škotska na Hampdenu itekako krupan zalogaj, drugi poraz u nizu gotovo sigurno bi donio produbljenje očite krize na relaciji Bilić - Marković, ali bi i smanjio euforiju i ogromna očekivanja koji su zavladali nakon povijesne londonske noći.

"Dvije bitne dileme: Pranjić, napad Petrić - Olić"

Bivši Dinamov trener i čovjek koji je javno rekao da zaslužuje izborničku klupu Hrvatske, Branko Ivanković, smatra da bi baš zbog vraćanja pozitivne atmosfere dobar rezultat u večerašnjoj prijateljskoj utakmici bio od vrlo velike važnosti.

"Eventualni poraz ne bi trebalo dramatizirati, ali da je uvijek važna svaka pobjeda koja poboljšava atmosferu u momčadi, to je istina. Pobjeda je najljepši i najlakši način stvaranja dobre atmosfere i zato je važna ova utakmica, dobra igra, ali na koncu i rezultat. Euro je vrlo blizu i bitno je da se dobro ozračje koje je za reprezentaciju, ali i za klub iznimno bitno, sačuva", rekao je Ivanković u razgovoru za Index.

Profesor smatra da je će škotska provjera dati odgovore na nekoliko bitnih pitanja koja su već neko vrijeme otvorena, a koja se moraju riješiti uoči početka Eura.

"Ovo je jedna sjajna priprema protiv jedne momčadi koja je posebno neugodna kod kuće, a koja je vrlo dobro odigrala kvalifikacije i tek u finišu ispala u jednoj iznimno jakoj skupini. Bitno je naglasiti, a to i gospodin Bilić govori, da imamo vrlo malo vremena za trening i mogućnosti za zajedničko druženje. Svaka minuta provedena zajedno jedragocjena, a svaka utakmica iznimno važna", smatra Ivanković i dodaje:

"Bitno je provjeriti da li Pranjić može odigrati na toj poziciji klasičnog lijevog beka. Može li dobro odigrati u obrani, a onda kroz svoje karakteristične kvalitete prema naprijed dati i taj doprinos. Isto tako bitno je vidjeti kakva je situacija i kako će funkcionirati tandem Petrić - Olić. Osobno mislim da tu ne bi trebalo biti problema jer su oni pokazali u utakmicama do sada da mogu zajedno igrati. Obojica su vrlo dinamični, vrlo brzi i vrlo pokretljivi."

"Ne vidim niti najmanji razlog za nervozu"

Osim igračkih križaljki Bilić bi, prema Ivankoviću, trebao posebnu pažnju posvetiti dugačkim loptama koje bi mogle praviti neugodnosti pred Pletikosinim vratima.

"Još jedan element koji bi mogao odlučiti je naša sposobnost eliminacije dugih lopti i kako se s njima možemo nositi. Sigurno će biti velik broj centaršuteva i zanimljivo će biti vidjeti kako će reagirati naša zadnja linija."

Ivanković nije skrivao čuđenje i razočaranje posljednjim događajima u reprezentaciji koji imaju vrlo malo veze s nogometom. Smatra da nema potrebe za stvaranjem nepotrebnih tenzija za koje trenutačno nema niti najmanjih razloga.

"Ne znam točno što se događa i o svemu čitam iz medija, jučer je bilo to nezadovoljstvo zbog kašnjenja na trening i slično. Netko voli da je takva nekakva napetija atmosfera prisutna u njegovoj momčadi. Ja sam osobno pobornik mirnijeg stanja u momčadi i koncentracije na trening i na samu utakmicu. Po meni sigurno nije dobro kad se nepotrebno stvara jedna atmosfera nervoze, pa neću reći panike, ali nije niti daleko. Ja više volim mirniju i poticajniju atmosferu, posebno u reprezentaciji. Zbilja ne vidim niti jedan najmanji razlog za nervozu i stvaranje takvih tenzija koje su ovog trenutka nažalost prisutne oko reprezentacije."

Na kraju je bivši Dinamov trener Biliću i momcima zaželio dobru igru i pobjedu na Hampden Parku.

"Ovo govorim kao navijač. Očekujem dobru igru i da naši pobijede. Ponavljam, bit će vrlo teško jer su me Škoti vrlo ugodno iznenadili svojim igrama kroz kvalifikacije."

M.P.
Foto: Index

Pročitajte više