Ivanović veliki favorit finala Roland Garrosa

ROLAND GARROS je još prije tridesetak godina postao mjesto sa kojeg su tenisačice sa prostora bivše države kretale prema zvijezdama.

Mima Jaušovec je iznenadila teniski svijet osvojivši naslov 1977. godine. Odigrala je još i dva finala u kojima je izgubila 1997. i 1983. godine. Trinaest godina kasnije došla je Monika Seleš osvojivši trofej French Opena tri puta zaredom 1990., 1991. i 1992. godine. Ipak, najveće iznenađenje napravila je Iva Majoli osvojivši pokal Roland Garrosa u finalu protiv Martine Hingis 1997. godine.

U ovogodišnjem finalu Roland Garrosa zasluženo se našla Ana Ivanović, po drugi puta za redom što je njeno treće finale ukupno (Australian Open 2008). Od ponedjeljka svjetska igračica broj jedan veliki je favorit finala.

"Oba dosadašnja finala su ogromno iskustvo posebice ono protiv Justine prošle godine. Velika lekcija iz koje sam izvukla pouke. Nadam se da iste pogreške neću ponoviti. Biti ću vrlo fokusirana na sutrašnji meč kao što sam na svaki drugi ali naravno da ovaj ima drugačiju težinu u igri. Grand slam titulu oduvijek sam željela. S tim je došlo i prvo mjesto na rang listi i to mi daje još više motivacije", rekla je Ana za Index.

Ana Ivanović je protiv Safine igrala već tri puta, dva posljednja meča je dobila i to oba na tvrdom i brzom terenu pa se to sad ne može uspoređivati.

"Dinara je napredovala, ovdje je eliminirala niz dobrih igračica, vračala se iz izgubljenih mečeva. Veliki je borac i očekuje me vrlo, vrlo težak meč", osvrnula se srpska tenisačica na predstojeće finale.

Željko Krajan nekadašnji 88. igrač sa ATP liste (2002.) koji je svoju profesionalnu karijeru morao napustiti zbog niza ozljeda počeo je trenersku suradnju sa Dinarom još prošle godine i tvrdi kako je njegova tenisačica puno napredovala u posljednjih godinu dana.

Odlična suradnja sa Safinom

"Zahvaljujući mojem prijatelju i nekadašnjem protivniku sa terena Ivanu Ljubičiću, koji me je predložio njenom agentu (i Ljubinom istovremeno) našli smo se u Monte Carlu probali sedam dana i eto sada odlično surađujemo", kaže Željko  i dodaje:

"Veliki napredak smo napravili u psihičkoj i mentalnoj pripremi za meč, na tom balansu, također na fizičkoj pripremi te na još boljoj učinkovitosti Dinarinih predispozicija. Sa Dejanom Vojnovićem smo zajedno radili na fizičkoj pripremi. Sve ove mečeve koje sada izvlači na početku godine je bilo nezamislivo, grčevi, odustajanja, problemi...sada toga nema. Naravno da smo radili i na taktici i tehnici, pomalo sa svih strana i eto uspjeha, doduše nisam se nadao ovako brzom napretku, vjerovao sam u rezultate ali tek za godinu dvije, također do sada Dinara nije baš puno vjerovala u sebe ali sada zna da može i ima dokaze za to", rekao je Krajan i ukratko se osvrnuo na finale:

 "Šanse su 50:50. Ana je sada svjetski broj jedan i biti će opuštena jer nema pritisaka, obje su u dobroj formi ali kako igraju različit tenis svi vjeruju kako će to biti odličan meč".

Foto:AFP

Pročitajte više