Ivić: Reći ću Markoviću sve što mislim

TOMISLAV IVIĆ, hrvatska trenerska legenda, dao je intervju Novom listu u kojem analizira odluku o novom izborniku, stanje u našem nogometu, Euro...

Nije bilo lako Ivića nagovoriti da komentira najnoviju odluku HNS-a o izborniku: "Nemojte ništa snimati, pamtite što vam budem govorio. Zvali su me mnogi, želim najprije predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću kazati sve što mislim. Osjećam da mi je to obveza."

Intervju je ustvari bio razgovor ugodni Ivića i novinara Novog lista. Nastavio je Ivić: "Zlatka Kranjčara i Martina Novoselca ne poznajem dovoljno da bi mogao nešto više kazati o njima. Jedino znam da Kranjčara čeka težak posao na putu prema Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Imamo izuzetno tešku skupinu. Svi smo se mogli uvjeriti u snagu švedske reprezentacije. Novi izbornik je prije nego što je izabran na tu funkciju trebao sve znati o Šveđanima. Kako igrati protiv njih, gdje su najslabiji, a gdje najopasniji. Isto vrijedi za Bugarsku, Mađarsku i sve ostale reprezentacije koje su u našoj skupini. Dakako da im želim puno sreće na njihovom uistinu teškom putu prema Njemačkoj, trebat će im dosta sreće da ostvare što se od njih očekuje. Malo mi se ne sviđa što obećavaju kako će reprezentaciju odvesti u Njemačku. Mislim da naciji treba kazati istinu, kakvu reprezentaciju imamo i koliko smo moćni i snažni, odnosno što se doista može uraditi u ovim kvalifikacijama koje nas očekuju."

Slijedili su savjeti Cici Kranjčaru: "Kranjčar izjavljuje kako će u reprezentaciju pozvati igrače koji su bili u Portugalu i njima pridružiti nekolicinu igrača iz mlade reprezntacije. Mislim da griješi jer i sam je bio u Portugalu cijelo prvenstvo i uvjerio se da nekim igračima, koje je bivši izbornik poveo na Euro, nije bilo mjesto u Portugalu. Osim toga, bilo je igrača koji su blizu završetku karijere i koji zasigurno neće biti u Njemačkoj ako se plasiramo. Veliki je problem što velika većina naših reprezentativaca ne igra u svojim klubovima. Stoga Kranjčar treba dobro otvoriti oči i promisliti koga će zvati da brani čast i ugled hrvatske reprezentacije."
   
Dvojac Kranjčar - Novoselac podsjeća na dvojac Blažević - Ivić, koji je vodio Hrvatsku u srazu sa Španjolskom u Valenciji. Nije dugo trajala suradnja između Ćire i Ivića. Evo kako to komentira Ivić: "Bio sam tada u Portu. Pozvao me Ćiro i kazao mi da želi da radimo zajedno. Priopćimo mi je popis igrača za utakmicu sa Španjolcima, na njemu je bilo pola igrača iz HNL. Odmah sam u kazao da taj popis revidira i da pozove igrače koji igraju u inozemstvu. Tako je i bilo i dobili smo Španjolce s 2:1. Utakmica protiv Italije koju smo odigrali u Palermu i koju sam sam vodio sa klupe jer je Ćiro bio kažnjen, a u sklopu kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo u Engleskoj, koju smo dobili s 2:1, ogledni je primjer kako hrvatska reprezentacija treba igrati. Moja suradnja sa Ćirom je kratko trajala iz razloga koji su već odavno svima poznati. Bivši izbornik Barić mogao je utakmicu iz Palerma koristiti za Portugal. Stalno je bivši izbornik kroz medije provlačio kako će me konzultirati, a nikada me nije nazvao. Bio je četiri dana u Splitu, nažalost ni minute nismo sjeli za stol i popričali. Teško mogu govoriti o tome kako će funkcionirati Kranjčar i Novoselac, oni nas uvjeravaju kako će sve biti u redu. Samo postavljam pitanje tko će biti kriv ako se dogodi neki poraz. Izbornik ili trener?"
   
Ivić je analizirao i proteklo Europsko prvenstvo: "Otto Rehhagel, izbornik Grčke novog prvaka Europe, napravio je simbiozu prošlosti i sadašnjosti. U fazi obrane Grčka je igrala sa liberom. Svaki igrač dobio je protivničkog igrača na čuvanje. Jednostavno "uhvatili su za grlo" Nedveda, Figa, Raula..., a ovi se nisu uspjeli snaći u takvoj igri, jer prošlo je već petnaestak godina odkada nitko više tako ne igra. Izbornik Potrugala Luiz Scolari napravio je niz grešaka u finalnoj utakmici. Umjesto da pokuša raširiti grčku obranu pa makar Figo otišao na tribine, oni su pokušavali kroz sredinu. Osim toga nisu imali u napadu visokog igrača, a stalno su nabacivali lopte što je visoka grčka obrana lako rješavala. Kardinalne greške radili su i engleski izbornik Eriksson, te francuski izbornik Santini."

Vruća tema je bila i eliminacija Srečka Katanca iz utrke za izbornika: "Želimo postati članovi Europske zajednice, a olako smo se riješili Katanca zbog toga što neki mediji nisu željeli da postane izbornik reprezentacije. Zapravo bili su otvoreno protiv njega."

Tomislav Ivić je prokomentirao i situaciju u domaćoj ligi: "Nažalost, igrači koji igraju u HNL kada izađu u Europu nema ih nigdje. Rijetki su pojedinci koji uspiju izboriti dres standardnog igrača u nekom europskom klubu. Znate li zašto je to tako? Zato jer nisu uspješno prošli osnovnu i srednju školu. Slabo se radi u klubovima. I onda sa slabim znanjem odlaze na fakultet, a Europa je za njih fakultet. Ne uspjevaju završiti fakultet jer nemaju dobar temelj iz osnovne i srednje škole i propadnu. Magisterij je igranje za reprezentaciju. Samo i tamo ima nekih koji nisu uspješno diplomirali na fakultetu. Naravno da se onda takvo znanje odrazi na njihove igre, odnosno konačni rezultat."

Nikada nije bilo jasno zašto svjetski priznati stručnjak Tomislav Ivić nije mogao dobiti priliku da kao izbornik vodi hrvatsku nogometnu vrstu. Možda je njegov najveći problem što je stručan, savjestan i pedantan i što želi da sve bude kako treba da sve štima. Kod njega nema improvizacije.

Pročitajte više