Širi popis intrigantniji od pravog: Bilić računa na Sammira i Krstanovića!

SLAVEN BILIĆ razmišlja o Malti i Izraelu. U svrhu što boljeg zaleta u finišu kvalifikacija, dogovoren je prijateljski ogled s Ircima u Dublinu.

"Želimo odigrati pravu, mušku utakmicu, koja je prilika da vidimo gdje smo. Želimo potvrditi neke dobre stvari, i ispraviti neke greške i objasniti igračima što nas čeka u naredna dva mjeseca."

Bilić je za otočnu akciju pozvao 3 vratara i 21 igrača. No, veća vijest od osnovnog izbornikov je širi popis. Treba istaknuti da na popisu nema ozlijeđenog Rakitića čiji se oporavak razvukao, ali unutra su Mladen Petrić i Ivica Olić.

"Imamo neke igrače čiji je status nedefiniran u njihovim klubovima, i to bi mogao biti problem ako se produži do Malte i Izraela. Ovaj popis se može mijenjati. Također, vidjet ćemo kakvu će formu određeni igrači pokazati u prvenstvu. Zato su na širem popisu među vratarima Tomić, Kelava, Blažević, među obrambenima Vida, Pamić, Bartolović, pa Sammir, Tomečak u vezi... U napadu samo najjači, imamo Klasnića, Vukušića, Krstanovića, Lakića, Matu Bilića...

Puno je toga izbornik olako preletio. Krstanović? Sammir? Po prvi puta se spominju ovako jasno u kontekstu Bilićeve vrste, makar će izbornik to drugačije prikazati.

Nakon razgovora s Mamićem, Dinamovci okupirali širi popis. Kelava - zasluženo, Sammir - nategnuto

"Neke stvari prelaze kompetenciju izbornika, ali pošto u slučaju Sammira nitko nije preuzeo odgovornost, ja ću preuzeti. Gledam ga kao igrača. Sammir je Hrvat, ima putovnicu i želi igrati za reprezentaciju, gledam ga čisto nogometno. Kada će on i hoće li biti pozvan, ovisi o njegovom ponašanju na terenu i van njega, ali i o kvaliteti drugih igrača koji su njegovi konkurenti. Nadam se da će u kontinuitetu pokazati ono što je radio lani u prvom dijelu sezone."

Situacija s Ivanom Krstanovićem zanimljiva je s obzirom da Dinamov napadač može igrati i za BiH. Bilić je svjestan da bi u susjedstvu prije izborio mjesto, ali kaže da ne igra na kartu emocija, spominjući Krlu na svom širem popisu.

Krstanović bi prije zaigrao za BiH, ali ovo je Hrvatska

"Krstanoviću sam poručio neke stvari preko izbornika Ive Šuška, koji ga je u Zagrebu stavio u špicu. Pratimo ga, interesantan je već duže. Nismo se zainteresirali za njega zbog dva gola Neftchiju, već jer je pokretljiv, bio je prvi strijelac lige, dobro se gradi i zabija. Ma, skidam mu kapu"

"No, ne ovisi ulazak u ovu reprezentaciju samo o Krstanoviću, već o ovih devet momaka iz napada. Ne mogu mu garantirati da će biti pozvan, vjerojatno će lakše izboriti poziciju u Bosni, ali ovo je Hrvatska! Ni Rakitiću nismo obećali da će igrati, rekli smo samo da je u našim planovima"

Problem s vratarima možda je i najteži za izbornika.

"Što se vratara tiče, ovo su tri u koja ja vjerujem. Vjerujem da će Runje naći klub i ne pada mi napamet olako ga se odreći. Pletikosa je također pred potpisom"

Veseli povratak Ivice Olića, no tek će se vidjeti u hoće li neumorni radnik moći pratiti ritam konkurencije.

"Olić? Znamo što nam znači na terenu i van njega.vi smo apsolutno oduševljeni. Razgovarao sam s njim, već sutra idemo Vidjet ćemo koliko je traga ostavila povreda, mi ćemo mu dati vremena da uhvati staru foru. Bitno je da ne reagira loše na velike napore. Jako je sretan što je koljeno konačno zdravo"

POPIS ZA IRSKU:

Runje, Pletikosa Subašić, srna, Vrsaljko, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Schildenfeld, Strinić, Pranjić, Vukojević, Dujmović, Modrić, Badelj, Kranjčar, Iličević, Perišić, Da Silva, Olić, Kalinić, Jelavić, Mandžukić i Petrić.

U trostrukom press programu (Grnja, Bilić, Šušak) izbornik mlade reprezentacije obznanio je da će zbog prebukiranosti svojih igrača termin za prijateljsku utakmicu popuniti međusobnim ogledom selekcija U21 i U20. Susret na stadionu Hrvatskog Dragovoljca 9. kolovoza vodit će njegovi pomoćnici, a on će u ulozi nadglednika biti na tribini.

Šušak se na trenutak vratio na šokantni poraz protiv Gruzije u Dugopolju kojim je otvoren novi ciklus kvalifikacija.

"Ono što te ne ubije, ojača te. Ovom utakmicom mi želimo pooštriti konkurenciju, Dobili smo neke nove informacije o igračima iz inozemstva, pozvali smo Vasilja - vratara iz Švicarske, Ivana Hercega iz Intera, Ivana Paurevića, Kukoča iz Hajduka... Bit će to kvalitetan ogled koji će nam dati neke smjernice uoči nastavka kvalifikacija", tvrdi Šušak.

Pročitajte više