LIGA PRVAKA

Izbacili su Dinamo i trebali igrati nižerazredni eurokup. Onda su izveli čudesni skok

Foto: REUTERS/Pablo Morano

VILLARREAL je nakon epske serije penala (12:11) pobijedio Manchester United u finalu Europa lige. Osvajanjem prvog trofeja u povijesti napravio je nevjerojatan pothvat u europskim kupovima.

Španjolski klub je naime sezonu u La Ligi završio na tek sedmom mjestu, čak 19 bodova udaljen od Seville na četvrtom mjestu, posljednjem koje vodi u Ligu prvaka. Zato je Villarreal iduće sezone trebao igrati Konferencijsku ligu, novi i najslabiji europski kup, po snazi i kvaliteti iza Lige prvaka i Europa lige. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Međutim, time što je Villarrealov golman Geronimo Rulli okončao maraton penala obranom udarca kolegi Davidu De Gei, Španjolci su umjesto u trećerazredno kontinentalno natjecanje otišli u sami vrh i među elitu Lige prvaka.

Naime, prema pravilima UEFA-e, osvajač Europa lige ide izravno u prvu jakosnu skupinu Lige prvaka za iduću sezonu, bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu i europski koeficijent.

Villarreal je tako napravio neviđeni skok jer uzimajući u obzir oba spomenuta ključna kriterija igrao bi dakle tek Konferencijsku ligu, dok je i po koeficijentu vidljivo da je uljez u prvom potu za ždrijeb Lige prvaka. Villarrealovih 63.000 bilo bi inače dovoljno tek za treći šešir, pa bi po koeficijentu u Ligi prvaka spadao u društvo Leipziga i Atalante, dok su daleko bolji od njega u trećem potu Ajax i Porto.

Ipak, trijumfom u Europa ligi, do kojeg je došao i eliminacijom Dinama u četvrtfinalu, Villarreal je izveo neviđeni skok kojim je preskočio velikane u drugom šeširu Real, Barcelonu, Juventus, Manchester United, PSG, Liverpool, Sevillu te aterirao u prvi pot među Manchester City, Bayern i Atletico. 

Villarreal je ujedno Španjolskoj donio i peto mjesto u Ligi prvaka iduće sezone. 

Pročitajte više