Izjava islandskog izbornika je hit: "Mi i Hrvati smo kao bračni par koji se želi rastati"

Foto: Hina/EPA

NAKON što je izborio nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Island je postao najmanja zemlja koja je ikad izborila plasman na SP. Ždrijeb ih je strpao u skupinu s Hrvatskom, s kojom su posljednjih godina odigrali čak šest utakmica.

Islanđane u Rusiji vodi bivši stomatolog Heimir Hallgrimsson (51) koji je s Larsom Lagerbäckom vodio momčad na Euru u Francuskoj, nakon čega je dobio i sam priliku voditi reprezentaciju. Za sada to radi odlično.

"U Rusiji smo došli uživati. Imamo čast sudjelovati na najvećem nogometnom natjecanju na svijetu", poručio je islandski trener.

Dvoboj u Rostovu na Donu bit će sedma međusobna utakmica između Hrvatske i Islanda, zbog čega je Hallgrimsson izjavio da se osjećaju kao da su u braku s Hrvatskom.

"Igrali smo s Hrvatskom četiri puta u posljednje četiri godine. Često se šalimo da smo kao vjenčani par koji se pokušava razvesti, ali uvijek ponovo završi zajedno", rekao je islandski izbornik uoči nove bitke.

Njegovu dosjetku preuzeli su i neki popularni sportski mediji pa i Four Four Two sada najavljuje sudar Hrvatske i Islanda kao brakorazvodnu parnicu.

"Poznat nam je scenarij kada igramo s Hrvatskom. Bit će to teška utakmica. Obično ne bude puno prilika, uvijek bude puno žutih kartona, a imali smo i isključenja u tri od četiri susreta."

Hrvatska je za sada uspješnija protiv Islanda s četiri pobjede, jednom je slavio Island, a jedan susret je završio bez pobjednika uz ukupnu razliku pogodaka 11:2 za hrvatsku vrstu.

Islanđane su lomili Kovač, Pršo, Balaban i Brozović

Prvi put ove dvije reprezentacije susrele su se u kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj, a Hrvatska je na putu ka prvom mjestu u skupini ostvarila dvije sigurne pobjede 4:0 u Zagrebu i 3:1 u Reykjaviku.

Na stadionu Maksimir slomili su ih golovima Nike Kovača (39, 75), Josipa Šimunića (71) i Dade Prše (90). U Reykjaviku su domaćini poveli golom Eidura Gudjohnsena u 24. minuti, no Hrvatska je u nastavku okrenula rezultat golovima Boška Balabana (56, 61) i Darija Srne (82-11m).

Iduća dva susreta igrali smo u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na SP u Brazilu. Nakon što je prvi susret u Reykjaviku završio 0:0, četiri dana potom Hrvatska je u Zagrebu golovima Mandžukića i Srne pobijedila 2:0 i izborila odlazak na World Cup.

Međusobno su igrali i na putu prema Rusiji, a na koncu je Island osvojio prvo mjesto u skupini izborivši tako direktan plasman, dok je naša vrsta morala u dodatne kvalifikacije.

U prvom susretu 12. studenoga prošle godine Hrvatska je pobijedila 2:0 golovima Marcela Brozovića (15, 90+2), no u lipnju ove godine Island je uzvratio pobjedom od 1:0 golom Magnussona u 90. minuti.

Bio je to prvi poraz Hrvatske od Islanda, a na kraju se ispostavilo kako je to bio ključni pogodak koji je Islanđane odveo na njihov prvi SP.
 

DOSADAŠNJE UTAKMICE HRVATSKE I ISLANDA
HRVATSKA - ISLAND      6 susreta  4 - 1 - 1   11:2

26. ožujka 2005. Zagreb: Hrvatska - Island       4-0
3. rujna 2005. Reykjavik: Island - Hrvatska      1-3
15. studenoga 2013. Reykjavik: Island - Hrvatska 0-0
19. studenoga 2013. Zagreb: Hrvatska - Island    2-0
12. studenoga 2016. Zagreb: Hrvatska - Island    2-0
11. lipnja 2017. Reykjavik: Island - Hrvatska    1-0

Pročitajte više