Iznenađenja SP-a: Novi Zeland podsjetio na Kamerun protiv Argentine i DDR protiv Zapadne Njemačke

NAJVEĆE iznenađenje ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva priredio je autsajder Novi Zeland isčupavši bod aktualnim svjetskim prvacima Talijanima. Kroz povijest mnoge su male reprezentacije znale šokirati cijeli nogometni svijet. Izdvajamo neka od najvećih iznenađenja koja su potom male nogometne nacije uvrštavala na nogometnu kartu i upisivala nijhova imena zlatnim slovima.

SAD - Engleska 1:0, Belo Horizonte, Brazil 1950. godine

"Najnogometnija" nacija na svijetu došla je s velikim očekivanjima preko Atlanskog oceana očitati lekciju zemlji poznatijoj po jednom drugom nogometu, onom američkom. Prepotencija, podcjenjivanje i strijelac Joe Gaetjens donijeli su jednu od najslađih pobjeda Amerikancima. "Soccer" je pobijedio "football". Koliko je ta pobjeda Amerima bila značajna, pokazali su na sebi svojstven holivudski način snimivši film.

Sjeverna Koreja - Italija 1:0, Middlesbrough, Engleska 1966.

Prvo pojavljivanje Sj. Koreje na Mudijalu izazvalo je podsmjehe većine obožavatelja nogometa. Talijani s maestalnim Mazzolom i Riverom očekivali su lagani pucački trening, međutim, Korejci sa sjevera iznenadili su ne samo cijeli svijet nego i sebe. Zasigurno najsretniji od svih bio je Pak Doo Ik, strijelac njihovog prvog povijesnog pogotka. Kasnije su ti isti Korejci namučili Portugal, ali protiv Eusebija se ipak nije moglo.

Istočna Njemačka - Zapadna Njemačka 1:0, Hamburg, Zapadna Njemačka 1974.


Godinama prije i poslije Zapadna Njemačka bila je sinonim za njemački nogomet. Kao domaćini prvenstva s nizom zvijezda u momčadi poput Maiera, Vogtsa, Muellera, Hoenessa i kapetana Beckenbauera, bili su apsolutni favorit protiv svojih s istoka. Iako su na koncu osvojili naslov prvaka, izgubili su bitku za ponos razjedinjene Njemačke. Jedini strijelac je bio Juergen Sparwasser.

Sjeverna Irska - Španjolska 1:0, Valencija, Španjolska 1982.


Španjolci su po prvi put bili domaćini završnice Svjetskog prvenstva. Nakon mršavog remija protiv Hondurasa i pobjede protiv Jugoslavije, kompletna nogometna javnost očekivala je visoku i uvjerljivu pobjedu protiv reprezentacije koja je "zalutala na natjecanje". No Irci sa sjevera nisu bili jednakog mišljenja. Pobijedili su u rovovskoj bitci, osvojili Valenciju i plasirali se u drugi krug kao prvi u skupini. Španjolski krvnik bio je Gerry Armstrong.

Maroko - Portugal 3:1, Guadalajara, Meksiko 1986.


U utakmici trećeg kola skupine F malo tko je davao šansu Marokancima koji su na natjecanje došli s idejom kako će s dobrom obrambenom igrom primiti što manje pogodaka. U prve dvije utakmice to im je pošlo za rukom. Odigrali su dvije nule, prvu s Poljskom, drugu s Engleskom. No, u trećoj su trebali pobjedu za prolazak. Ultra defenzivu i igru na kontre preko brzih krila, taktiku koju danas upotrebljavaju mnoge slabije momčadi, već tada su demonstrirali Marokanci. Favorizirani Portugalci su napadali, a Marokanci zabijali dvaput preko Khairija i Krimaua.

Kamerun - Argentina 1:0, Milano, Italija 1990.

Na otvaranju skupine svjetski prvak Argentina za protivnika je dobio afričku nepoznanicu Kamerun. Sa svojom glavnom zvijezdom Diegom Maradonom, Argentina je očekivala visoku pobjedu. Roger Milla i društvo cijelu utakmicu naganjali su Malog zelenog po terenu, ostali bez igrača i po prvi put demonstrirali kako se nogomet u Africi igra i malo niže od samog sjevera. Šok za Argentinu i kamerunski šećer na kraju bio je pogodak Omam-Biyika koji je ispisao jednu od najneočekivanijih nogometnih priča.

Saudijska Arabija - Belgija 1:0, Washington, SAD 1994.


Do tada momci koji su služili za nabijanje gol-razlike i pružali mogućnost protivničkim napadačima za isticanje, skupili su momčad s kojom su htjeli napraviti nekakav uspjeh. Al Owayran je, na opće iznenađenje i veliko oduševljenje bliskoistočnih Azijata, matirao Preudhommea, tada jednog od najboljih vratara svijeta. Niti Wilmots, niti Scifo nisu uspjeli probiti gustu saudijsku obranu. S velikom pobjedom Saudijska Arabija postala je prva azijska reprezentacija koja se uspjela domoći drugog kruga natjecanja.

Senegal - Francuska 1:0, Seoul, Južna Koreja 2002.

Svjetski prvaci Francuzi s gotovo identičnom momčadi kao prije četri godine došli su na Daleki istok obraniti naslov prvaka. Prva prepreka zvao se Senegal, afrička reprezentacija, jako sitna na nogometnoj karti. Malo tko se nadao da momčad Bruna Metsua ima šanse u ovom dvoboju. No, napravili su senzaciju kao i Kamerun dvanaest godina prije. Nakon silnih napada i promašaja francuskih igrača, Papa Bouba Diop šokirao je cijeli svijet. Francuska se od tog poraza nije uspjela oporaviti, dok je Senegal nastavio niz kvalitetnih igara, domogao se četvrtfinala i još jednom učinio Afriku ponosnom.

Pročitajte više