''Ja sam igrač Hrvatske i Barcelone. Nitko na svijetu ne može me platiti bolje''

Foto: EPA / Diario Sport

IVAN RAKITIĆ dao je ekskluzivan intervju za Diario Sport, a španjolski list na svom webu danas je kompletnu naslovnicu prekrio isječcima iz razgovora. Sve su vijesti o Ivanu Rakitiću, koji je prvi put javno odgovorio zašto je odbio PSG i ostao u Barceloni, a neizbježna tema je bila i Hrvatska.

"Najljepše od svega jest što se cijeli svijet zaljubio u Hrvatsku, to je veće od tisuća pobjeda", kazao je Rakitić o putu do srebra.

Iako iza sebe ima 99 utakmica za reprezentaciju i iskustvo najvećih finala s Barcelonom, na Svjetskom prvenstvu koje je prošao u Rusiji učio je iz utakmice u utakmicu. Danas to puno jasnije vidi, kao što smo vidjeli i mi sa strane. 

"Tijekom turnira naučiš živjeti s pritiskom, a tu je i strašan motiv. Uz dužno poštovanje svima, reprezentacija je nešto posebno, posebno u maloj zemlji kao što je Hrvatska, uz smanjene mogućnosti koje tu imamo."

Ne postoji klub koji može dati više od Barcelone

Hrvatski uspjeh dogodio se jer su igrači tako odlučili. 

"Sve se posložilo, došlo je prirodno. Ništa nije bilo umjetno. Željeli smo konačno iskoristiti svoje mogućnosti i kvalitetu koju Hrvatska ima. Budućnost izgleda jako lijepo, unatoč oproštajima nekih igrača. Pokazali smo koliko nam znači Hrvatska i nadam se da ćemo u budućnosti biti još bolji. Na SP-u smo naučili puno, svaka utakmica donijela je nešto novo", kazao je Rakitić.

Prvi put odgovorio je na pitanja o velikoj priči s PSG-om. Bili su spremni otkupiti njegovu klauzulu (125 milijuna eura), došli su do stotke u pregovorima uz godišnju plaću Rakitiću od deset milijuna eura. U Barceloni zarađuje manje od devet. Rakitić je ostao. Kako, zašto i pod kojim uvjetima?

"Ponosan sam što mogu ostati i igrati u Barceloni. Ne postoji momčad na svijetu koja mi može dati više. Ne mislim na novac. Poslušao sam srce i svoje suprugu. Pomogao je i trener", započeo je razgovor.

"Ernesto Valverde je bio ključan, činjenica da mi vjeruje. On također zna da može računati na mene u svakom trenutku, pa i da slomim nogu stavio bih se na dispoziciju njemu i stožeru u bilo kojem obliku. Takav odnos za mene je najvažnija stvar. Odnosno, za igrača je ključno da trener ima povjerenja u njega, rekao bih." 

Hoće li igrač koji je prošle sezone odigrao najviše minuta na travnjaku dobiti povišicu i kada? Logično pitanje postavlja mu novinar Sporta.

"Ovisi o tome želite li objaviti ovaj intervju ili ne, ha ha... Naravno, to bi bio lijep detalj. Pričamo o tome još od Svjetskog prvenstva, imam veliko povjerenje u klub. Nadam se da će me predsjednik brzo nazvati. No nema presinga. Barcelona se brine o svojim igračima. Znam da ću dobiti što sam zaslužio. Najbitnije je da sam u Barceloni kao kod kuće", objasnio je.

Brza i jednostavna odluka 

U kojem momentu je pala odluka? 

"Nije to bio jedan trenutak, danima sam slušao i čitao o tome i, iskreno, u jednom momentu nisam više ništa želio čuti. Pričao sam sa suprugom i zastupnicima. Shvatio sam što želi moje srce i koliko sam privilegiran."

Je li istina da je Barcelona prihvatila ponudu PSG-a?

"Da je bilo tako, sigurno bismo o tome razgovarali. Da mi je klub tako pristupio, sigurno da bi i moja pozicija bila drugačija u svemu. Najvažnije je da možemo i želimo zajedno raditi, da je za mene dobro ono što nije loše za klub. Osjećam da me navijači i ljudi u klubu vole i zato je odluka bila jednostavna i brza.''

Klub treba mlade snage, zašto ih nema među starterima? Iz vlastitog pogona?

"Nije lako igrati u Barceloni, nije lako svake dvije-tri godine stvoriti generaciju Puyola, Xavija i Inieste. Barcelona je dosegnula takav nivo da nema vremena čekati i vidjeti što će se dogoditi. Prolaze samo ekstra talenti. Ali zadovoljan sam igračima koje vidim u našem klubu."

Pročitajte više