ESKLUZIVNO: JEDAN OD NAJBOLJIH GAMERA SVIJETA

Ja sam uvijek izgoren. Tri godine nisam imao slobodan dan i bit ću prvak svijeta

Foto: Luka Šangulin/Index.hr

PROŠLO je nešto više od godinu dana otkad smo posljednji put razgovarali s Lukom "Perkzom" Perkovićem. Bilo je to u sasvim drugačijim okolnostima. Njegov G2 Esports nije se plasirao na Mid-Season Invitational, a nakon toga uslijedila mu je najgora europska sezona u karijeri. Ovoga puta u Zagreb je stigao kao vođa najbolje ekipe u Europi te jedne od najboljih na svijetu.

 >Životna priča jednog od najboljih gejmera u Europi: 19-godišnji Luka Perkz otkriva što je sve prošao u karijeri

>VIDEO Luka "Perkz" Perković odgovara na vaša najzanimljivija pitanja

S Perkzom smo se našli u parku Ribnjak u Zagrebu. Došao je sam, potpuno opušten, bez imalo glamura, iako bi si to mogao bez problema priuštiti. On i suigrači su dobili nekoliko slobodnih dana prije posljednja dva meča u League of Legends European Championshipu jer su osigurali jedno od vodeća dva mjesta koje vode u polufinale doigravanja. 

Ove je godine G2 Esports daleko najbolja ekipa u Europi, a svojoj su regiji donijeli i prvi međunarodni turnir nakon prvog World Championshipa još davne 2011. Osvojili su Mid-Season Invitational. Povratak na vrh bio je težak, a kako bismo ga potpuno shvatili, razgovor smo nastavili tamo gdje smo stali posljednji put.

Iako smo od Perkza u intervjuima poslije mečeva navikli na zafrkanciju i smijeh, a toga nije nedostajalo ni u ovom razgovoru, podijelio je s nama što mu je prolazilo kroz glavu u najtežim i najboljim trenucima u karijeri te kakav danak plaća da bi ostao na vrhu u jednom od najkompetitivnijih esportova na svijetu.

Nakon što smo razgovarali u Zagrebu u lipnju prošle godine, uslijedila ti je najgora europska sezona u karijeri. Što se dogodilo?

Sve je započelo jako dobro. Kako se nismo plasirali na Mid-Season Invitational, imali smo mjesec dana odmora. Svako se odmorio, maknuo malo od igre. Promijenilo se i stanje u igri. Popularni su postale "funnel" kompozicije i igranje mage heroja na botu. Jako smo se dobro prilagodili i zbog toga nam je išlo dobro.

Nakon Rift Rivals turnira, počeli smo gubiti neke mečeve, ali dalje smo bili među dvije najbolje ekipe. Koliko god nam sezona bila loša i dalje smo bili pri samom vrhu. Na kraju smo završili na četvrtom mjestu. Gubili smo puno mečeva zbog glupih razloga, teško je to opisati.

Sezona ne bi bila toliko loša da ste u doigravanju otišli do kraja. Međutim, uslijedio je šok, ispali ste odmah u prvom meču, što je potpuno netipično za tebe.

Tada su nastupili problemi u ekipi. Ne bih išao previše u detalje da ne ispadne da krivim bivše suigrače. U tjednu prije četvrtfinala imali smo skor 3-22 protiv timova s kojima smo vježbali. Iako ljudi kažu da je vježbanje jedno, a mečevi na pozornici nešto drugo, to nije baš istina. Oni ti pokazuju u kakvoj si formi. Nisam u životu imao tjedan u kojem sam imao manje od 50 posto pobjeda u mečevima za vježbu.

Jednostavno smo imali mentalnu blokadu, nismo mogli pobijediti.  Nisu razlog pojedinačni igrači, svi smo loše igrali, puno lošije nego što inače znamo i igramo, i nismo više znali kako pobijediti. 

Zbog toga smo izgubili odmah u prvom meču doigravanja, u četvrtfinalu 3-0 protiv Misfits Gaminga. To mi je bio najveći mogući šok. Uvijek sam bio pri vrhu, igrao finala. Uvijek je pitanje bilo jesam li najbolji, ali nakon tog poraza sam znao da s nama nešto ne valja. Bilo je jako šokantno. Teško je to opisati ljudima koji se ne natječu, ali ako si uvijek na vrhu i izgubiš tako rano... Nisam mogao vjerovati da se to dogodilo, da izgubim 3-0 u četvrtfinalu.

Kako je taj šok utjecao na tebe i tvoju ekipu?

To me je spustilo na zemlju. Imali smo oko 10 dana odmora, uzeli smo pauzu prije kvalifikacija za World Championship. Kad smo se vratili sve je bilo drugačije, opuštenije, kao da smo ponovo našli sami sebe. To je bilo jako lijepo iskustvo. Ne znam točno zašto smo upali u probleme, ali ovo što je uslijedilo je bilo zaista lijepo. Prerasli smo svoje probleme i osvojili smo kvalifikacije. To mi je jedno od najboljih i najuspješnijih iskustava. Svi su govorili kako nećemo uspjeti, kako se nećemo plasirati na Worlds, ali mi smo uspjeli.

Prvi dan sam mislio da je gotovo. Zašto smo tako loši? Zato sam bio ponosan kad smo se kvalificirali. 

Uspjeli ste se kvalificirati na World Championship, ali morali ste prvi put igrati dodatne kvalifikacije. Kako je to utjecalo na vas kao ekipu?

Play-in nam je puno pomogao. Igrali smo kroz par dana puno mečeva na pozornici, a to iskustvo znači puno. Osjetiš igru, trenutno stanje igre (metu), shvatili smo kako želimo igrati. Primjerice, brzo smo shvatili da nama tank na topu ne pali te da na topu i midu moramo više igrati carry heroje.

Bez obzira na više iskustva prije početka World Championshipa, grupna faza nije prošla bez problema. Tek ste u dodatnom meču protiv tajvanskog Flash Wolvesa osigurali prolaz u doigravanje.

Otvorili smo grupnu fazu s 2-1, ali zbog loših mečeva završili smo 3-3 i morali smo igrati majstoricu protiv Flash Wolvesa za prolaz. Ali skužio sam kako želim igrati, kako ćemo proći dalje.

Trebamo ostavit (trejdat) najjače heroje u igri, a ne ih micati iz igre u draftu. Neka protivnički tim uzme što želi, ali da, i mi ćemo uzeti neke. Urgot, Aatrox, Irelia, Akali... Moramo ih ostaviti u igri. Tako smo prošli u doigravanje.

Protivnik u četvrtfinalu vam je bila tada po mnogima najbolja ekipa svijeta, kineski Royal Never Give Up koji je 2018. osvojio sve što su mogli osvojiti. Mnogi su ih smatrali izrazitim favoritima. Kako ste pobijedili u tom meču?

Da, gotovo nitko ne bi rekao da ćemo mi pobijediti.

Ali kad pogledaš nakon svega, imali smo barem 50 posto šanse za pobjedu. Njih meta nije favorizirala. Išla je na ruku timovima s boljim individualnim igračima na midu u topu. Ni njihov ponajbolji igrač Jian "Uzi" Zihao u toj seriji mečeva nije bio na vrhunskoj razini. Bio je to naš dan da pobijedimo.

Taman kada su nade porasle uslijedio je šok. Kineski Invictus Gaming pobijedio vas je s 3-0 u polufinalu. To je ujedno ekipa koja će osvojiti World Championship. Jesu zaista bili toliko bolji?

Nisam se osjećao da su toliko bolji od nas. Ali imali su u prva dva meča puno bolji draft. Mi smo prioritizirali Aatroxa na topu i oni su nas s tim navlačili. Imali su dobar odgovor na našu taktiku. Nakon prvog meča nismo mislili da je to razlog zašto smo izgubili, ali nakon drugog smo bili sigurni da je to to. Imali su preveliku prednost na toj poziciji.

Treći game je bio puno izjednačeniji, ali gubiš 0-2 i moraš biti mentalno jak. Vrati ti se onaj osjećaj iz doigravanja prošle sezone kad smo izgubili 0-3. Uvijek u meču želiš imati male pobjede, uzimati malo po malo pa pobijediti. Mi smo htjeli previše odjednom i nismo uspjeli.

Sada kad pogledaš na World Championship, kako si se osjećao s plasmanom među četiri najbolje ekipe na svijetu?

Nismo bili ljuti. Bili su bolji. Gledajući tada izgledalo je da smo napravili veliki rezultat, otišli dalje nego što su mnogi očekivali. Plasirali smo se kroz dodatne kvalifikacije, pa došli među najbolje četiri ekipe. Mislio sam ja i tada: Hoću li osvojiti ovo svjetsko? Imali smo šanse, ali to je brzo nestalo (hahaha).

Tada sam znao da Europa ima šanse. Da su sve regije blizu. Svaki tim je bio izazov. Invictus Gaming je djelovao nadmoćno, ali nije bio toliko nadmoćan koliko rezultat sugerira. Ako vjeruješ u sebe i u to što možeš učiniti i ostaneš vjeran svojem stilu igre, možeš sve ostvariti. To je bio najveći problem Europe i Sjeverne Amerike prošlih godina. Svi su pokušavali kopirati korejske ili kineske ekipe. Kako možeš biti bolji od originala? Nije bitno što radiš i čime se baviš, ali original je uvijek bolji. Bila je to dobra životna pouka. Jedna u nizu, je l'?

Europa je ipak imala predstavnika u finalu World Championshipa. Fnatic je u polufinalu deklasirao američki Cloud9 pa potom izgubio u finalu od Invictus Gaminga istim rezultatom kao i vi rundu prije. Kakve si šanse davao Fnaticu da će pobijediti Invictus?

Ja sam mislio da Fnatic možda može pobijediti. Osjećao sam da je Europa jaka, da je Fnatic jak. Mi smo htjeli igrati protiv Fnatica. Samopouzdanje je jako bitno, moraš vjerovati u sebe i svoj tim.

Invictus Gaming su aktualni svjetski prvaci. Kako komentiraš njihov razvoj kroz Worlds? U grupnoj fazi nisu djelovali toliko dominantno, ali u doigravanju su bili sjajni.

Timovi su shvatili tijekom Worldsa da je kompozicija s carryjem na topu i midu najvažnija. Kang "TheShy" Seung-lok i Song "Rookie" Eui-jin igraju na tim pozicijama u Invictusu i bili su odlični. I ostatak ekipe je igrao sjajno, nemoje me krivo shvatiti, ali ovi su im svojim partijama ukrali svu pozornost.

Bez obzira na plasman među najbolje četiri ekipe na svijetu, što je velikI uspjeh, odlučio si se na promjene u ekipi. Bio je to izrazito zanimljiv prijelazni rok u kojem je u G2 Esports došao Rasmus "Caps" Winther, mid igrač najvećih rivala Fnatica te Mihael "Mikyx" Mehle iz Misfits Gaminga. Ti si odlučio mid prepustiti Capsu te se pridružiti Mikyxu na botu. Puno se toga dogodilo, možeš li me provesti kroz svoj misaoni proces kod tih promjena?

Želio sam imati najbolje igrače na svakoj poziciji. Znao sam da smo Martin "Wunder" Hansen, Marcin "Jankos" Jankowski i ja najbolji, ali želio sam promijeniti preostala dva igrača, odnosno bot.

Nisam siguran koliko smijem ići u detalje. Prva želja mi je bila jedan AD carry igrač, ali on je ugovorno vezan za svoju ekipu. Sljedeća opcija je bila da ja promijenim poziciju. Iskreno? To sam želio više nego da ostanem na midu.

Kao osoba želim izazove, nova iskustva, pomicati granice. To mi je zvučalo primamljivije, ali ljudima se nije svidjelo. Što je više ekipe to hejtalo, meni se ta opcija više sviđala. Znao sam da ću biti dobar na botu, a Caps na midu i tako je došlo do toga.

Je li to znači da Caps nije bio prva opcija kod slaganja nove ekipe i da si želio nekog drugog igrača?

Tako je bilo na početku. Ali što sam više razmišljao o tome da Caps preuzme mid, a ja promijenim poziciju, to mi se ta opcija više sviđala.

Kako su tvoji suigrači reagirali kad si im rekao da želiš promijeniti poziciju te da više nećeš igrati mid?

Jankos i Wunder su vjerovali u mene, ali više bi voljeli da sam ostao na svojoj poziciji, a praznu popunimo drugim igračem.

Kako si se odlučio za Slovenca Mikyxa?

Mikyx je bio laka odluka. Bolje smo se upoznali na pripremama u Koreji koje sam dio vremena proveo s Misfits Gamingom za koje je on tada igrao. Već su tada govorili da su on i Steven "Hans Sama" Liv bili najbolji duo na toj poziciji. Znao sam da je talentiran i jako dobar.

Kod dovođenja novih igrača, koliko ti je važno dao karakterno odgovaraju u ekipi? Osam mjeseci nakon tih promjena čini se kao da su obojica oduvijek dio ekipe i da su se sjajno uklopili.

Nije mi to toliko bitno. Mogu se prilagoditi svakome. Nekima više, nekima manje, naravno. Wunder i Mikyx su već igrali zajedno. Pričao sam dosta s njim, razumijemo se i na hrvatsko-slovenskom, susjedski odnosi (hahaha). On se na neki način već osjećao kao dio ekipe. Imao je puno poštovanja za Capsa i mene. Želio je igrati s nama i to je olakšalo cijeli proces. Znaš ono kad nešto želiš pa to i dobiješ.

Slično je bilo s Capsom. Mi smo jako različiti, ali u nekim aspektima slični. Obojica smo počeli kao klinci, obojica igrali mid, razmjenjivali smo iskustva na Worldsu dvije godine zaredom. Nismo se dobro poznavali, bili smo rivali, ali imali smo korektan odnos.

Mi smo već bila ekipa, a njih dvojica novi igrači, pa sam im se ja približio kako bi se bolje osjećali u ekipi. Mora im biti ugodno. Da se osjećamo sretno pomaže i to da smo dobri u igri, puno je lakše biti sretan kad se razumijemo i igramo jako dobro, pobjeđujemo. Dosad nismo imali pravu prepreku, pobijedili smo sve ekipe, a kad prepreke dođu, vidjet ćemo kako ćemo s njima nositi kao ekipa.

Odmah ste kliknuli kao ekipa. U proljetnom dijelu sezone League of Legends European Championshipa osvojili ste prvo mjesto s omjerom 13-5 i u doigravanju s dva puta po 3-0 deklasirali Origen. Čak ste postavili novi rekord za najkraće finale u povijesti. To vam je osiguralo odlazak na Mid-Season Invitational na kojem ćete ostvariti najveći uspjeh, nešto što nijednoj europskoj ekipi nije pošlo za rukom osam godina - osvojiti međunarodni turnir. Međutim, ni to nije prošlo bez problema.

Da, krenuli smo jako dobro imali smo 5-2 omjer i osigurali doigravanje. Onda smo počeli gubiti mečeve.

Što se dogodilo? Nije to više bila ona ekipa iz prošle godine koja je gubila u četvrtfinalu. Na turnir ste došli kao jedni od favorita.

Čim imamo neku sigurnost, imamo tendenciju da nam rezultat nije bitan. Eventualno smo mogli ciljati na prvo mjesto, ali za to su šanse bile jako male jer je Invictus Gaming bio neporažen i onda smo počeli griješiti kao tim.

Imali smo nefavorizirane draftove, nismo tome pridavali previše važnosti. Izgubili smo tri meča zaredom. Naravno da smo svjesni da nije dobro gubiti. Ali znali smo koliko smo dobri i da ide doigravanje te da se treba pripremiti za protivnika u doigravanju. Bili smo sigurni u sebe, znali smo da možemo pobijediti bilo koju ekipu protiv koje ćemo igrati u polufinalu.

Ta tri poraza su vas dovela u nezgodnu situaciju. Niste osigurali prva dva mjesta, a najbolja ekipa iz grupne faze mogla je birati protivnika u polufinalu. Invictus Gaming vas je tako mogao odabrati umjesto američkog Team Liquida u polufinalu. Je li to nešto o čemu ste razmišljali?

Ne bi nas nikad izabrali. Šalili smo unutar ekipa kao, mogli bi nas izabrati, ali nije ni važno.

Jeste li ih željeli izbjeći?

Ma ja osobno nisam. Želio sam igrati protiv Invictus Gaminga u finalu, a ne protiv Team Liquida. Ako želiš osvojiti turnir moraš pobijediti Invictus Gaming i SKT T1, tako je trebalo biti. Ako nas izabere Invictus samo ih trebamo dobiti meč ranije. Uvijek tako trebaš razmišljati i ići u meč. Sumnjaš li u sebe, veće su šanse da ćeš izgubiti.

Polufinale protiv SKT T1 je bilo vrlo napeto. U petom i posljednjem meču igrao si Syndru na botu. Je li to nešto što ste posebno pripremali za takve situacije? To ne radi gotovo nitko na svijetu osim vas.

Mislili smo da serija ne treba ići u pet mečeva. Izgubili smo prvi meč jer smo igrali Sonu i Tarica, nešto za što se nismo dovoljno pripremali. Imali su loš odgovor na to, ali smo mi griješili, dali smo im killove i igrali iz zaostatka. To smo požalili. 

Percepcija javnosti je da nekako G2 Esports igra takve kompozicije koje nisu uobičajene i da niste toliko dobri u standardnoj igri, a jedan od razloga je i taj odlučujući meč protiv SKT T1. Je li to zaista tako?

Percepcija je bila da G2 samo tako igra, ali dva od tri meča protiv SKT T1 igrali smo standardno i pobijedili. Jedan smo izgubili sa Sonom i Taricom, a drugi kad je Caps igrao Azira. U tom smo trebali igrati na svoju snagu i završiti meč ranije, ali smo pogriješili i dozvolili da meč ode u kasnije faze u kojoj su oni bili u prednosti. U oba slučaja znali smo točno gdje smo pogriješili, zato se nismo previše brinuli.

Onda smo odlučili igrati malo drugačije. Sa Syndrom na botu sam znao da nemaju šanse. Nemaju iskustva protiv toga, a vrlo je jaka. Mikyx se također osjeća bolje kad ja igram nešto moćno. Bila je baš odličan odabir za taj meč. Iznenadili smo ih.

Kako dolazite do tih kompozicija i igranja heroja na različitim pozicijama? Čini se kao da možete igrati bilo što, bilo gdje. Pa čak i Pykea u džungli.

To je zaista bio trol. Znali smo da Team SoloMid možemo pobijediti i s tim. Kad je krenuo ljetni dio sezone, počeli smo raditi stvari iz zabave, za nas i za publiku.

Stvari kao što je Garen na topu, zbog čega ste izgubili meč protiv ekipe Vitality?

Da. Taj meč smo teško mogli pobijediti. Definitivno se radi o pogrešci. Imali smo previše samopouzdanja, malo smo poletjeli. 

Ljetni dio sezone je gotov. Uskoro vam slijedi doigravanje. Protiv kojih biste ekipa željeli igrati u Ateni?

Nemamo želja. Bilo bi fora igrati protiv ekipe Splyce u polufinalu i Fnatica u finalu. Da ne igramo protiv istog protivnika. Ovako bi bilo puno bolje za publiku, ali izvan toga nam je svejedno protiv koga igramo.

Osigurali ste i World Championship. Za razliku od prošle godine, ovaj put su očekivanja od G2 Esportsa ogromna. Jeste li favoriti za osvajanje svjetskog prvenstva?

Ne znam bih li nas zvao favoritima. Ja bih rekao da ćemo osvojiti ovaj Worlds. Svašta se može dogoditi. Ali ja iskreno vjerujem u to.

Kako su nedavni uspjesi G2 Esportsa utjecali na Europu kao regiju? Čini se da su vaša sjajna forma i partije podigli cijelu regiju stepenicu više. Kao da su timovi bolje shvatili što trebaju raditi.

Rekao bih da je Europa dosta jaka. Mi smo jednostavno razinu iznad svih. Prvo po individualnoj kvaliteti, a onda i kao ekipa. Par igrača su tu negdje blizu naše razine, ali to je sve.

Cijelo vrijeme razmišljamo kako napredovati u igri, ako protivnici nemaju odgovor, izgubit će jako brzo, ako imaju, mi ćemo naći novo rješenje. Čini nam se jako teško izgubiti. Za to moramo igrati zaista loše, tako se osjećamo.

Dobro nam ide, bojimo se poraza. Bojimo se da ćemo se zbog dobrih rezultata zadovoljiti i opustiti. Koliko god nekome možda zvučalo krivo, nismo zadovoljni s ovime, želimo više. Cilj je osvojiti Worlds.

Ove ste sezone srušili i neke rekorde. Najbrže europsko finale u povijesti protiv Origena, a zatim i najbrže finale na međunarodnim turnirima u povijesti protiv Team Liquida. Je li to nešto o čemu razmišljate?

Ne razmišljamo o tome. To se jednostavno dogodi. Mi smo isto ekipa, imamo svoje zafrkancije i memeove. Znali smo koliko je nevjerojatno da pobjeđujemo tako brzo i dominantno. Origen najbrže finale ikad, Liquid najbrže finale ikad, kad pričam o tome zvuči nevjerojatno s obzirom na to da smo godinu prije u četvrtfinalu izgubili 0-3. Razina na kojoj mi sad igramo je drugačija nego ona drugih timova. Vidjet ćemo koliko će biti tako, sigurno neće zauvijek, ali sada je tako.

Ono što zanima sve ljubitelje europskog League of Legendsa je - tko je najbolji Pyke igrač u G2 Esportsu? Igrali ste ga na svim pozicijama i pokazali ste da ga znate igrati svi, a tko je prema tvom mišljenju najbolji na tom heroju?

Mikyx.

Sjajno si se snašao na novoj poziciji. Kako si ranije spomenuo, samo jednog AD carry igrača si razmišljao dovesti u G2 Esports, ali ipak ste se odlučili za Capsa i opciju da ti promijeniš poziciju. Jesi li najbolji AD carry i bot igrač u Europi?

Jesam, kao AD carry i kao bot igrač, znam zašto si pitao odvojeno (hahaha).

Osvojite li doigravanje ovog ljeta, bit će ti to šesta europska titula i postat ćeš najtrofejniji europski igrač svih vremena. Kako to komentiraš?

Znam to, ali ne razmišljam o tome. Svjestan sam toga, ali me nimalo ne opterećuje.

U League of Legends European Championshipu ti se pridružio još jedan Hrvat. Toni "Sacre" Sabalić igra za SK Gaming. Što kažeš na njegovu prvu sezonu u elitnom europskom natjecanju?

Općenito je igrao dosta dobro. Pričamo mi. Teško je komentirati igrača koji igra u ekipi koja gubi. Sada kad su promijenili mid igrača počeli su pobjeđivati. Da su tako igrali, vjerujem da bi bili u doigravanju. Žao mi je što nije prva sezona bila tako uspješna. Ali vjerujem da iduće sezone hoće.

Stigneš li što pratiti domaće i regionalne League of Legends lige?

Ne baš, ali pogledam EU Masters. Riot je napravio dobar posao u Europi, Nacionalne lige, Masters, ako si dobar, lakše ćeš ući LEC. Ima dosta novih igrača u ligi. Malo je igrača iz moje sezone šest, kad sam ja počeo igrati u tada EU LCS-u.

Ima li možda koji novi igrač za kojeg bismo mogli reći da je "baby Perkz"?

Svi su dosta dobri mehanički i bit će zanimljivo pratiti tko će se razvit kroz godinu, dvije. Igrači dođu i odu. Ne znam jel ima 10 igrača iz šeste sezone sad u Europi. 

Koliko ih je otišlo u Sjevernu Ameriku?

Tamo ih ima, ali to je Amerika. Tamo bi mogao svaki europski igrač otići. To je kao kad nogometaš iz Europe ode u MLS.

Znaš li možda za još kojeg igrača koji bi vam se mogao pridružiti u LEC-u?

Da, Dino "LIMIT" Tot, trenutno igra u Italiji za QFLASH Forge. Već ima potrebnu vještinu za najvišu europsku razinu. Igrao sam s njim i jako je dobar, za druge ne mogu reći. Problem je samo što se još nije dobro povezao s drugim igračima, probat ću mu pomoći u tome na kraju sezone. 

Opet imaš iznimno težak raspored i jako malo slobodnog vremena. Prošle si godine često spominjao kako još više planiraš raditi na sebi, primjerice češće ići u teretanu. Kako ti to uspijeva?

Idem minimalno četiri puta tjedno u teretanu. Za vrijeme MSI-ja sam išao malo rjeđe, ali inače da, četiri puta tjedno, ako sam jako motiviran i šest puta tjedno. Radim stvari koje mi pomažu da se malo maknem od League of Legendsa, da se odmorim i osvježim. Čitam, sviram gitaru, to mi pomaže.

Ja sam definicija burn-outa. Ljudi nekad izgore, a moja je tajna da sam uvijek izgoren. Nemam slobodnog vremena zadnje tri godine. Ove godine sam dodatno motiviran, želim osvojiti Worlds pa imati dva mjeseca slobodno da ne moram razmišljati o igri.

Ne mogu funkcionirati ako ne dam 150 posto za svoj cilj, cilj svojih suigrača i ekipe te naravno fanova. Onda se osjećam kao da nisam dao sve od sebe. Kad imam dan odmora, osjećam se kao: okej, sad sam odmorio, moram dalje.

Takav mi je mentalitet. Tek kad dođem doma osjetim taj umor, sad osjećam koliko sam umoran i potrošen. Ali kad sam tamo idem samo naprijed. Bio sam nedavno na moru u Brelima četiri dana, najbolja četiri dana u životu.

Imaš li kakve osobne ciljeve van League of Legendsa ili je sav fokus na tome?

Nemam. Ciljevi su mi ostati zdrav. Ponekad gubim psihičku ravnotežu. Iako sam u ovome četiri godine još uvijek mi je nekad teško. Promjena pozicije mi je bila vrlo teška. Bitno mi je ostati zdrav, psihički i fizički.

Često daješ obećanja, imaš li kakvo ekskluzivno za hrvatske fanove? Sprema li G2 nešto što nitko ne očekuje? Više ne možeš obećati da ćeš igrati Yasua kad ga timovi protiv vas zabranjuju. 

Samo ću reći - Cassiopeia.

G2 Esports je bez obzira na odmor prije posljednjeg tjedna League of Legends European Championshipa uspio potvrditi prvo mjesto, a u posljednjem meču regularnog dijela sezone Perkz je privremeno promijenio poziciju te s pobjedom na support Rakanu napravio nešto što je malo kome pošlo za rukom - slavio je u službenim mečevima igrajući svih pet pozicija u ekipi.

Sljedeći meč će igrati protiv Fnatica, posljednji dan u kolovozu, a pobjednik će se plasirati direktno u finale League of Legends European Championshipa. G2 Esports i Perkz ulaze u meč kao veliki favoriti i prođe li sve kako treba, bit će to nova titula za Kraljeve Europe. 

Onda kreću pripreme za Worlds, posljednji veliki izazov koji je pred sebe stavio Perkz - postati prvak svijeta u League of Legendsu. Nikada nisu bili bliže tome, a kao što je i sam rekao, dok vjeruješ u sebe možeš ostvariti sve.

 

Pročitajte više