Jakirović za Index: Ne zanima me što Hajduk radi. Bit ćemo prvaci

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je završio s pripremama za nastavak sezone. Momčad Sergeja Jakirovića boravila je desetak dana u Rovinju gdje je odigrala četiri pripremne utakmice i u svima pobijedila. Zadnju provjeru Dinamo je imao protiv Slaska, lidera poljske lige, kojeg je u srijedu po nemogućim uvjetima pobijedio 3:2.

Nitko se nije ozlijedio, novi igrači su se prilagodili momčadi i Dinamo potpuno spreman čeka utorak i gostovanje kod Lokomotive u odgođenoj utakmici. Uoči tog susreta, ali i nastavka prvenstva, sjeli smo na kavu s Dinamovim trenerom u hotelu Park u Rovinju.

Kakav Dinamo ćemo gledati na proljeće?

Gledat ćete puno intenzivniji Dinamo, s puno više ritma i puno bržim protokom lopte, presingom i reposjedom. Dinamo mora tako igrati, jer nam se može dogoditi, i događalo se, da tražimo gol u drugom poluvremenu pa bude više nervoze.

Intencija nam je da što prije zabijemo golove i vjerujem da će tako biti. Od početka priprema imali smo 22, 23 treninga i pet pripremnih utakmica i fokus nam je bio na stvarima koje sam rekao - da budemo brži, intenzivniji i opasniji.

Kupili ste Arbera Hoxhu i Takuyu Ogiwaru, a s posudbe ste vratili Morena Živkovića i Frana Brodića. Kako ste zadovoljni s njima?

Jako su se brzo prilagodili jer znamo kakva je konkurencija u Dinamu i kakvi su zahtjevi. No, to ih uopće ne brine, imaju jako puno samopouzdanja, a i došli su nakon jako dobrih polusezona u klubovima u kojima su prije bili.

Želio sam da nastave kod nas igrati kao što su igrali u bivšim klubovima. Da se ne ustručavaju igrati kako su igrali do sad, jer nema razloga da ne bude tako. Živković i Hoxha blizu su prve postave, a samo ćemo vidjeti s Ogiwarom koliko je trenutačno spreman jer je došao s jednom lakšom ozljedom.

No, ako ne bude njega, imamo Perkovića, iza kojega je jako dobra polusezona. Živković ima liderske sposobnosti, to se vidjelo i u Lokomotivi i kod nas. Jako dobro su ga prihvatili i senatori, ali jako sam pozitivan oko svih novih igrača. Jako, jako će nam dobro doći.

Jeste li dobili sve što ste tražili u ovom prijelaznom roku?

Tražili smo lijevog beka, lijevo krilo i stopera. Zaključili smo da nijedan stoper koji nam je bio ponuđen nije bolji od ovih koje imamo i od Živkovića, kojeg smo vratili iz Lokomotive. Zadovoljan sam i s Brodićem i sa svima koji su došli. 

Još radimo na tržištu, jer nije nemoguće da netko ode, a to bi mogao biti Moharrami. Uprava me upoznaje s ponudama koje pristižu za naše igrače. Postoji više upita i pristigle su neke ponude, ali će uprava procijeniti što je za klub financijski prihvatljivo i prihvatiti ili odbiti neku ponudu.

Ja sam pogledao sigurno dvadesetak, a moji suradnici oko 80 igrača. Ne podcjenjujemo nikoga, tko god nešto predloži mi pogledamo. Prijelazni rok još traje, možda nam uskoči još neki krilni igrač. Sve je otvoreno.

Mladi Noa Mikić istaknuo se na ovim pripremama igrama na desnom beku. Tek mu je 16 godina, ali je igrao kao da je par godina stariji. Koliko će za njega biti prostora u momčadi?

On sigurno ostaje s nama jer nam je Moharrami na Azijskom kupu. Imamo Ristovskog, desnog beka može igrati i Živković, ali mislim da je Mikić pokazao jako puno s obzirom na svoje godine. Meni djeluje jako dobro i vidjet ćemo koliko će moći igrati.

Mi moramo u nastavak prvenstva ući jako dobro, s pobjedama, da bi se stvorilo prostora da može malo više igrati. Dečko igra bez respekta i to me se jako dojmilo dok sam ga gledao i u kadetima. Ima tu veliku moć ponavljanja, fizički je jako dobar i meni on izgleda neprelazno.

Ne znam je li ga itko u ovim pripremnim utakmicama prošao jedan na jedan. Naravno da ima on još puno prostora za napredak, ali skrenuo je pažnju na sebe.

Je li vam žao što nije došao Josip Brekalo i gdje je zapelo?

Nema mi što biti žao, imali smo želju, ali su se promijenili neki uvjeti pa do toga nije došlo. Idemo dalje.

Koliko je važna prva utakmica s Lokomotivom?

Ta utakmica će puno toga usmjeriti. Mi moramo od prve utakmice biti na top nivou, to je najvažnije. Sav respekt Lokomotivi, ali naš cilj je jasan. Moramo gledati samo sebe i nadam se da ćemo taj nastavak prvenstva otvoriti dobro.

U kontekstu borbe za naslov priča se samo o Dinamu i Hajduku. Koliko se Rijeka može uplesti u tu priču?

To su gluposti da ne računaš na Rijeku, koja je u ovom trenutku ispred nas i također ima utakmicu manje. Oni su pokazali da nisu slučajno tu gdje jesu. Tamo ima jako puno potencijala i kvalitetnih igrača, a njihova prednost je da Rijeka nema što izgubiti i puno je manji pritisak.

Ima li Hajduk što za izgubiti?

Ima, prvo mjesto, ali svi smo mi svjesni da ima jako puno utakmica do kraja. Mi smo ove jeseni imali jako puno utakmica i imali smo dosta problema u listopadu, kad su nas napale ozljede. Zato ja kažem: "Samo da je zdravlja." Kad smo zdravi, pobjeđujemo bilo gdje i bilo koga.

Dinamo već jako dugo nema sportskog direktora. Ta uloga sad je pala na vaša leđa?

To je odluka Uprave i mislim da trenutno radimo odličan posao i bez imenovanja određene osobe baš na tu poziciju. Ne znam koliko ima smila nekoga imenovati samo da bi se zadovoljila forma.

Dinamo je ove sezone doveo puno igrača iz inozemstva, što prije nije bilo slučaj. Kako ćete to balansirati uz guranje mladih igrača od čije prodaje klub živi?

Ako dovodimo igrača iz inozemstva, po mojem mišljenju, on mora biti standardan član prve momčadi ili da ima "pole position". Svakom igraču treba vremena za prilagodbu, što se vidjelo u slučaju Takura Kaneka.

Pisalo se da sam ga ja otpisao kad sam došao, ali to nije bilo točno. On je bio tu, radio je, trenirao je, ali sam više koristio igrače koje dobro poznajem. To je normalno. Dinamo je uvijek kupovao u HNL-u i sad smo procijenili da je Hoxha igrač za Dinamo. Nije bilo boljeg lijevoga krila u ligi.

Naravno da moramo staviti naglasak na našu omladinsku školu, koja je toliko cijenjena u Europi i svijetu. Moramo tim mladim momcima pokazati put. Evo, mi smo sad sedmorici mladih igrača pokazali da mogu ići s nama na pripreme, trenirati s nama i igrati utakmice. Nije bitno koliko, ali da su tu.

Dinamu jako nedostaje druga momčad. Ne moram vam objašnjavati koliki je pritisak u Dinamu doći iz juniora u seniorsku ekipu. Konkurencija, javnost, pritisak... S time se teško nekad nose igrači koji su prošli sito i rešeto, zamislite onda kako je klincima.

Hoćete li se vi založiti da Dinamo negdje ima svoju drugu momčad ili filijalu?

Opet, to je odluka Uprave na preporuku sportskog sektora. Ja bih to nazvao klub partner. Smatram da je potrebno da i taj drugi klub ima svoj sportski interes u toj priči i da može zadovoljiti potrebe Dinama za razvoj igrača.  Nema puno takvih klubova u Hrvatskoj.

Klub razmatra sve opcij. To nam je prije svega važno zbog naših mladih igrača s obzirom da nemamo više Dinamo II kao poligon za seniorske minute nasih mladih igrača. Naravno, Uprava radi na tome i kada se donese odluka, siguran sam da će biti najoptimalnija i za nas i za partnerski klub.

Kako komentirate drastičan rast cijena igrača u HNL-u? Traže li klubovi više za svoje igrače jer znaju da trebaju Dinamu?

Igrači su poskupjeli sigurno 30 posto, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji. Logično je da klubovi žele izvući što je više moguće za svoje igrače. No, ako postoji obostrana želja da se posao napravi, onda se to nekako svede u realne okvire kao što smo mi napravili s Hoxhom.

Pratite li što se događa u Hajduku?

Ne pratim. Naravno da znam tko je došao, ne samo u Hajduk, ali meni je najbitnije kakvi smo mi. Na to mogu utjecati, na drugo ne. Vidim da su doveli Kleinheislera i Kalinića. Sigurno im to puno znači.

Hoće li biti katastrofa za Dinamo ako ne osvoji titulu?

Ja gledam da ćemo mi biti prvaci. Svjestan sam koliko će to biti zahtjevno, ali prevagnut će na našu stranu. Da bi se to dogodilo, moramo pobjeđivati u kontinuitetu. Ne razmišljam da nećemo biti prvaci. Iskreno, nije mi to još palo na pamet.

Ali, i da ne budemo, neće to biti katastrofa. Nogomet se igrao i prije, igrat će se poslije, a Dinamo je svašta preživio u zadnjih dvadesetak godina. Ja sam pozitivan otkad sam u ovom poslu i tako će biti i dalje.

Čeka vas i utakmica šesnaestine finala Konferencijske lige s Betisom...

Nije nam fokus na Betisu. Svjesni smo protiv koga igramo, ali usredotočeni smo na početak prvenstva, da što bolje startamo. To su utakmice oko kojih ne moraš puno pričati igračima. Mi u veljači igramo sedam utakmica, opet natrpani raspored. Bit će vremena za Betis.

Koliku ulogu će igrati Arijan Ademi u nastavku sezone s obzirom na to da je bitno podigao formu?

Fizički je to puno bolje, to se vidjelo na ovim pripremama. Ima puno više energije, spremniji je, a sve ovo ostalo nikad nije bilo upitno. On će nam biti veliko pojačanje u proljetnom dijelu. Znamo kakav ugovor ima, ali nećemo na to obraćati previše pažnje.

Pojavila se priča da su Rangersi zainteresirani za Marka Bulata. Je li moguće da ga klub proda ove zime?

Znam koliko i vi. Postoji interes, ali dalje od toga ništa nije bilo. Marko je odigrao jako dobru jesen, pred kraj je imao malo problema s gležnjem. U jednom momentu je bio naš pokretač u igri, zabijao je ključne golove, a sad ima malo problema s gripom.

Martin Baturina je dosta pao u zadnjem dijelu sezone, a trebao bi biti jedan od lidera momčadi. U kakvom je on stanju?

Pred kraj polusezone se vidio umor, a shrvala ga je i gripa. Jako je dobro radio, spreman je, ali zaboravlja se da je on prošle godine imao samo tri dana slobodna. Tri dana... Očekujem ga puno boljim u nastavku prvenstva. 

Dinamo je ove sezone doveo dva Japanca pa se već poteže usporedba sa Celticom, koji ih u momčadi ima čak pet. Može li Dinamo biti hrvatski Celtic po tom pitanju?

Sve ovisi o kvaliteti igrača. Kaneko im je u Hrvatskoj otvorio put, da dođu na nogometnu kartu Europe. Ista je priča s Ogiwarom. S njim je sve trajalo dva, tri dana. Pričao je s Kanekom, on mu je sve ispričao i to je bilo to. Lakše je obojici sad, vidi se i na Kaneku koliko se dodatno opustio.

Index je pisao o vašem interesu za Yasuta Wakizaku, odličnog veznjaka Kawasakija. Postoji li šansa da on dođe?

Gledali smo ga, da. On ima 28 godina i, ako bi se dogodilo da dođe, on onda mora biti igrač za prvih 11. Da bi došao, netko bi morao otići, ali ima već dosta godina. Pratimo, moramo reagirati ako se nešto dogodi. Zanimljiv igrač.

Maxime Bernauer najveći je misterij u Dinamu. Dosta ste ga koristili na pripremama, kakav je njegov status?

Tu je, u rotaciji, ako zatreba. Ne znamo kako će i kad će se vratiti Šutalo, iako smo svi oko toga pozitivni. Perić isto ima malo problema i to su već dva igrača manje. Znači, ostaješ samo na Theophileu, Živkoviću, Bernaueru i Perkoviću, pod uvjetom da je Ogiwara siguran na lijevom beku. Znači, Bernauer je u rotaciji.

Kako ide oporavak Luke Stojkovića i Lukasa Kačavende?

Stojković bi početkom ožujka trebao ući u puni momčadski trening. Vidjet ćemo kako će se to razvijati, iako se i on i Kačavenda dobro oporavljaju. Zadovoljan sam njihovim oporavkom, optimist sam.

Kako komentirate očajno stanje terena u HNL-u?

Oni se moraju mijenjati. Problem je održavanje, ako te hibridne terene ne održavaš, oni brzo propadaju. Onda zna biti kritika, često opravdanih, na tvoju izvedbu na terenu, ali na njima nije lako igrati. Odskače lopta, teško ju je kontrolirati, jako pati tehnička izvedba na takvim terenima. Maksimir je jedini dobar teren.

Pa na Opus Areni, novom stadionu, voda na terenu nakon kiše. Čim je voda na terenu, znaš da nešto ne valja. Znam da će se mijenjati teren na Rujevici, tako se to radi. Ono u Koprivnici? Dio terena je bio smrznut na našoj utakmici, to je nedopustivo.

Da ne govorim o terenima kao što je ovaj u Rovinju. Pogledajte što se dogodilo Mauru Perkoviću. Jedina Maurova sreća bila je što se odbio od tla prije tog betonskog zidića. Da je otklizao, udario bi glavom u beton, a onda... Tko zna. Nažalost, ništa nismo naučili iz slučaja pokojnog Hrvoja Ćustića, koji je išao igrati nogometnu utakmicu i poginuo je.

To se mora pod hitno sve maknuti. Ne obložiti, nego maknuti. Nema što beton raditi uz teren i nema veze je li to tri metra od terena, pet ili sedam. Ti kad si u punom sprintu, u nekoj inerciji i kad te netko samo malo dotakne, dovoljno je da izgubiš ravnotežu.

Nisu samo ti betonski zidovi problem nego i oni mali rubovi, koje imate oko tartan staze na nekim stadionima. Oni djeluju bezopasno, ali su također jako, jako opasni. To se sve moralo odavno ukloniti.

Pročitajte više