Jakosne skupine Lige prvaka: Real se ugurao u prvu, Atletico u ništa manje jakoj drugoj

Foto: Guliver Image/Getty Images

REALOVOM pobjedom poznat je sastav prve, najjače jakosne skupine Lige prvaka iduće sezone, u kojoj se nalazi osam povlaštenih - prvak Europe te sedam prvaka zemalja s najvišim UEFA-inim koeficijentom.

Leicester najviše profitirao novim formatom, jer inače bi u Ligi prvaka debitirao iz četvrtog pota

Novim formatom i načinom rasporeda klubova sukladno koeficijentu saveza zemlje iz koje dolaze, najviše je profitirao senzacionalni prvak Engleske. Jer da se zadržao stari format, Leicester bi zato što nema nikakvog europskog iskustva, a samim tim ni ugleda (koeficijenta), premijerni nastup u Ligi prvaka počeo iz četvrtog šešira. 
 
Prvi ešalon europske elite za sezonu Lige prvaka 2016/17 sačinjavaju Barcelona, Bayern, Leicester, Juventus, Benfica, PSG, CSKA Moskva i Real, koji se ugurao u prvi pot nakon pobjede nad gradskim rivalom u finalu LP, čime je Atletico gurnuo u drugu jakosnu skupinu. 
 
Elitna druga liga
 
Ali, pogledamo li ne samo ugledna, tradicijom i trofejima bogata imena koja se tamo nalaze, nego i njihove recentne rezultate i uspjehe, gotovo svaki od osam klubova iz drugog pota imao bi mjesto u prvom. Jer tamo su europski viceprvak Atletico, zatim Sevilla, trostruki uzastopni osvajač Europa Lige, Borussia Dortmund, Arsenal, Manchester City, Porto, Napoli i Bayer. 
 
Bitno je napomenuti da se City i Porto očekuju u ovom uglednom društvu i bilo bi iznenađenje da se tamo ne nađu, ali ipak trebaju proći kvalifikacijsko pretkolo da bi završili u drugoj jakosnoj skupini LP.
 
Tottenham, mina iz trećeg šešira
 
Treći pot također nema lošeg mjesta, pa će tako Tottenham biti suparnik iz ove jakosne skupine kojeg će svi iz dva nominalno jača razreda željeti izbjeći. Spursima je društvo iz trećeg šešira zagarantirano, ali mogli bi se popeti i u drugi ako tri kluba koji su bolje ranigirani ne uspiju dočepati se skupine LP. Basel, Olympiakos, Dynamo Kiev, Lyon sigurni su u trećoj skupini, a očekuje se da se do tamo probiju Šahtar, Villarreal i Ajax. 
 
Četvrtu skupinu sastavit će pretkola
 
U četvrtom potu, na koji pretendira i Mamićev Dinamo, samo su četiri kluba sigurna, dok ćemo ostala četiri saznati nakon čistilišta pretkola. 
 
Jakosne skupine Lige prvaka za sezonu 2016/17
 
Prva, potvrđena
 
Real 
Barcelona
Leicester 
Bayern 
Juventus
Benfica
PSG
CSKA Moskva
 
Druga, nepotpuna
 
Atletico 
Borussia Dortmund
Arsenal
Manchester City*
Sevilla
Porto*
Napoli
Bayer Leverkusen
 
Treća, nepotpuna
 
Basel
Šahtar**
Tottenham 
Olympiakos
Dynamo Kiev
Lyon
Villarreal*
Ajax**
 
Četvrta, nepotpuna
 
PSV
Sporting Lisabon
Club Brugge
Bešiktaš
 
....
 
Viktoria Plzen** 
Salzburg***
Borussia Monchengladbach* 
Roma*
Fenerbahčce*
Sparta Prag** 
Celtic***
Steaua**
Monaco**
 
* Počinju natjecanje u zadnjem pretkolu (play-offu)
** Počinju natjecanje u trećem pretkolu
*** Počinju natjecanje u drugom pretkolu

Pročitajte više