Jakov Fak - najveći talent u svijetu biatlona

MALO tko je znao ime Jakova Faka prije nego što je za Hrvatsku osvojio brončanu medalju u na SP-u u biatlonu 2009. godine.

> Video - Fak uzeo broncu u biatlonu: "Ovo je najsretniji dan u mom životu"

Od 120 biatlonaca Fak je na Svjetskom prvenstvu u Koreji trku dugu 20 kilometara završio treći sa samo 17 sekundi zaostatka za pobjednikom Norvažaninom Oleom Einarom Bjorndalenom.

"Prezadovoljan sam rezultatom. Nadam se da će ovaj ovaj uspjeh pomoći u promociji ovog sporta u Hrvatskoj", rekao je Fak nakon prve bronce.

Veliki uspjeh tada 21-godišnjeg Faka nije prošao nezapaženo u domovine, pa ga je Hrvatski olimpijski odbor odabrao za nositelja zastave na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine. Iako se od njega nije očekivao spektakularan rezultat u teškoj stranoj konkurenciji, Fak je utrku na 10 kilometara završio treći te donio Hrvatskoj novu zimsku olimpijsku medalju, prvu izvan obitelji Kostelić. Ujedno je to i prva nordijska medalja za Hrvatsku, a njeno je značenje još veće, pošto ju je Fak osvojio u svom debitantskom nastupu na Olimpijskim igrama.

Hrvatski biatlonac rođen je u Mrkoplju, a karijeru je započeo kao skijaš u nordijskom trčanju, kasnije se prebacio u biatlonce, te je u juniorskoj konkurenciji ostvario zapažene rezultate. Prvu je medalju na svjetskim prvenstvima osvojio 2008. godine na juniorskom SP-u u utrci na 12,5 kilometara u Francuskoj. To je bila i prva medalja za Hrvatski biatlonski savez.

"Ako bude sve kao na treningu, bit će sve odlično i svi će biti zadovoljni", kazao je Fak uoči debija u Vancouveru. Njegove su se najave obistinile, a to ni on sam vjerojatno nije očekivao.

Fak je trenirao i sa slovenskim biatloncima, pošto uvjeti u Hrvatskoj nisu zadovoljavali njegove potrebe. Iako su se tada pojavile glasine kako će nastupati pod slovenskom zastavom, jasno je dao do znanja da to ne dolazi u obzir te kako je ta suradnja potrebna kako bi napredovao i došao u formu za velike rezultate. Mnogi stručnjaci uvjereni su da je Jakov najveći talent u svijetu biatlona.

Pročitajte više