Jamajčanski sprinteri potukli američke: Četvorica ispod deset sekundi

U OREGONSKOM gradu Eugeneu u tijeku je Atletsko prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država, ujedno i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u korejskom Daeguu krajem kolovoza i početkom rujna ove godine.

Neuvjerljiv je nastup, s bolovima u kuku, u kvalifikacijama na stotinu metara ostvario Tyson Gay, sprinter s najbržim rezultatom godine (9.79). U Eugeneu je u četvrtak otrčao stazu tek za 10.01 sekundu, ktome i uz pomoć vjetra. Katastrofalno je startao, a polufinale je ipak uspio izboriti drugim vremenom kvalifikacijske skupine odnosno trećim ukupno. Brži od njega bili su Ivory Williams i Mike Rodgers s 9.95 sekundi.

Šesto je vrijeme kvalifikacija ostvario Justin Gatlin, bivši svjetski prvak i olimpijski pobjednik koji se natjecanju vratio prošle godine nakon četverogodišnje suspenzije zbog korištenja dopinga. On je otrčao stazu za 10.08 sekundi.

Polufinale i finale na rasporedu su u petak.

U ženskoj konkurenciji najatraktivniju je utrku s najboljim vremenom (10.87) završila Marshevet Myers. Bila je za stotinku brža Carmelite Jeter, vlasnice drugoga najbržeg vremena (10.64) u povijesti ženskog utrkivanja na 100 metara, ostvarenog prije dvije godine.

Paralelno s američkim u Eugeneu održava se i Jamajčansko atletsko prvenstvo u Kingstonu. Sprinteri iz karipske države u četvrtak su se pokazali, premda uz pomoć jakog vjetra, osjetno bržima od američkih.


U četvrtfinalnim su nastupima u četvrtak četvorica sprintera stometarsku dionicu otrčali ispod 10 sekundi.

Najbrži je u konkurenciji bez Usaina Bolta bio njegov 21-godišnji sunarodnjak Yohan Blake, koji trenira zajedno sa višestrukim svjetskim rekorderom i kotira kao sprinter koji će ga prvi ugroziti.

Otrčao je u četvrtak Blake stazu za 9.83 sekunde. Iza njega u polufinale su se plasirali Michael Frater (9.86) i Lerone Clarke (9.99). Svi su, međutim, trčali uz nedopušteni vjetar od 3.6 m/s, što rezultate ne čini važećima.

Prije njih Asafa Powell (9.99 sekundi) polufinale je izborio s također prekomjernih 2.7 m/s, dok je svojoj četvrtfinalnoj skupini Steve Mullings (10.13), čovjek s drugim najbržim svjetskim vremenom ove sezone (9.80), slavio s vjetrom u prsa od 1.3 m/s.

Jamajčanima nacionalno prvenstvo također služi kao izlučno natjecanje za ovogodišnji SP u Daeguu, koji se održava krajem kolovoza i početkom rujna.

Pročitajte više