Janica 12. zimska olimpijka svih vremena ispred Tombe, Stenmarka i Schneider

KAKO Olimpijske igre uvijek daju nekog novog heroja, koji se velikim slovima upiše u olimpijsku povijest, tako se uoči svakih Igara iznova rade ljestvice najboljih i najuspješnijih sportaša. Ovoga puta je, pred sutrašnje otvaranje u Vancouveru, njemački Bild složio listu 25 najvećih za Zimskim olimpijskim igrama.

U prestižnom se društvu, na 12. mjestu našla i naša Janica Kostelić kao jedina alpska skijašica koja je osvojila četiri zlata na Olimpijskim igrama.

Na samom vrhu je krema zimskih sportova, a ljestvicu predvode dvojica Norvežana - skijaški trkač Bjorn Daehlie (1992.-1998. osvojio osam zlatnih i jednu srebrnu medalju) i biatlonac Ole Einar Bjorndalen (osvajač pet zlatnih, tri srebrne i jedne brončane medalje). Treće mjesto pripalo je Ericu Heidenu, američkom brzom klizaču koji je na Igrama 1980. osvojio pet zlatnih medalja.

Janica je ovim izborom dobila još jedno veliko priznanje jer se od alpskih skijaša i skijašica ispred nje nalazi samo legendarni Norvežanin Kjetil Andre Aamodt (9.) kao jedini skijaš koji je u svojoj kolekciji ima četiri zlata, dok joj u leđa gledaju veličine poput Alberta Tombe (16.), Ingemara Stenmarka (18.) ili Vreni Schneider (20.).

Pročitajte više