Janica 3. u izboru Athlete Trophy-a

AMERIČKI biciklist Lance Armstrong dobitnik je godišnjeg međunarodnog američkog sportskog priznanja Athlete Trophy, u kojem je u najužem izboru bila i hrvatska skijašica Janica Kostelić koja je osvojila treće mjesto.

Armstrong, koji je kao prvi Amerikanac osvojio četiri puta zaredom najveću svjetsku biciklističku utrku Tour de France, dobitnik je jedne od najprestižnijih sportskih nagrada u svijetu, Athlete Trophy za 2002. godinu, koju dodjeluje Međunarodne Amaterske Atletske Udruge (IAAA).

Priznanje će biti uručeno 18. veljače u newyorškoj Waldorf-Astoriji.

´Nitko ne stavlja u pitanje Lanceova sportska postignuća´, rekao je u srijedu u New Yorku Herbert Hainer, glavni direktor Adidas-Salomon AG, objavljujući dobitnika. ´Ali Međunarodni američki sportski trofej ima na umu i sportsko ponašanje i međunarodnu suradnju između ljudi iz svih zemalja. Lance Armstrong je dao nadu bezbrojnim ljudima diljem svijeta, i preuzeo vodeću ulogu u prikupljanju novca i podizanju svijesti o borbi protiv raka.´

Hainer će predsjedati večerom na kojoj će priznanje biti dodijeljeno.

Armstrong (31) je već dobio Athlete Trophy 2000.

Prigodom glasovanja za nagradu između osam finalista na drugom mjestu je bila američka tenisačica Serena Williams, a hrvatska skijaška zvijezda Janica Kostelić se plasirala na treće mjesto.

Među finalistima su bili i njemački automobilistički as Michael Schumacher, brazilski nogometaš Ronaldo, australski plivač Ian Thorpe, američki golf-igrač Tiger Woods i američki atletičar Tim Montgomery.

Armstrong je poznat i kao čovjek koji je pobijedio rak od kojega je obolio prije nekoliko godina.

IAAA je osnovao Herbert Douglas nakon smrti čuvenog američkog sportaša Jesseija Owensa. Ova organizacija svake godine dodjeljuje American-International Athlete Trophy sportašu koji se istakne u nekom sportu i istodobno pokaže humanitarne kvalitete.

Athlete Trophy smješten je u Newyorškom atletskom klubu.

Pročitajte više