Janica Kostelić upravo je postala šefica hrvatskog sporta

Foto: Hina 

JANICA KOSTELIĆ na zatvorenom dijelu sjednice Vlade postala je šefica hrvatskog sporta. Kako što je Index jučer najavio, proslavljena skijašica vodit će središnji državni Ured za sport. Siniša Krajač, potvrdio je za Index, razgovarao je s Janicom oko preuzimanja važne uloge njezina zamjenika.

Po prvi put resor sporta izdvojen je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. S njim sa Svetica seli i Sportska inspekcija, koja bi i sama trebala biti podvrgnuta istrazi kako bi se ustanovilo što radi svih ovih godina. Krajač je u razgovoru za Index kazao da u hrvatskom sportu ima mnogo problema te da ne smije biti nedodirljivih. No, još uvijek nije siguran hoće li biti izabran. Stvari su se u četvrtak poslijepodne zakomplicirale i sigurna je samo Janica. 

Ona preuzima ured kao stariji HDZ-ov kadar, na poziv Andreja Plenkovića. Most nije inzistirao da probleme u sportu rješava njihov čovjek. Oko Janice su suglasni s HDZ-om, no ne odgovara im Krajač, dosadašnji pomoćnik Josipa Čopa, dugogodišnjeg tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora. Pomoćnik će biti imenovan nakon natječaja. Hina je objavila da tu funkciju preuzima Darko Vučić, no tu informaciju su iz članka naknadno izbrisali. Vučić radi u Sektoru sporta pri MZOS još od vremena Damira Primorca.

Most udarao presing na HDZ preko medija 

Krajač za Index govori da nije čovjek Zlatka Mateše te poziva da se o njemu izjasne i drugi mali savezi, s kojima godinama surađuje. Naime, dio saveza HOO-a podignuo je glas protiv Krajačevog imenovanja. Smatraju da je njegov izbor samo produljivanje postojećeg kaotičnog stanja, točnije bezakonja. Mostovci su, pak, preko medija pokušali udariti presing na svog partnera u vladi. Očito nisu uspjeli. Kažu da nemaju garanciju da će nova vlast provesti Zakon o sportu. HOO i HDZ, iz kojih stiže kadar u središnji Ured za sport, bili su protiv postojećeg zakona koji se ne primjenjuje niti devet mjeseci od stupanja na snagu. 

Vlada prosipa samo floskule 

IZ Vlade poručuju preko državnog medija kako dredišnji državni ured za sport osnivaju radi održanja kvalitete i unaprjeđenja hrvatskoga sporta, kao i poboljšanja uvjeta za bavljenje sportom i sportskim djelatnostima. "Glavna zadaća Ureda bit će donošenje dugoročne strategije razvoja sporta, ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih sportskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na sportskim terenima. Izmjenom zakonske regulative Vlada će, najavljuje se, ojačati financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza, te učinkovitije urediti nadzor nad njima", objavili su vladajući. 

 

Pročitajte više