Janica Kostelić prestiže Vreni Schneider i Katju Seizinger?

PRIJE četiri godine na ZOI u Salt Lake Cityu Janica Kostelić zadivila je svijet, osvojivši četiri medalje, od čega tri zlatne.

Bila je zlatna u kombinaciji, slalomu i veleslalomu, a u super-G je osvojila srebro (zlato joj je izmaklo za samo pet stotinki).

Prije toga samo su dva skijaša u povijesti osvojila tri zlata na jedim olimpijskim igrama - Francuz Jean-Claude Killy (Grenoble 1968.) i Austrijanac Toni Sailer (Cortina dAmpezzo 1956.), a Janica je postala prva skijašica u povijesti kojoj je to uspjelo.

Uoči Salt Lake Citya Janičini rezultati nisu dali naslutiti da će se na ZOI u američkoj državi Utah dogoditi čudo. Janica je u Ameriku otputovala sa samo dva postolja u utrkama Svjetskog kupa (bila je treća u slalomu u Berchtesgadenu i druga u kombinaciji u Saalbachu).

Ovaj puta u Torino stiže kao jedna od glavnih favoritkinja za žetvu medalja, uz Šveđanku Anju Paerson. Janica uvjerljivo vodi u Svjetskom kupu, a u dosadašnjem dijelu sezone ima pet pobjeda, a ukupno je 12 puta bila na postolju.

Janica je ove sezone pobjeđivala u svim disciplinama (slalom, veleslalom, super-G, spust i kombinacija). Uz Janicu, skijaški grand slam, odnosno pobjede u svih pet disciplina u jednoj sezoni, uspjela je ostvariti još samo Austrijanka Petra Kronberger 1991. godine.


Raspored održavanja disciplina na ZOI u Torinu je isti kao i u Salt Lake Cityu. Prvi je na redu spust, 15. veljače u San Sicariju, gdje je Janica prošle godine u utrci Svjetskog kupa bila druga.

Dva dana kasnije vozi se kombinacija, spust je u San Sicariju (12,00 sati), a dvije slalomske vožnje održat će se u Sestriereu (17,00 i 19,30 sati).

Ovo je Janičina najjača disciplina, aktualna je olimpijska pobjednica i dvostruka svjetska prvakinja, a u posljednjih šest kombinacija u Svjetskom kupu ostvarila je pet pobjeda i jedno drugo mjesto. Jedina prava konkurentica za zlato joj je Anja Paerson, a to je najbolje pokazala nedavna super-kombinacija u St. Moritzu kada je Janica slavila ispred Šveđanke.

Nakon kombinacije na redu je super-G, 19. veljače u San Sicariju. Najbolja hrvatska sportašica samo je jednom vozila super-G u San Sicariju, bilo je to prošle godine i tada je bila peta.

Slalom i veleslalom dolaze na kraju, a održat će se u Sestriereu 22. i 24. veljače. Slalomska staza u Sestriereu odgovara Janici, koja je tamo upisala tri pobjede. U veleslalomu najbolji plasman u Sestriereu ostvarila je 2000., kada je bila peta.


Što se tiče najuspješnijih skijašica u povijesti olimpijskih igara na toj listi vode Švicarka Vreni Schneider i Nijemica Katja Seizinger, koje su osvojile po pet medalja, od čega tri zlatne. Schneider je dva puta bila zlatna u slalomu i jednom u veleslalomu, dok je Seizinger dva puta trijumfirala u spustu i jednom u kombinaciji.

Švicarka je tri puta osvojila Svjetski kup, a Janica bi svoj treći veliki kristalni globus trebala uzeti ove sezone.

Vreni Schneider ostvarila je 55 pobjeda u Svjetskom kupu i samo je Austrijanka Annemarie Moser-Proell bila uspješnija (62 pobjede). Također, Schneider drži rekord po broju pobjeda u jednoj sezoni, 1988/89. trijumfirala je 14 puta. Tako nešto nije uspjelo ni legendarnom Ingemaru Stenmarku (13 pobjeda u jednoj sezoni). Proglašena je za najbolju švicarsku sportašicu 20. stoljeća.

Katja Seizinger je nedvojbeno najbolja njemačka skijašica svih vremena, uz pet olimpijskih medalja ima i tri naslova ukupne pobjednice Svjetskog kupa.

Četiri olimpijska odličja, uz Janicu, imaju i Talijanka Deborah Compagnoni i Hanni Wenzel, koja je rođena u Njemačkoj a nastupala je za Lihtenštajn.

Legendarna Annemarie Moser-Proell, koja je čak šest puta osvajala Svjetski kup i ima 62 pobjede, nije bila tako uspješna na olimpijskim igrama.

Uzela je tri medalje, u Sapporu 1972. bila je srebrna u spustu i veleslalomu, a 1980. u Lake Placidu okitila se spustaškim zlatom.

Kad se uspoređuju dosezi u alpskom skijanju treba reći da se tek od Calgarya 1988. na olimpijskim igrama natječe u pet disciplina.

SKIJAŠICE SA PET OLIMPIJSKIH MEDALJA:

Vreni Schneider (Švicarska) -
zlato - Calgary 1988, veleslalom
zlato - Calgary 1988, slalom
srebro - Lillehammer 1994, kombinacija
bronca - Lillehammer 1994, veleslalom
zlato - Lillehammer 1994, slalom

-----------------------------------

Katja Seizinger (Njemačka) -
bronca - Albertville 1992, super-G
zlato - Lillehammer 1994, spust
zlato - Nagano 1998, kombinacija
zlato - Nagano 1998, spust
bronca - Nagano 1998, veleslalom

SKIJAŠICE SA ČETIRI OLIMPIJSKE MEDALJE:

Janica Kostelić (Hrvatska) -
zlato - Salt Lake City 2002, kombinacija
zlato - Salt Lake City 2002, veleslalom
zlato - Salt Lake City 2002, slalom
srebro - Salt Lake City 2002, super-G

-------------------------------------

Deborah Compagnoni (Italija) -
zlato - Albertville 1992, super-G
zlato - Lillehammer 1994, veleslalom
zlato - Nagano 1998, veleslalom
srebro - Nagano 1998, slalom

-------------------------------------

Hanni Wenzel (Lihtenštajn) -
bronca - Innsbruck 1976, slalom
srebro - Lake Placid 1980, spust
zlato - Lake Placid 1980, veleslalom
zlato - Lake Placid 1980, slalom

Pročitajte više