Janica obranila zlato u slalomu!

60 GODINA nitko nije obranio naslov svjetskog prvaka, a 23 godine nitko nije osvojio tri zlata ne jednom prvenstvu. Uspjelo je to hrvatskoj snježnoj kraljici Janici Kostelić.

Janica je fenomenalnom drugom vožnjom obranila naslov svjetske prvakinje u slalomu sa 18 stotinki prednosti nad drugoplasiranom Finkinjom Tanjom Poutiainen.

Janica se doslovno bacila na glavu, te je skoro i pala na sredini drugog laufa. No, uspjela se dignuti i fenomenalnom vožnjom doskijati do trećeg zlata na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. 

Najbolja svjetska skijašica startala je u tri od pet disciplina i u sve tri stigla do zlata. Ovim uspjehom čak je nadmašila vlastiti uspjeh otprije dvije godine iz Sankt Moritza gdje je bila zlatna u kombinaciji i slalomu.

Sa samo 23 godine Janica Kostelić u svojoj kolekciji medalja ima pet zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava, tri olimpijska zlata i jedno olimpijsko srebro.

Posljednja skijašica koja je uspjela osvojiti tri zlatne medalje na jednom svjetskom prvenstvu bila je Švicarka Erika Hess 1982. godine u Schladmingu.

Janica već sada ima čak 8 zlatnih medalja ukupno sa Svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara, što niti jednoj skijašici u povijesti nije uspjelo.

Stazu za zlato postavio je Ante Kostelić koji se nije obazirao na to što Janica nema puno snage, pa je postavio čak 69 vrata, najviše dozvoljeno u slalomu. Koliko je teška staza svjedoči i pitanje Anje Paerson Janici - "zar nas tvoj otac želi ubiti".

No, koliko god staza bila teška i koliko god Janica bila bolesna, naša snježna kraljica uspjela je ponovo doskijati do zlata. Nakon prve vožnje glasnogovornik Mueller i direktor reprezentacije Pavlek rekli su kako Janica nakon 15 vrata više nije mogla držati štapove u rukama, što svjedoči i tome koliko je bila iscrpljena.

Nakon druge vožnje nije mogla sama niti izaći iz ciljne ravnine.

Nika Fleiss i Ana Jelušić ostvarile su sjajan rezultat. Ana Jelušić zauzela je deveto mjesto sa 1.35 sekundi zaostatka za Janicom, dok je Nika Fleiss bila 10. sa 2.01 sekundi iza Janice. Obje naše skijašice napravile su velike pogreške u gornjem dijelu staze koji je do njihova dolaska na start već bio uvelike oštećen, te su stoga malo pokvarile plasmane iz prve vožnje u kojoj je Ana bila sedma, a Nika šesta.


Po prvi put Hrvatska je imala tri skijašice među prvih 10, a Pavlek je najavio kako će Hrvatska uskoro imati i tri skijašice među 10 najboljih u završnici Svjetskog kupa. Naša četvrta skijašica Matea Ferk nažalost nije uspjela završiti prvu vožnju.

Najveća konkurentica Janici, Anja Paerson, napravila je veliku pogrešku, te je odustala.

Slalomsko srebro osvojila je Finkinja Tanja Poutiainen sa zaostatkom od 18 stotinki za našom Janicom, dok je brončanu medalju osvojila Čehinja Šarka Zahrobska sa 67 stotinki iza Janice.

Spomenimo još kako se na ljestvici medalja Hrvatska nalazi na prvom mjestu ispred velesila Austrije i SAD-a, koje ukupno imaju više medalja od Hrvatske, ali manje zlatnih.

Doček naše skijaške reprezentacije, koja u Zagreb stiže u subotu kasno navečer, bit će u nedjelju u 18 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Izjave nakon utrke:

Janica: "Umorna sam, pa ću probati reći nešto pametno, ali mislim da neću uspjeti. Tanja i ja napravile smo identične pogreške na istom mjestu čak, i valjda je Bog htio da ja u donjem dijelu staze budem brža. Ne znam uopće kako sam se micala posljednjih 30 vrata. Staza je stvarno bila zahtjevna, izuzetno teška. Drago mi je što su i Ana i Nika među 10 najboljih, napokon smo i to doživjeli. Sutra još moramo navijati za Ivicu i za ostale dećke i onda ćemo slaviti".

Nika: "Bilo je svega u tom drugom laufu. Već na samom početku, kod trećih vrata bila je rupa, a budući da je staza bila jako duga i jako zahtjevna, morala sam se čupati gdje sam stigla. Žao mi je što  nisam iskoristila dobro vrijeme koje sam imala u prvoj vožnji, ali bit će  još svjetskih prvenstava."

Ana: "Konačno smo sve tri među prvih 10. Žao mi je što nisam dobro odvozila drugu vožnju, imala sam dvije velike pogreške."


Vedran Pavlek, direktor reprezentacije: "Ovo je povijesni dan za hrvatsko skijanje. Janici je stvarni bilo loše, bila je na izmaku snaga, što se vidjelo u donjem dijelu staze, ali ipak je izdržala. Ne smijem zaboraviti niti Anu i Niku koje su među prvih 10 što je fenomenalan rezultat. Slobodno mogu reći da ćemo uskoro imati tri skijašice u završnici Svjetskog kupa".

REZULTATI:

1. JANICA KOSTELIĆ (HRV) 1:47.98 (51.59/56.39)
2. Tanja Poutiainen (Fin) 1:48.16 (51.19/56.97)
3. Šarka Zahrobska (Češ) 1:48.65 (51.90/56.76)
4. Kathrin Zettel (Aut) 1:48.82 (52.52/56.30)
5. Therese Borssen (Šve) 1:49.02 (52.93/56.30)
6. Resi Stiegler (SAD) 1:49.27 (52.97/56.30)
7. Sarah Schleper (SAD) 1:49.29 (54.42/56.87)
8. Julia Mancuso (SAD) 1:49.30 (52.30/57.00)
9. ANA JELUŠIĆ (HRV) 1:49.33 (52.27/57.06)
10. NIKA FLEISS (HRV) 1:49,99 (52.19/57.80)

Pročitajte više