Janica obranila zlato!

TROSTRUKA olimpijska pobjednica obranila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u alpskoj kombinaciji od prije dvije godine. Janica je bila najbolja u sve tri vožnje kombinacije, a u konačnici je drugoplasirana Anja Paerson kasnila čak sekundu i 45 stotinki za Janicom Kostelić.

U talijanskoj Santa Caterini Janica je osvojila zlatnu medalju s vremenom od 2:53.70 minuta.

Drugoplasirana Šveđanka Anja Paerson je na kraju zaostala čak 1.45 sekundi, a treća Austrijanka Marlies Schild čak 2.70 sekundi.

S obzirom da je Janičina prednost u odnosu na Paerson uoči druge vožnje slaloma bila samo 37 stotinki, očekivalo se da će biti neizvjesno do samoga kraja i da bi o pobjednici kombinacije mogle odlučivati stotinke. No, prvo je Paerson odvezla puno skromnije od svojih mogućnosti, dok je Janica vozila bezgrešno i povećala prednost u odnosu na Šveđanku za više od sekunde.

Ovo je treća zlatna medalja za Janicu na svjetskim prvenstvima, prije dvije godine u švicarskom Sankt Moritzu je bila najbolja u kombinaciji i slalomu.

Priliku za povećanje kolekcije medalja Janica će imati već u nedjelju u spustu gdje je ostvarivala odlična vremena na treninzima.

Ovom je pobjedom naša najbolja skijašica postigla nešto što još nije postigao nitko u povijesti alpskog skijanja - ostvarila je najbolje vrijeme spusta, ali i slaloma u kombinaciji. Obično su skijaši i skijašice dominantni u "svojim" disciplinama, ali još nitko do danas nije uspio ostvariti najbolje vrijeme slaloma i spusta.

"Dan je počeo dobro sa spustom koji sam dobro odvozila, bacila sam se kolko sam mogla. Prvi lauf spusta nije bio baš dobar, ali u drugom laufu sam morala pustit skiju, a i odgovarala mi je postava druge vožnje. Bila sam malo umorna nakon prve vožnje, ali prije druge nisam. Jako mi je drago da sam uspjela spojiti spust i slalom, to sam oduvijek sanjala." - izjavila je Janica po završetku utrke.

"Sretan sam da je ona potvrdila svoju premoć u kombinaciji. Na Svjetskom prvenstvu se baš ne očekjuje da bilo tko ponovi uspjeh, mislim da je to veliki uspjeh za Janicu, naročito ako se uzme u obzir da je to prva skijašica alpskog skijanja koja je pobijedila u spustu i u slalomu, to se do danas još nije dogodilo."- izjavio je Janičin otac i trener Ante Kostelić.

I Anja Paerson odala je priznanje Janici Kostelić: "Borila sam se i dala sam sve od sebe. Srebrna medalja je prilično dobra za moj prvi nastup u kombinaciji, ali Janica je bila tako dobra..."

Rezultati druge vožnje slaloma i ukupno vrijeme:

Prva vožnja slaloma:

Trećeplasirana u kombinaciji je Amerikanka Lindsey Kildow koja je Janicom zaostaje sekundu i 63 stotinke.

Kako je prošla utrka spusta:

Nakon utrke spusta Janica se nalazila na prvom mjestu sa 66 stotinki boljim vremenom od Anje Paerson. Janica je savršeno odvozila 2.2 kilometra dugački spust, bez i najmanje greške u zavojima i na skokovima, kojih se posebno pribojavao stručni stožer naše reprezentacije.  

Već nakon prvog prolaznog vremena Janica je imala prednost nad Anjom Pearson, koju je do kraja staze, s 12 stotinki, povećala na 66 stotinki.

Janica je utrku završila s vremenom 1:31.31. Šveđanka Anja Paerson, i glavna konkurentica našoj Janici za naslov svjetske prvakinje, s vremenom 1:31.97 zaostala je za našom najboljom skijašicom čak 66 stotinki, no Anja je na samom startu napravilla veliku pogrešku, zbog koje je izgubila na vremenu. Naime, nakon samo nekoliko metara od starta Anja je skoro pala.

Na trećem mjestu nakon spusta nalazile su se Amerikanka Lindsey Kildow i Austrijanka Renate Goetschl s istim vremenom i zaostatkom za Janicom od 70 stotinki.

Rezultati spusta:

Pročitajte više