Janica: Ovo je početak normalnog života

GIPS to nije mogao gledati. Njegove su slutnje dobile i službenu potvrdu; više nikada neće biti isto. Naći će se zlobnici i reći da sin baš i nije neka zamjena. Ali Ante Kostelić nikada im neće dati za pravo...

"Tata je moj odlazak jako teško primio. Uostalom, kao i cijela moja obitelj. Skijanje je za nas bilo način života. Što se mog oca tiče, to je bio jedan veliki dio njega, od kojeg nikako da se odmakne. Uostalom, on više nije tako mlad, a i inače je dosta emocionalan iako izgleda čvrsto. Iskreno, on smatra da sam još uvijek mlada i da mogu skijati. Da, jako ga je pogodilo..."

Ali, Janica je odlučila. Ne nakon prošle sezone, ali s vremenom je odluka sazrjela.

"Pred kraj lanjske sezone još uvijek je postojala šansa da se vratim. Gledala sam skijanje, čak sam i pokušala skijati. No, izgubila sam na masi i više nisam toliko utrenirana, pa je to sve skupa bilo daleko od onoga što sam prije mogla. Ali, radi se o tome da više jednostavno nemam želju trpiti bol."

I tome se više nema što dodati. No, mnogi smatraju da je njezinoj odluci zapravo kumovala ljubav, i otkriće svakodnevnih sitnica o kojima je dosad mogla samo sanjati...

"Nitko ne može sa sigurnošću reći što sutra donosi. Još uvijek zapravo postoji šansa, pa mnogi sportaši su odlazili i vraćali se. Lani sam nakon golemog zasićenja, dočekala kraj sezone i mislila sam se samo odmoriti. Nadala sam se, nakon par mjeseci odmora, želja za povratkom bit će jača od bolova..."

No, život je napisao drugačiji scenarij.

"Najviše će mi definitivno nedostajati atmosfera oko skijanja. U reprezentaciji su se svi maksimalno potrudili da sve bude lijepo i opušteno, zaista smo uživali na treninzima kao i na utrkama. Drago mi je što ću te ljude uvijek moći nazvati i popričati s njima."

Ali, novinari.. U Janičinom životu nikada nije bilo mjesta za reflektore i crvene tepihe. Ona to jednostavno nije željela.

"Novinari nisu nimalo krivi za moj odlazak iz skijanja i žao mi je što se neke moje riječi tumače na drugačiji način. Ja sam uvijek samo radila ono što volim i nikada neću niti želim razumjeti zašto  se sportaši moraju pojavljivati na naslovnicama. Njihovo je da skijaju, igraju tenis ili nogomet. Svjesna sam da javnost traži nešto više, ali to ne želim razumjeti. Nije mi jasno da netko stalno želi čitati u tuđim životima. Možda sam se trebala davno pomiriti s tim, ali očigledno da ne mogu." - otvorila se novinaru Nove TV.

"Novinari su, primjerice, sasvim krivo protumačili moje izjave nakon ovogodišnje utrke na Sljemenu. Moja izjava prenesena je na tako grub način. Htjela sam samo ukazati da te cure mogu skijati puno bolje nego što su pokazale taj dan. Zaista nisam mislila nikoga uvrijediti, a ponajmanje Anu. Uostalom, na kraju sezone ona i ostale cure bile su puno bolje. Svjesna sam koliko je Ani teško, nažalost, uvijek će je uspoređivati s onim što sam ja postigla. To nije u redu, svaka je osoba jedinstvena. Ona sigurno može do pobjede u Svjetskom kupu, ali ja jako mlada i sitna. No, Ana je i veliki fighter. Kad je na SP-u odradila onaj drugi lauf, ostala sam bez teksta."

Bez teksta je i delegacija koja se sinoć vratila iz Cardiffa. Janica nije bilo među njima, iako je mjesto u avionu čekalo...

"Istina je da sam imala prenatrpan raspored, te dane odlučila sam provesti kod kuće. Ali također je istina da se ne volim gurati tamo gdje mi nije mjesto. Ja ne spadam tamo i moje mjesto nije bilo u tom avionu."

Na kraju joj je izletilo. Možda nije bila svjesna, ali u par riječi sve je sažela...

"Kozmetika je nešto što možda ne možete povezati uz mene ili uz posao kojim sad sa dosad bavila. Skijanje baš i nije neki plus za izgled, čovjek se zaista troši, a ja se volim urediti. Mnogi me ne mogu spojiti s kozmetikom, ali to je stvar koju mogu raditi na početku normalnog života."
Upravo tako, na početku normalnog života...

D.R.

Pročitajte više