Janković zaustavila Hantuchovu, Henin: Izdali su me živci

SRPKINJA Jelena Janković, četvrta nositeljica Roland Garrosa, nastavlja s dobrim igrama i rezultatima. U osmini finala pobijedila je 23. nositeljicu, Slovakinju Danielu Hantuchovu, 6:4, 6:2.

Hantuchova niti u svom trećem nastupu u osmini finala French Opena nije uspjela izboriti prvi četvrtfinale. Imala je razloga za optimizam jer je ove godine već dva puta pobijedila Janković na zemlji, u Charlestonu te u Fed Cup meču u Beogradu. Dobro je počela i ovaj dvoboj, povela je 4:3, ali je nakon toga do kraja meča osvojila još samo dva gema.

Ključni gem meča bio je deveti u prvom setu, kod rezultata 4:4. Hantuchova je servirajući spasila 0:40 i stigla do gem-lopte, ali je ipak pokleknula. Od tog gubitka servisa kao da se do kraja nije uspjela oporaviti, pobjeda Janković u drugom setu niti u jednom trenutku nije izgledala ugrožena.

Janković će za polufinale igrati protiv Kazahstanke Jaroslave Švedove, koja je u osmini finala bila bolja od Australke Jarmile Groth 6:4, 6:3. Švedova je lani igrala u 3. kolu Pariza, a ovo joj je daleko najbolji rezultat na bilo kojem Grand Slam turniru. Dosad nikada nije igrala ni osminu finala, a kamoli bila među 8 najboljih.

Janković vodi 2:1 u međusobnim dvobojima protiv Švedove. Sva tri prethodna meča igrale su na tvrdoj podlozi, a jedini na nekom Grand Slam turniru, lani na US Openu, dobila je Kazahstanka, i to u tie-breaku trećeg seta. US Open je jedini Grand Slam turnir na kojem se i u odlučujućem setu igra tie-break, Švedovoj se isplatilo to pravilo…

 

Roland Garros, tenisačice, osmina finala:

Stosur (7) – Henin (22) 2:6, 6:1, 6:4

S. Williams (1) - Peer (18) 6:2, 6:2

Janković(4) – Hantuchova (23) 6:4, 6:2

Švedova – Groth 6:4, 6:3

NAKON 24 uzastopne pobjede u Roland Garrosu, Belgijanka Justine Henin pretrpjela je poraz u osmini finala ovogodišnjeg pariškog Grand Slam turnira od Australke Samanthe Stosur.

Henin je samo prvi set odigrala na svojoj razini. Dobila ga je sa 6:2, a nakon toga je na terenu izgledala neprepoznatljivo. Iako je Samantha Stosur odigrala vrlo dobar meč, mora se istaknuti da ipak nije ona bila toliko dobra koliko je Henin bila loša. Stosur je drugi set dobila sa 6:1, a treći sa 6:4.

Iako je bilo vidljivo da je Australka igrala stisnute ruke kada je postalo jasno da bi mogla svladati ponajveću favoritkinju za naslov, Henin ju je svojim greškama gurala prema pobjedi. Kod 4:4 i 30:30, Belgijanka je prvo napravila dvostruku pogrešku, a onda izbacila bekhend u aut. Potom je, kada je Stosur servirala za meč, tri bekhenda gurnula u mrežu. Bolju uslugu Stosur nije mogla dobiti…

"Moji živci danas jednostavno nisu bili dovoljno jaki. Osjećala sam se jako živčano, uznemireno, to mi se inače ne događa. Osjećala sam se mentalno iscrpljeno. Nikako se nisam uspjela dovesti na onu razinu psihičke mirnoće koju morate imati za ovakve mečeve", iskreno je priznala Henin, kojoj je ovo bio peti uzastopni dan na terenu. Platila je cijenu kišnih prekida minulih dana, ali to joj nikako ne može biti isprika za vrlo lošu igru u drugom i trećem setu. U ta dva seta je prikupila samo 8 izravnih poena, a Stosur 20…

"Henin će morati provesti još nekoliko mjeseci na Touru da bi se vratila na razinu na kojoj smo je navikli gledati. Ja sam siguran da će tada biti opet ona stara", analizirao je na Eurosportu poraz sićušne Belgijanke Mats Wilander, trostruki pobjednik Roland Garrosa u osamdesetima prošlog stoljeća.

Henin je Roland Garros osvajala 2003., 2005., 2006. i 2007. godine. Neposredno uoči turnira prije dvije godine se povukla u mirovinu, iz koje je izašla nakon 20 mjeseci pauze…

Pročitajte više