Jasno je što je daleko najveći Dinamov problem. To vidi i Hajduk

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DINAMO je na rezultatski prihvatljiv način zaključio jednu od najturbulentnijih i najčudnijih polusezona u modernoj povijesti kluba. Osigurao je još jedno europsko proljeće, a u prvenstvu zaostaje sedam bodova za Hajdukom. No, dvije utakmice manje mu daju nadu da je stvarni zaostatak ipak manji.

Na ljeto su klub napustila tri kapitalca - Dominik Livaković, Luka Ivanušec i Josip Šutalo. Pokazalo se da je Dinamo prodao ključne igrače bez ikakve pripreme i plana tko će ih zamijeniti. Gotovo svi njegovi problemi s kadrom su plod zadnja tri ili četiri prijelazna roka, u kojima je klub preplaćivao višak igrača na jednoj poziciji, a propuštao se pojačati na deficitarnim.

Siječanjski prijelazni rok se diljem Europe smatra paničnim prijelaznim rokom, onim u kojem klubovi pokušavaju pošto-poto ispraviti sve ono u čemu su pogriješili kada su slagali momčad. No, Dinamo je tu gdje je i nema smisla da skriva svoje probleme.

Još manje smisla ima da sad štedi. Eventualnim gubitkom naslova prvaka bi se Plavima bilo teško vratiti na put dominacije, a financijska situacija s puno manjim prozorom u Europi mogla bi donijeti novu veliku potrebu za prodajom važnih igrača.

Priča o nikad gorem Dinamu je predimenzionirana jer su to njegovi treneri uporno komunicirali

Zbog silnih problema vrlo se lako u medijskom prostoru razvila teza da je ova momčad Dinama najgore što je igralo u prvaku Hrvatske u zadnjih desetak godina. Da je to preuveličavanje, govori i najbanalnija statistika.

Uz sve probleme na terenu, uz sve ratove u Upravi, stotinu zatvorenih navijača i suludu utakmicu u Ateni, uz trenerske smjene i puno europskih utakmica zbog kojih je momčad patila u prvenstvu, Dinamo je skupio 34 boda u 17 utakmica.

To je osjetno lošije nego prošle sezone, kada je u istom dijelu sezone imao 41 bod, ali tada je Ante Čačić imao povijesno dobar start. Sezonu prije toga Dinamo je nakon 17 kola također osvojio 34 boda (i bio je treći na tablici), dok je u sezoni ranije, onoj u kojoj je izbacio Tottenham i igrao četvrtfinale Europa lige, imao 38 bodova nakon 17 kola.

Za opći dojam da momčad dugo nije bila gora uvelike su zaslužni i treneri. Igor Bišćan u manjoj mjeri i Sergej Jakirović u većoj konstantno su komunicirali želju za "raketama" i stavljali su pritisak na Upravu da im dovede pojačanja. Trenutni trener je otišao i korak dalje, pa bi nakon svakog kiksa ili loše partije ustvrdio: "Ovo je naša realnost."

Dinamo ima neiskorištenu unutarnju rezervu

No, to je dosta daleko od istine. Na golu je loš start talentiranog Ivana Nevistića vrlo dobro kompenzirao Danijel Zagorac. Na desnoj strani obrane Dinamo ima osovinu Ristovski-Moharrami, koja je igrala važnu ulogu i u Ligi prvaka. 

Josip Mišić je, unatoč povremenim krizama, i dalje daleko najbolji veznjak lige, a Marko Bulat polako pronalazi svoju ulogu i nitko u ligi nema takvu prednost u prekidima. Martinu Baturini treba odmor, ali njegov talent nije upitan, a (barem u veznoj liniji) neiskorišteni su Robert Ljubičić i Tibor Halilović, od kojih bi barem jedan bio starter u svakom klubu lige.

O vrijednosti Brune Petkovića suvišno je trošiti riječi, Takuro Kaneko je izrastao u nositelja igre, a Dario Špikić i Gabriel Vidović su i više nego dobar tandem za HNL. Uz to, nitko u ligi nema zamjena poput Josipa Drmića ili Mahira Emrelija, a čeka se i povratak ozlijeđenog Luke Stojkovića.

Jasno je što je Dinamu najveći problem

Naravno, to ne znači da Dinamo ne treba uzeti kapitalca poput Josipa Brekala ako mu se otvori šansa, ali na većini pozicija ima ogromne unutarnje rezerve i njihovo oslobađanje bi znatno unaprijedilo ekipu. No, na dvije pozicije ima očiti feler i svi već znaju da su mu to slabe točke - stoper i lijevi bek.

Boška Šutala su satrale ozljede, a sličnih problema, iako ne toliko izraženih, ima i Dino Perić. Jakirović očito ne računa na Francuza Maximea Bernauera, koji nije dobio minute ni u jednoj od ključnih utakmica, dok Joaquin Sosa nije igrao uopće, osim u Kupu protiv niželigaša.

Kakvo je stanje u obrani, svjedoči i činjenica da se Kevina Theophile-Catherinea pozvalo iz polumirovine. Iako je takav čitavu prošlu sezonu kao višak proveo na klupi, vrlo brzo je pokazao da je najbolji Dinamov stoper ove sezone.

Šutalo je doživio novu tešku ozljedu i iluzorno je očekivati da Plavi mogu izgurati sezonu s ovakvom zadnjom linijom. Stoper koji može kreirati igru je nužnost za domaće prvenstvo, gdje su braniči uglavnom jedini igrači koji imaju vremena na lopti.

Uz Japanca je nužan još jedan stoper

Još je očitiji problem na lijevom beku. Tamo je Dinamo stavljao hibridne stopere poput Maura Perkovića ili (puno češće) Ljubičića. Tim manevrom nije samo dobio neprirodnog beka, koji se navikama u igri ponaša potpuno drugačije od onog što suigrači očekuju, nego je izgubio i potencijalno vrlo bitnog igrača u sredini terena.

Jakirović je potvrdio dovođenje 24-godišnjeg Takuye Ogiware i Dinamo se nada da je time riješio gorući problem. No, ne treba zaboraviti ni da je Bogdan Mihajličenko u klub stigao s vrhunskim CV-jem, a otpisan je nakon svega dva mjeseca.

Ukratko, Dinamo će najskuplje stajati ako ovaj prijelazni rok ne potroši novac. Jedan krivi potez mogao bi dovesti do lančane reakcije kojom će izgubiti 30 milijuna eura. I, važnije od toga, gledat će titulu najvećeg rivala, kojem to može biti ogromna šansa za novi rast. Ne treba skupljati svakog igrača za kojeg su u klubu čuli kao Pokemone, ali pravo na grešku nema.

Pročitajte više