Jazine rutinski izliječile žutu groznicu

SPLIĆANI su u Jazine došli s velikim ambicijama nakon što su trijumfalno izbacili Cibonu u polufinalu doigravanja hrvatskog prvenstva, ali dočekala ih je očekivano vruća atmosfera i neočekivano hladan tuš. Zadar je slavio 76:52.

Otkad je Split u velikom stilu nadigrao prošlogodišnjeg prvaka na Gripama, i tako Cibonu lišio igranja u finalu prvi put otkad postoji hrvatsko košarkaško prvenstvo, iz grada pod Marjanom stizale su bombastične najave. Igru protiv Cibone žuta je groznica možda uspjela pronaći, ali Zadar ne pada tako lako. Domaćini su danas pokazali zašto su najbolja hrvatska momčad. Čvrstom obranom, brzim kontrama i preciznim šutom za tri poena Zadrani su razbili Splićane, kojima je večeras vidno nedostajao Akins, s obzirom da organizacija igre nije bila na razini dostojnoj da se u Jazinama pruži ozbiljan otpor Zadru.

Među Zadranima večeras nije bilo izrazitog strijelca, poeni su pravedno raspodijeljeni na gotovo čitavu prvu petorku. Najviše koševa zabio je Johnson, 14, a slijeda ga Stallworth s 12 i Barać s 11, ali posebno treba istaknuti ulogu kapetana Todora Gečevskog koji je pod koševima bio nesavladiva enigma za Splićane.

"Ovo je za nas vrh sezone. Izgubili smo Goodyear ligu, izgubili smo Kup u Zagrebu, samo nam je prvenstvo ostalo. Moramo skupiti snage kako bi pobijedili još tri utakmice i osvojili prvenstvo", kazao je nakon utakmice kapetan Zadra koji se nada da će se Tornado već u nedjelju oprostiti od Jazina, ali ipak ne podcjenjuje Splićane.

"Nisam baš siguran da ćemo uspjeti slaviti i na Gripama. Sigurno ne ovako uvjerljivo, Split će tamo biti puno čvršća ekipa. Pokazali su da imaju kvalitetne igrače", podvukao je Gečevski.

Od samog početka utakmice zadarska je petorka u sastavu Brewer, Stallworth, Johnson, Macura i Gečevski preuzela inicijativu odmah se odlijepila na plus devet, a prve koševe za Split tek je nakon tri minute igre postigao Rudež. Nakon početne dominacije Zadra Splićani su ušli u mini seriju 7:0 i došli do rezultata 15:14, ali takav ritam nisu mogli dugo držati pa je prva četvrtina ipak završila vodstvom Zadra 23:14.

Vrhunska predstava Zadrana nastavljena je i nakon kratkog odmora, Gečevski je zabio tricu i tako nastavio seriju koju je Zadar započeo krajem prve četvrtine. Vodstvo Zadra iz minute u minutu samo se povećavalo; za plus 19 tricu je zabio Stallworth, a već u idućem napadu Stipčević krade loptu i iz kontre probija magičnu granicu od 20 koševa razlike, a uskoro su gosti zaostajali za Zadrom čak 26 koševa. Splićani nisu svoje redove uspjeli posložiti ni do kraja poluvremena koje je završilo rezultatom 51:26 za Zadar.

Nakon poluvremena prve koševe Zadra čekali smo više od pet minuta, ali Split to nije uspio iskoristiti da se vrati u utakmicu. Splićani su predvođeni Perićem i Stipanovićem napravili seriju 9:0, koju je prekinuo Gečevski vrhunskom demonstracijom centarske leđne tehnike. Probudili su se nakon toga i ostali zadarski igrači pa su Juby Johnson i Pankracije Barać odveli Zadar u seriju 8:0 i opet otišli preko 20 razlike, 59:35. Iako je Split treću četvrtinu dobio rezultatom 15:12, to nije bilo dovoljno da se pokrene preokret, kojeg ionako nitko nije ni očekivao.

U posljednjoj su četvrtini Zadrani opet furiozno krenuli. Prvi je koš zabio Lalić, a imao je i dodatno bacanje koje nije realizirao. S linije slobodnih bacanja jednom je bio precizan Barać, a Štimac i Lalić Zadrane su zatim odveli na najvećih 29 koševa razlike. Iako je do kraja utakmice ostalo još više od sedam minuta, Aco Petrović na parket je poslao zadarski povratak Prostrana i Šarliju da utakmicu privedu kraju, a ubrzo je mlade igrače u igru počeo uvoditi i Subotić. Ritam utakmice  od tog je trenutka počeo padati, Splićani su se pomirili s porazom, a Zadar je na kraju slavio 76:52.

P.V.
Foto: eZadar

Pročitajte više