Je li Carrillov Hajduk bolji od Pušnikovog?

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

OČAJNIM remijem u Koprivnici (0:0) Hajduk se praktički oprostio od borbe za titulu ove sezone. Splićani imaju devet bodova manje od Dinama i, iako je sezona još jako duga, teško je vjerovati da će Hajduk do kraja uspjeti sustići najveće rivale.

Trener Joan Carrillo je nakon časnog ispadanja od Evertona, protiv kojeg je Hajduk odigrao možda i najbolju utakmicu u zadnjih nekoliko godina, ispalio da Hajduk kreće u borbu da sljedeće sezone nastupi u Ligi prvaka. No, u tradicionalno slabom klupskom periodu od sredine kolovoza do sredine rujna, Hajduk je izgubio od Osijeka i Rijeke pa kasnije remizirao s Lokomotivom, da bi u zadnjih deset dana potpuno izgubio korak s vodećima i postavlja se pitanje je li njegov Hajduk bolji od Pušnikovog.

 

Na Poljudu je ispustio pobjedu pa na kraju spašavao bod protiv Dinama. Četiri dana kasnije je slabom igrom u Šibeniku slavio tek 1:0, da bi u nedjelju protiv Slaven Belupa odigrao kriminalno loše i pao na četvrto mjesto. Zaletio se malo Carrillo s najavama tamo negdje u kolovozu, kao da ništa nije naučio od svojih prethodnika koje bi redovito preuzela tradicionalna Hajdukova ljetna euforija.

Carrillov Hajduk je početkom sezone djelovao stvarno dobro. Bez ikakvih problema izbacio je Levskog i Brondbyja u dva europska pretkola i, osim poraza na Maksimiru, nije napravio krivi korak. Puno je na Hajdukovu igru, očekivano, utjecao odlazak Nikole Vlašića. S njegovim odlaskom i dolaskom Carrillova momčad potpuno se pogubila. Porazi od Osijeka i Rijeke, pa remi s Lokomotivom i dva boda u zadnja dva kola jasno su pokazali da u Hajduku nešto ne štima.


“Nemamo veznog igrača koji će povezati redove i nedostaje nam zadnji pas”, žalio se Carrillo u Koprivnici.

Carrillu se mora priznati da u Hajduku pokušava posložiti neke temelje za kvalitetniju budućnost, samo je pitanje koliko će još uprava i navijači tolerirati njegove oscilacije i slabe igre, osobito u zadnje vrijeme. Carrillo je u 32 ligaške utakmice na Hajdukovoj klupi osvojio 60 bodova (od mogućih 96), odnosno 62 posto. Usporedbe radi, njegov prethodnik Marijan Pušnik, koji je često bio ismijavan i koji je na kraju praktički otjeran iz kluba, osvojio je u upola manje utakmica 67 posto bodova (34 od 51).

 

Za razliku od Carrilla, Slovenac je bio puno realniji kad su u pitanju usporedbe s Dinamom, za kojeg je Carrillo nedavno rekao da nije bolji od Hajduka. Pušnik, koji je bio trener od lipnja do prosinca prošle godine, u nekoliko navrata rekao je da se Hajduk ne može uspoređivati s Dinamom, da klub nema baš nikakvu viziju te da kod njega neće biti guranja nekih igrača od strane novinara ili navijača.

Sve Carrilove utakmice:



Iako je vodio manje utakmica od Carrilla, Pušnik je imao znatno slabiju momčad na raspolaganju. Carrillu su ovog ljeta dovedeni Radošević i jako dobar stoper Borja Lopez, a dobio je i Huga Almeidu, ipak vrlo iskusnog i dobrog igrača koji je, uostalom, u Koprivnici bio najbolji Hajdukov igrač. Dakle, u svakoj liniji uprava mu je dovela za hrvatske okvire pravo pojačanje.

Hajduk izgleda bolje nego kod Pušnika, ali nema tu neke prevelike razlike, osobito uzme li se u obzir da je Španjolac čak i nakon poraza od Rijeke 2:0 u rujnu tvrdio da se Hajduk može boriti za titulu.

Od naslova neće biti ništa, a nije više toliko dobra ni Hajdukova igra. Da ne govorimo o psihičkoj pripremi, budući da su Splićani u utakmicama “na nož” svaki put primili gol u 90. minuti. U Gradskom vrtu je Grezda u 93. minuti donio Osijeku pobjedu, Lokomotiva je na Poljudu uzela bod također u 93. minuti, a u sad već opjevanom derbiju je Dinamo na Poljudu zabio dva gola u 89. i 90. minuti.

Sve Pušnikove utakmice:



Nije Carillo ni pretjerano bolji od Pušnika kad su derbiji protiv Dinama, Rijeke i Osijeka u pitanju. Od deset, koliko ih je vodio, Carrillo je dobio samo dva. Dinamo na Maksimiru 2:0, što je bila prva pobjeda u Zagrebu nakon devet godina i onda Osijek na Poljudu 5:1. Remizirao je jednom s Dinamom i jednom s Rijekom te izgubio šest preostalih susreta.

Pušnik je vodio šest derbija i dobio samo Osijek na Poljudu, dva je remizirao, a četiri izgubio uključujući poraz 4:0 od Dinama na Poljudu i 4:2 od Rijeke. Vjerovali ili ne, Hajduk je od zadnjih 16 derbija dobio samo tri, od čega dva protiv Osijeka.



Pitanje je bi li Pušnik nastavio tako dobar omjer od 67 posto osvojenih bodova da je na klupi bio 32 ligaške utakmice kao Carrillo.

Hajduk do reprezentativne pauze igra kod kuće protiv Rudeša, a onda će krenuti novi ispiti za Carrilla koji bi ovakvom igrom do nove godine lako mogao tražiti novi posao. Nakon utakmica s Grčkom, Hajduk ide u Pulu pa mu dolazi Osijek, a onda ga čeka derbi na Rujevici.

 


Stiže zima, a s njom i bura, koja bi svašta mogla otpuhati s Poljuda...
 

 

Pročitajte više