HRVATSKA REPREZENTACIJA

Je li Hrvatska pronašla novog Mandžukića?

Foto: EPA

HRVATSKA reprezentacija već se neko vrijeme muči s problemom na poziciji napadača. Kramariću i Livaji više odgovara druga uloga na terenu, Čolak i Petković su izvan forme, pa se tako Budimir doima kao jedino rješenje na poziciji "devetke". Na popisu igrača za predstojeće utakmice Lige nacija našao se Petar Musa, koji je ozbiljan zalog za budućnost, no alternativa postoji i u igraču iz HNL-a. Radi se o trenutno drugom najboljem U20 strijelcu Europe Dionu Dreni Belji.

Nogometaš Osijeka ovu je sezonu proveo na posudbi u Istri, za koju je zabio 15 pogodaka u HNL-u, čime je postao treći strijelac lige. U europskim okvirima, među igračima koji još nisu napunili 21 godinu, Beljo je odmah iza Karima Adeyemija, koji je zabio 19 pogodaka za Salzburg. Iza Belje su ostali Kalimuendo iz Lensa s 12 pogodaka i Saka iz Arsenala s 11. U povijesti Istre samo je Dejan Radonjić zabio više, i to u sezoni 2015./16., kad je 16 puta zatresao mrežu.

Belji nedostaje sirovosti da bi bio novi Mandžukić

Često se poteže priča kako Hrvatska mora pronaći novog Mandžukića, a prema fizičkim karakteristikama, Beljo podsjeća na njega. Međutim, sličnosti između ove dvojice igrača tu staju. Unatoč visini od 195 centimetara, Beljo još nije u potpunosti razvio skok-igru i duel-igru.

Iako je među napadačima šesti u ligi po broju osvojenih duela na tlu, postotak mu je tek na 40.76%. Među igračima u HNL-u koji su osvojili barem 50 takvih duela slabiji su samo Belupov Zapata i Osijekov Mierez.

Situacija je nešto bolja kod igre u zraku. Beljo je šesti u ligi po broju osvojenih zračnih duela, a postotak uspješnosti mu je 47%. Na listi od 19 napadača koji su osvajali barem 20 zračnih duela Beljo je na 7. mjestu, no u nekom drugom okruženju mogao bi dodatno razviti taj dio igre.

Najveća vrlina mu je sama završnica

Istra je ove sezone forsirala igru po tlu, zbog čega on nikad nije djelovao kao sidrun. Unatoč njegovoj pojavi, radi se o igraču koji nije igrao leđima okrenut prema golu niti je forsiran centaršut na njega.

Također, nije pokazivao sklonost presingu u zadnjoj trećini ni agresivnost pri izgubljenoj lopti. Gotovo svi napadači lige češće su protivnicima oduzimali lopte. Beljina moć leži upravo u onome što nedostaje našim napadačima – egzekuciji.

U usporedbi s ostalim napadačima u ligi, Beljo ne puca često. Uputio je ukupno 44 udarca u 34 nastupa. No pokazao je da ni ne treba pucati previše kako bi postigao pogodak jer ima fantastičnu konverziju od 34.1%. Ugrubo, svaki treći udarac pretvara u pogodak, što je za tako mladog nogometaša sjajna brojka.

Raznovrsnost pri zabijanju

Beljo već s 20 godina pokazuje visoku nogometnu inteligenciju, smirenost i odlučnost. Iako je njegova lijeva noga primarno oružje (10 pogodaka), sposoban je zabiti gol i glavom, ali i slabijom nogom. Njegova slabija noga nije tek refleksno rješenje na kakav centaršut ili odbijanac, već i više od toga.

U ogledu jedan na jedan s golmanom je pokazao tehničku sposobnost prebacivanja lopte na desnu nogu kad mu to nudi bolji kut za udarac. To smo mogli vidjeti u 32. kolu protiv Lokomotive kad je zabio takav pogodak za 1:0.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ POGODAK OD 1:30 U VIDEU

Za razliku od mnogih drugih mladih igrača usporedivih s njim, Beljo se vrlo dobro pozicionira. U brojnim akcijama Istre ove sezone sjajno se ubacivao između stopera te je na terenu redovito izgledao kao da je nečuvan u 16 metara. Uz to, uvijek se doima spremnim za reakciju na obranjeni udarac ili odbijenu loptu pa ne čudi što je sve svoje pogotke zabio unutar šesnaesterca.

Sposobnost proigravanja

Unatoč svojoj visini, Beljo jako brzo reagira na lopte u prostor iza zadnje linije te u izgradnji napada živi na rubu zaleđa. Samo je Marko Livaja ove sezone više puta uhvaćen u zaleđu od Belje. Beljina specifičnost je i to što jako dobro kontrolira loptu u uskom prostoru i nudi dvostruku opasnost.

Dovoljno je dobar da se driblingom riješi protivnika, što je fantastično pokazao u zadnjem kolu protiv Belupa, ali može se i spustiti dublje, pričekati trk suigrača i kvalitetno ga proigrati. Među svim ofenzivnim igračima lige, Beljo je šesti po broju ključnih dodavanja, a uz to je i izrazito precizan.

Sa 77.42% uspješnih dodavanja samo su još 3 igrača u ligi (s barem 20 nastupa) ispred njega. Ne čudi što je upravo zbog tih karakteristika i četvrti ofenzivni igrač lige po broju pretrpljenih prekršaja.

Interes ozbiljnih europskih klubova

Belju su krajem sezone povezivali s par klubova iz najboljih pet liga Europe, a najčešće glasine spominju West Ham i Stuttgart. Stuttgart se možda doima kao sredina u kojoj bi on mogao dobiti ozbiljniju minutažu, no ipak nije u potpunosti kompatibilan s njihovim stilom igre. Kalajdžić je, primjerice, puno robusniji igrač koji traži duel i skok igru, što je i logično jer su Sosini ubačaji jedan od glavnih načina na koje Stuttgart traži gol.

Paralelu ovdje možemo povući i s Osijekom jer nije sigurno da će Beljo biti prvotimac kod Bjelice iduće sezone. Osijek je također ekipa koja puno češće koristi duge lopte i ubačaje kao mehanizme napada te bi Beljo teško pronašao mjesto pored Miereza i Topčagića unatoč njihovom slabom golgeterskom učinku ove sezone. Izostanak minutaže i sjedenje na klupi u Osijeku bili bi fatalni za njegov razvoj.

U ozbiljnom premierligašu kao što je West Ham teško je zamisliti mladog nogometaša koji iza sebe ima tek jednu sezonu u Istri, no na papiru nije nemoguće vidjeti kako bi se uklopio u njihov sustav. West Ham trenutno nema nijednog napadača osim Antonia, što bi značilo da bi dobivao određenu minutažu makar u kupovima, a upravo je napadač kvalitetne završnice i sposobnosti proigravanja ono što klubu treba.

Ipak, šanse da će se ta kupovina ostvariti i da će Beljo postati dio rotacije West Hama prilično su male. Engleski klub ima dovoljno novca koji može ponuditi puno eksponiranijim igračima pa su mu tako primarne mete igrači iz Premiershipa kao Jesse Lingard, Emmanuel Dennis i Armando Broja te prošlogodišnji prvi strijelac MLS-a Valentin Castellanos.

S vremenom mora postati opcija na širem popisu reprezentacije

I dok će transfer u Premiership biti teško ostvariv, sigurno je da će zainteresiranih klubova ovo ljeto biti i da bi Osijek mogao zaraditi pristojan iznos od njegove prodaje. Zvuči paradoksalno, ali za ovog mladog napadača čini se bolje da već sada napusti Osijek i svoju karijeru razvija negdje drugdje. Glasine postoje i o francuskoj ligi, a ona se čini kao idealna destinacija.

U kontekstu reprezentacije Beljo je igrač kojeg treba držati na oku i uključiti ga u širi popis ako nastavi s ovakvim igrama. Hrvatska u njemu možda nije dobila novog Mandžukića, ali može dobiti nešto potpuno drukčije. Igrača sjajne egzekucije koji inteligentno koristi prostor u 16 metara, a istovremeno dovoljno modernog da se zna povući dublje i proigrati svoje suigrače.

Ako ćemo tražiti paralelu s našim bivšim nogometašima, zbog svoje lijeve noge i nosa za gol, a uostalom i zbog regije u kojoj je odrastao, napadač na kojeg Beljo najviše podsjeća je – Davor Šuker. Upravo ono što i tražimo.

Pročitajte više