Je li Lovren zaista toliko loš?

Foto: Getty Images/Guliver Image

MALO koji igrač je u Premiershipu doživio ovo što trenutačno proživljava Dejan Lovren. U nijednoj ligi u Europi se toliko ne analiziraju pojedinačni nastupi igrača kao u Premiershipu, i ni u jednoj se ligi igrače ne uzdiže toliko u nebesa ili ih se potpuno ne pokopa. Hrvatski reprezentativac, nažalost, proživljava ovu drugu varijantu.

Nakon dva kiksa protiv Tottenhama i nekoliko slabijih utakmica ove sezone, Lovren je na neviđenoj meti kritika novinara, navijača, komentatora, pa čak i vlastitog trenera. Jürgen Klopp ga je u nedjelju na Wembleyu izvadio iz igre nakon pola sata. Do tada je Lovren već direktno ili indirektno skrivio dva gola, mogao je i treći i njemački trener više nije imao milosti.
Tweets about dejan lovren
“Liverpoolova obrana ovako igra cijele sezone i Klopp treba preuzeti odgovornost. Ovo što je napravio je sebično jer je svu krivnju svalio na leđa jednog igrača. I svi sad pričaju o Lovrenu, a trebali bi o Kloppu”, rekao je nakon utakmice legendarni Unitedov golman Peter Schmeichel.

I zaista. Postavlja se pitanje je li Lovren stvarno toliko loš kako ga se prikazuje ili je žrtva sustava koji je od svojeg postavljanja bio osuđen na propast. Nema sumnje da je Jürgen Klopp vrhunski trener. Čovjek je od Borussije Dortmund napravio svjetsku ekipu s minimalnim ulaganjima, a Liverpool je pomalo vratio na “mapu” engleskog nogometa. No nije ništa napravio kako bi nadogradio prošlogodišnju momčad i ozbiljno napao titulu.

Promašena Kloppova filozofija


Filozofija “zabit ćemo više nego što će obrana primiti” nikome se nikada nije isplatila, a u ligi kao što je engleska, u kojoj ima nekoliko jako, jako potentnih momčadi, takva taktika može biti i jest izrazito pogubna. Liverpool je na početku sezone djelovao kao momčad spremna za velike stvari, no kad se konkurencija malo posložila, svi njihovi problemi izašli su na vidjelo.

Umjesto da je doveo jednog ili dva ozbiljna vezna igrača, koji će se uklopiti u njegovu filozofiju “gegenpressinga”, i koji će raditi pritisak na protivnika u samom iznošenju lopte, Klopp je nabavio ekstra ofenzivnog Salaha koji uopće ne sudjeluje u nikakvoj defenzivi. Tako je Liverpoolova vezna linija ostala na Hendersonu i Emreu Canu, dvojici vjerojatno najsporijih veznjaka u Premiershipu koji iza sebe ostavljaju previše prostora i čija je obrana onda na čistoj streljani. A kad se jednom od stopera dogodi par kikseva, automatski postaju krivci. Lovrena se krivilo za nekoliko golova ove sezone, ali u velikoj većini slučajeva nije samo on bio kriv, nego kompletna obrana pa i, ako baš hoćete, cijela momčad.

 


Klopp je nakon debakla na Wembleyu javno prozvao vlastitu obranu uz komentar da bi i on odigrao bolje od njih.


“Nisam pristalica takvih poteza. Mislim da je vađenjem Lovrena iz igre usmjerio dosta negativnosti prema njemu u situaciji kad ga je trebao ohrabriti i podržati. Ja sam u tim situacijama uvijek na strani igrača, jer nisu samo oni krivci”, rekao nam je Kruno Jurčić koji je Lovrena trenirao u Dinamu.

“Kad bi se dublje ušlo u analizu Kloppove strategije, iako tko sam ja da komentiram takvog stručnjaka, mislim da bismo prije došli do Kloppa nego do Lovrena. Nije nogomet tako jednostavan, nije to košarka jedan na jedan pa kad te netko prođe, ti si automatski krivac. U svim situacijama u kojima je Lovren ispao krivac, pa i kasnije kad je on izašao, reakcije njegovih suigrača bile su katastrofalne. Obrana se uvijek igra od prvog napadača. Ako pogledate onih sedam ili osam šansi koje je Tottenham stvorio, ni u jednoj od tih situacija nije bilo nikakvog pritiska od strane napadača ili veznjaka na igrača koji ima loptu. I u takvoj situaciji igrači poput Tottenhamovih imaju nekoliko sekundi vremena, a onda nema te obrane koja će se obraniti od Kanea ili Eriksena”, rekao je Jurčić.

 



 

Lovren je slabo reagirao kod prvog gola Spursa kad je propustio loptu preko glave ravno Kaneu u noge. Kod drugog je na centru promašio loptu, što je Tottenhamova napadača lansiralo u kontru iz koje je Son povisio na 2:0.


“Da, Dejan sigurno nije najbolje reagirao u tim situacijama. Ali kriviti isključivo njega za te golove je suludo. Kod prvog gola Lovren izlazi na ofsajd, a Milner kasni dva metra. Klopp je u toj utakmici Milnera stavio na desnog beka, na poziciju koju on nikada nije igrao. I sad je Lovren kriv? Kod drugog gola je Lovren promašio loptu na 60 metara od gola, 60 metara! Iza njega su trojica Liverpoolovih braniča koji su svi redom kriminalno reagirali. Tu nema nikakvog sustava igre, nikakvih mehanizama korekcija pogrešaka i sad reći da je Lovren tu jedini krivac nema nikakvog smisla”, rekao je Jurčić koji ima visoko mišljenje o hrvatskom reprezentativcu.

“On je za mene među deset najboljih stopera na svijetu. To je izrazito kvalitetan igrač koji u ovakvom sustavu nema nikakve šanse. Pa Liverpool uopće ne igra obranu, tamo je napad prvi i jedini plan igre. On je dečko koji je puno toga pretrpio u životu, i u nogometu i izvan njega. Sjećam se da je znao imati u karijeri te neke crne rupe u igri, ali je s godinama to sveo na minimum. Evo, sad se zadnjih mjeseci to povećalo, možda i kao posljedica takve Liverpoolove igre”, rekao je bivši Dinamov trener.

Slično kao Jurčić razmišlja i Gary Neville, koji je nakon utakmice Tottenhama i Liverpoola kritizirao Liverpoolovu igru, obranu pa čak i Lovrena, ali je u jednom trenutku stao u njegovu obranu.

“Kad se sjetim kako je igrao u Southamptonu kod Pochettina, bio je jedan od najboljih stopera lige. Sad je potpuno drukčiji zbog promjene stila igre”, rekao je Neville.

Čačić smatra da ga je Klopp trebao izvaditi iz igre

Lovrena je dugo u reprezentaciji vodio i bivši izbornik Ante Čačić. Na prijateljskoj utakmici u Budimpešti ga je zagrijavao pa ga nije poslao u igru, nakon čega mu je Lovren praktički preko novina poručio da ne želi na Euro ako neće biti u prvih 11. Zbog toga nije išao na Euro, ali se kasnije vratio u reprezentaciju.

“Mislim da je Klopp napravio dobar potez što ga je izvadio iz igre. Dogodile su mu se dvije pogreške koje su sastavni dio igre unutar 20 minuta i očito je bilo da nije u dobrom stanju. Mislim da mu je na taj način pomogao, i Dejan to mora tako shvatiti. Imao je jednostavno loš dan. Lovren je emotivac i jako dobar dečko koji ovo sigurno teško proživljava. Pa u toj ligi pogriješiš i u treptaj oka te kazne, to je tako. On je jak karakter i siguran sam da ga ovo neće pokopati i da će biti pravi za utakmice protiv Grčke”, rekao nam je Čačić, s kojim se složio i Kruno Jurčić.

“Pa on i Vida su najstabilniji dio reprezentacije uz Modrića. Na tim pozicijama nemamo nikakvih problema, oni se dobro osjećaju zajedno i ulijevaju maksimalnu sigurnost”, zaključio je Kruno.

Pročitajte više