Je li moguće da će njemački velikan opet ostati bez Bundeslige?

Foto: Profimedia

NOGOMETAŠI HSV-a su u 30. kolu 2. Bundeslige izgubili u gostima kod Magdeburga 3:2 i tako si ozbiljno kompromitirali povratak u Bundesligu, koji čekaju od 2018. godine. HSV je kod rasterećenog domaćina poveo u 20. minuti, ali mu je VAR poništio gol, da bi Magdeburg u 32. preko Kwartenga zabio za 1:0.

Izjednačio je Kittel tri minute prije odmora, a iako je HSV bio bolji čitavu utakmicu, domaćini su golovima Atika u 74. i Itoa u 86. minuti slomili goste, koji su smanjili tek u četvrtoj minuti sudačke nadoknade golom Reisa. HSV-u je trebala pobjeda da četiri kola prije kraja zadrži korak za drugoplasiranim Heidenheimom, ali sad su mu ugrožene i dodatne kvalifikacije.

Treći, ali ni to više nije sigurno

Slavni klub iz Hamburga trenutačno je na trećem mjestu s naizgled velikih šest bodova prednosti ispred Paderborna, ali upravo s tim klubom igra u sljedećem kolu. Ako upiše poraz, tri kola prije kraja imao bi samo tri boda prednosti, s tim da u zadnja dva igra s klubovima koji se očajnički bore za ostanak.

To je čisti deja vu za šesterostrukog prvaka Njemačke i prvaka Europe iz 1983. godine, kojem se i ove sezone, čini se, ponavlja scenarij iz prijašnje četiri sezone. HSV je prije dva mjeseca bio u komfornoj situaciji na drugom mjestu, koje izravno vodi u Bundesligu. Imao je samo dva boda manje od vodećeg Darmstadta i četiri više od trećeplasiranog Heidenheima.

HSV je u to vrijeme bio u nizu od sedam utakmica bez poraza, puno je zabijao i izgledalo je da ovaj put konačno neće imati problema s povratkom u Bundesligu. No momčad suspendiranog Marija Vuškovića je sredinom ožujka doživjela težak poraz od Karlsruhea 4:2 i od tada je dobila samo dvije utakmice.

Slične i puno gore stvari događale su im se i od 2018. godine, kad su ispali iz Bundeslige prvi put od njezina osnutka. U prvoj sezoni u drugoligaškom društvu HSV je do zadnjih osam kola bio u solidnoj situaciji i potpuno sam je odlučivao o svojoj sudbini. Bio je u igri za prva dva mjesta, koja izravno vode u prvu ligu, da bi onda sve upropastio.

Nevjerojatni kiksevi

Do kraja sezone dobio je samo jednu utakmicu i završio na bod od trećeg mjesta koje vodi u dodatne kvalifikacije protiv 16. momčadi iz prve lige. Godinu dana kasnije HSV je tri kola prije kraja bio drugi i trebalo mu je šest bodova iz zadnje tri utakmice da osigura povratak među elitu. Dvije utakmice igrao je protiv slabašnih Osnabrucka i Sandhausena i jednu protiv izravnog rivala Heidenheima.

U bizarnom raspletu odigrao je samo 1:1 kod kuće s Osnabruckom, da bi u predzadnjem kolu vodio 1:0 kod Heidenheima do 80. minute. Primio je gol i u 95. si zabio autogol te pao na četvrto mjesto. U zadnjem kolu trebao mu je kiks Heidenheima i pobjeda protiv Sandhausena, ali ni to nije iskoristio. Heidenheim je izgubio 3:0 od Arminije, a HSV je doživio debakl 1:5 kod kuće od Sandhausena.

U sezoni 2020./2021. HSV je opet dobro stajao do same završnice prvenstva, a onda je u zadnjih pet kola dobio samo dvije utakmice, završio četvrti i opet ostao bez Bundeslige. Činilo se da mu se sreća konačno osmjehnula prošle sezone.

U dodatnim kvalifikacijama s nekim posrnulim velikanom

Za razliku od ranijih godina, HSV je bio taj koji je stisnuo u finišu sezone i s pet pobjeda u zadnjih pet kola ugurao se na treće mjesto zahvaljujući boljoj gol-razlici od Darmstadta. Igrao je dodatne kvalifikacije protiv Herthe i nakon što je u gostima pobijedio 1:0, činilo se da se HSV vraća.

No, pogađate, Hertha je u uzvratnoj utakmici pobijedila 2:0, ostala u Bundesligi, a HSV-u priuštila još jednu sezonu među drugoligašima. Ove sezone - ista slika. Sezona se bliži kraju, a HSV opet posustaje. Dočepa li se trećeg mjesta, u dodatnim kvalifikacijama čekat će ga vjerojatno također netko od posrnulih njemačkih velikana.

Pročitajte više