Esport

Je li napokon stigla igra koja će s trona skinuti Fortnite i PUBG?

Screenshot: Electronic Arts

BATTLE Royale žanr je 4. veljače postao još konkurentniji kada je Electronic Arts izdao Apex Legends, novu besplatnu battle royale pucačinu iz prvog lica temeljenu na popularnoj franšizi Titanfall. Nova igra odmah je na Twitchu po gledanosti prestigla Fortnite i League of Legends. Radi li se samo o kvalitetnom marketinškom potezu ili je Apex Legends zaista igra koja će moći konkurirati Fortniteu i PUBG-u, naslovima koji trenutno dominiraju žanrom, i kakav mu je potencijal u esportu?

Apex Legends

Nova futuristička battle royale pucačina iz prvog lica zapravo je spinoff popularne franšize Titanfall, pa je tako i smještena u istom svijetu. Iza igre stoji Respawn Entertainment, jedan od razvojnih studija Electronic Artsa. Pri razvoju igre developeri su surađivali s poznatim i iskusnim igračima poput Michaela "Shrouda" Grzesieka, popularnog streamera i bivšeg profesionalnog CS:GO igrača.

20 timova s po tri igrača natječu se na velikoj mapi u tome tko će ostati posljednji preživjeli. Pri tome igrači koriste predmete i oružja koje nalaze na mapi i posebne sposobnosti različitih likova u igri. Igrači mogu birati između osam likova od kojih svaki ima drugačije sposobnosti i ulogu u timu, po čemu se Apex Legends razlikuje od PlayerUnknown's Battlegroundsa i Fortnitea te pomalo podsjeća na Overwatch. Međutim, nisu svi likovi odmah otključani. U Apex Legendsu nema mogućnosti gradnje kao u Fortniteu, ali zato je u određenim situacijama moguće oživjeti suigrače, što nije slučaj u drugim battle royale igrama. 

Screenshot: Apex Legends

Upravo bi kombinacija različitih likova s posebnim sposobnostima kao u MOBA igrama uz elemente battle royale žanra i klasičnih pucačina mogla biti dobitna za uspjeh Apex Legendsa, koji je tako podjednako privlačan mlađim igračima, kao i onim iskusnijima koji su željni natjecanja.

Igra je potpuno besplatna za igranje za PC, PlayStation 4 i Xbox One za razliku od Call of Duty Black Opsa 4 i PUBG-a. U 72 od izlaska, zaigralo ju je više od 10 milijuna igrača, a čak milijun istovremeno. Time je srušen rekord koji je postavio Fortnite, kojem je trebalo čak dva tjedna da privuče jednak broj igrača.

Odmah po izlasku postala je i najgledanija igra na Twitch.tv platformi zahvaljujući plaćenoj promociji Electronic Artsa, u kojoj su angažirali neke od najpopularnijih streamera današnjice poput Shrouda i Dr DisRespecta, ali i ogromnom interesu drugih streamera i gamera općenito. Apex Legends je tako od 4. do 5. veljače bio daleko najgledaniji sadržaj na najpopularnijoj streaming platformi na svijetu s 4,62 milijuna pregledanih sati. Na drugom mjestu bio je League of Legends s gotovo dva puta manje sati konzumiranog sadržaja.

Izvor: TheEsportsObserver

Po čemu se Apex Legends najviše razlikuje od konkurencije, pitali smo Maru "sprEEEzyja" Miličevića, jednog od najpopularnijih hrvatski streamera koji redovito streama PUBG, a u regiji je poznat i po uspjesima u Overwatchu:

"Apex Legends pokušava kapitalizirati na greškama svojih prethodnika. Osim što je free to play, igra je imala vrlo uspješan launch i nema na oko vidljivih bugova i problema s 'netcodeom'. Ima vrlo napredan sustav 'lootanja' koji znatno smanjuje vrijeme provedeno u 'inventoryju', što znači da ima više vremena za akciju. Iako je Battle Royale, suigrače koji su pali se može oživjeti na zanimljiv način, što je po meni vrlo dobra mehanika jer smanjuje broj 'kampera'. Većina ekipa koje su još u igri imaju sve igrače žive. Sve u svemu, izgleda da bi ovo mogao biti novi veliki battle royale, rame uz rame Fortniteu i PUBG-u."

Ako ste i vi jedan od brojnih fanova Apex Legendsa, pridružite se Apex Adria Discordu na kojem se okupljaju domaći igrači. 

Može li Apex Legends postati popularan esport?

Apex Legends u trenutnom formatu ima određene prednosti nad konkurentskim naslovima, kada govorimo o esport potencijalu. U svakom meču natječe se manje timova, odnosno njih 20, dok u drugim igrama i istom meču sudjeluje i do 100 igrača. To omogućava lakše praćenje akcije tijekom meča, što je jedan od najvećih izazova čitavog žanra u esportu, ali i jednostavnije organiziranje natjecanja.

Electronic Arts već ima iskustva u esportu, pogotovo s naslovima kao što su FIFA i Madden NFL, te aktivno radi na razvoju vlastitog esport sustava. Međutim, iz tvrtke još nisu potvrdili nikakve planove što se esporta tiče. 

Instantan uspjeh određene igre dugoročno ne mora značiti puno. I prije su igre skidale s trona League of Legends i Fortnite, ali samo na nekoliko dana. Nakon što bi inicijalni hype prošao, stvari bi se vratile u normalu. Puno toga će ovisiti i o daljnjem razvoju igre, balansiranju i ubacivanju novog sadržaja, svega onoga po čemu su Epic Games i Fortnite najveća sila u industriji videoigara s više od 2,4 milijarde dolara prihoda prošle godine.

Apex Legends možete besplatno preuzeti na službenim stranicama. Za pokretanje igre na PC platformi, bit će vam minimalno potrebno:

OS: Windows 7 64-bit
Procesor: Intel Core i3-6300 3.8GHz / AMD FX-4350 4.2 GHz Quad-Core Processor
RAM: 6 GB
Grafička kartica: NVIDIA GeForce GT 640 / Radeon HD 7700
HDD: 30 GB slobodnog prostora

Pročitajte više