Ligue 1

Je li zvjezdani PSG već doživio krah?

Foto: Screenshot/Arena Sport

ZVJEZDANA momčad PSG-a sinoć je za suparnika imala ekipu Lorienta, koju Transfermarkt procjenjuje na 55 milijuna eura, što je upola manje od trogodišnjeg ugovora Lionela Messija, ali osvojila je samo bod u gostima. Poraz je izbjegla tek u sudačkoj nadoknadi, kada je Mauro Icardi zabio za konačnih 1:1.

Bila je to još jedna zabrinjavajuća izvedba Parižana, bez obzira na to što trener Mauricio Pochettino nije mogao računati na ozlijeđene Kyliana Mbappea i Neymara. Argentinac je svejedno izveo vrhunsku postavu, u kojoj su napad predvodili njegovu sunarodnjaci Messi, Angel Di Maria i Mauro Icardi.

PSG je stvorio nekoliko velikih šansi protiv Lorienta, mogao je doći i do pobjede, ali barem jednako toliko puta je i gol Parižana visio u zraku, zbog čega su bili blizu prave blamaže.

Nogomet neprestano nudi iznenađenja jer vjerojatno ni u jednom drugom sportu faktor sreće ne igra tako veliku ulogu, ali rezultat iz Lorienta nije se desio zbog nesreće Parižana.

U kakvoj je formi PSG?

Sinoćnji rezultat nije plod nedostatka sreće niti je samo loš dan, koji se dešava i najvećim ekipama. PSG je više puta ove sezone odigrao daleko ispod svojih očekivanja, a u posljednje četiri ligaške utakmice zabio je tek četiri pogotka, pri čemu je zabilježio i tri remija.

No problem nije samo u broju osvojenih bodova i postignutih golova nego i u detaljnijim brojkama iz tog perioda. Lorient je sinoć uputio čak 17 udaraca prema golu, Monaco je nedavno imao 13 šuteva protiv PSG-a, dok je Lens prijetio 18 puta.

PSG će teško doći u situaciju da se brine o osvajanju titule u Francuskoj jer već ima 13 bodova više od Nice, ali brige stvaraju blijede izvedbe.

Zašto je Lorientu odgovarala igra koju je postavio Pochettino?

Pochettino je na papiru momčad postavio u sustav 4-3-3, ali u posjedu lopte uglavnom je igrao u formaciji 3-2-5. Možda bi takva postavka imala više efekta da je Lorient zadržao svoj raspored i također igrao s tri stopera, što je radio sve do ove utakmice.

Trener domaćina Christophe Pelissier sinoć je prvi put u sezoni počeo u sustavu 4-4-2, gdje je kompaktnom igrom u zonskoj obrani pokušavao otežati posao PSG-u, čekajući šanse za kontranapade.

Lorientu je odgovarao način igre Parižana jer lider francuskog prvenstva nije pokušavao izolirati krila u situacije jedan na jedan, a stoperima je dopuštao da pomažu u posjedu lopte na tuđoj polovici. 

Time igrači Lorienta nisu morali strahovati da će igrači poput Messija ili Di Marije imati mnogo prostora protiv njihovih bekova, a znali su da po osvojenoj lopti imaju uvijek barem jednog napadača spremnog za tranziciju i koji odmah na početku akcije stoji skoro u liniji sa stoperima. U određenim situacijama napadači Lorienta čak nisu ni morali razmišljati o ofsajdu jer suigrači bi im slali lopte još dok su se nalazili na svojoj polovici.

Rješenje protiv kompaktne obrane je izolacija opasnih krila u situacije jedan na jedan što je, primjerice, Manchester City radio u pobjedi nad PSG-om na Etihadu, kada je tražio duele Riyada Mahreza i Nune Mendesa. Naravno, moguće je i na malom prostoru izigrati čvrsti blok, ali to obično nije lijek u takvim situacijama.

PSG jest mijenjao strane, ali tada je tražio bekove, kojima je prirodna kretnja da uz liniju pokušavaju proći protivnika, što je igračima Lorienta i odgovaralo.

Trener Lorienta je dobio što je htio, ali igrači to nisu znali iskoristiti

Plan Lorienta je uspio, posebno u prvom poluvremenu. PSG nije pronalazio put do gola, a nailazio je na odličan otpor protivnika, što je otvaralo šanse za kontranapade na drugoj strani.

Tako je tijekom prvih 17 minuta Lorient imao četiri ozbiljne šanse nakon kontranapada, od čega jedna spada u kategoriju onih koje je teže promašiti nego zabiti. Imao ju je Terem Moffi u 16. minuti.

VIDEO: Arena Sport

U 19. minuti redatelji su naveli podatak da je Lorient do tada skupio 35 točnih pasova, a PSG čak 154. No domaćin je trebao voditi s barem dva razlike u tom momentu.

Odnos pasova i opasnih napada iz uvodnog dijela utakmice najbolje oslikava zbivanja s terena. PSG je dominirao posjedom, ali usprkos nevjerojatnoj razlici u individualnoj kvaliteti i vremenu provedenom s loptom u nogama nije uspio nadmudriti ekipu koja se ove sezone bori za ostanak u Ligue 1.

Tko je bio bliži pobjedi?

Poredamo li šanse kronološki, lako je zaključiti da je Lorient bio bliži pobjedi. Jednostavno, domaćin je tijekom prvih 20 minuta imao četiri ozbiljne šanse, a PSG samo jednu.

Ipak, ako računamo sve šanse na utakmici, remi je bio najrealniji. Lorient je imao veći broj izglednih napada jer je barem devet puta istrčao kontru, ali nije svaki put uspio adekvatno zaprijetiti.

S druge strane, PSG se mučio da dođe u priliku, ali uspio je stvoriti četiri velike šanse i pogoditi stativu. Svaka od tih promašenih šansi mogla je odvesti utakmicu u drugom smjeru jer bi zamah bio na strani mnogo jačeg i skupljeg protivnika.

Je li PSG doista loš?

Ovo je još jedna u nizu zabrinjavajućih izvedbi PSG-a. Pochettinova momčad je u porazu od Cityja na Etihadu vidjela koliko trenutno zaostaje za najvećim europskim klubovima, ali i remiji protiv Club Bruggea, Lensa i Lorienta, kao i teška pobjeda protiv Metza, pokazali su da Parižani i dalje imaju mnogo bolje i skuplje igrače nego igru.

Jasno je da PSG mnogo puta pokaže i koliko može biti opasan te da Pochettino nije bez razloga jedan od najcjenjenijih trenera svijeta, ali na ulasku u 2022. godinu francuski velikan još uvijek ne ostavlja dojam kluba koji može osvojiti Ligu prvaka. Pred njim su sad vrlo važna dva mjeseca u kojima mora pronaći bolji recept, a onda ga čeka pravi test - okršaj protiv Real Madrida u osmini finala Lige prvaka.

Pročitajte više