Jedini je bio sporiji od Ivice: "Skijam za Boliviju jer sam za Austriju bio predobar"

Foto: Index

SVI SU SE već razbježali u "zlatne", "platinaste" i "obične" šatore na dnu Crvenog spusta, a jedan tip, u smiješnom crnom tigrastom kombinezonu još se mučio u prvoj vožnji sljemenskog slaloma.

Simon Breitfuss Kammerlander u cilj je ušao s 6.34 sekunde zaostatka za Manuelom Fellerom i čak 2.40 sekundi sporijim vremenom od pretposljednjeg Ivice Kostelića.

"Ma, baš sam loše ovo odvozio. Katastrofa", govori Breitfuss Kammerlander, dok skida kacigu i rukavice.

Na prvi pogled je najobičniji austrijski skijaš. No, kad ga čovjek malo bolje promotri i vidi na njemu neubičnu uniformu na kojoj velikim slovima piše "Bolivia" nad glavom se pojavljuju upitnici.

"Joj, nemojte, duga je to priča", kroz smijeh kaže Simon.

"Dok sam bio klinac, trenirao me otac koji nije želio biti dio austrijskog sijaškog saveza. Bio sam među najboljima u svojoj generaciji, nekada i najbrži na treninzima i probama i to im je smetalo. Počeli su mi podmetati, smještati mi i meni i ocu se to jako brzo ogadilo", priča dobro raspoloženi 24-godišnjak, pomalo začuđen da mu je neki novinar uopće prišao.

"Prestao sam se baviti skijanjem, odustao sam. I onda sam spletom okolnosti otišao na studij u Boliviju gdje sam nekako stupio u kontakt s tamošnjim olimpijskim odborom, a kasnije i skijaškim savezom", kaže Simon i dodaje kako se onda pojavila mogućnost da počne nastupati za Boliviju u Svjetskom kupu.

"Treninzi su malo bili problem. Naime, Bolivija nije imala nijednu žičaru, nijednu sedežnicu. Trenirao sam najčešće u Čileu, a onda smo polako počeli skijati i u Europi", rekao je Simon koji pola godine živi u La Pazu, a ostatak u rodnom Tirolu.

"Uopće mi nije žao što skijam za Boliviju. Naravno da bi bilo lijepo biti dio austrijske reprezentacije, ali nije tako ispalo. Bolivija je divna zemlja, potpuno drukčija od Austrije i Europe i tamo mi je stvarno lijepo. Svi su me odlično prihvatili, Bolivijci su krasni ljudi i ponosan sam što ih mogu predstavljati", rekao je Bolivijac koji je na sebe privukao nekoliko pogleda zbog upečatljivog kombinezona.

"Baš je dobar, jel' da? Kako ne bi bio kad sam ga sam dizajnirao. Čak su mi i to dopustili", kroz smijeh govori Breitfuss Kammerlander, koji je prvi put nastupao i posjetio Zagreb i Hrvatsku.

"Moram vam priznati da me sve ovdje oduševilo. Ovo je zaista spektakl. Vidio sam jučer i stazu na glavnom trgu, to je stvarno nevjerojatno. Svi su oduševljeni", kaže.

"Bit ću bolji već u sljedećoj utrci"

Jedan od sponzora mu je i obiteljska tvrtka Kammerlander-Kran, koja se bavi iznajmljivanjem i nabavkom građevinskih dizalica. Skijanjem se ne namjerava prestati baviti, a ne želi ni napustiti svoju drugu domovinu.

"Ma kakvi, skijat ću dok budem mogao. Odlično se zabavljam, nemam nikakvog pritiska, a već na sljedećoj utrci ću biti bolji, vidjet ćete. Ovo danas je bilo baš loše", opravdao je Simon svoj "debakl" na Sljemenu.

Pročitajte više