Jedinstveni judo festival otvara se u Poreču

Foto: Index

MEĐUNARODNA konferencija Primjenjiva istraživanja u Judu u Hrvatsku dovodi neke od najcjenjenijih znanstvenika i stručnjaka u području ove sportske discipline. Peto izdanje konferencije u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog judo saveza i Europske judo unije održat će se od 12. do 14 lipnja u Poreču, a obuhvatit će neke od najzanimljivijih judotema poput pravilne distribucije opterećenja u treningu, pedagoških i psiholoških dobrobiti judo sporta, najnovijih metodskih postupaka za usvajanje judo tehnika, prevencije tipičnih ozljeda kod judaša.

Najnovije rezultate istraživanja o važnosti bilateralnog izvođenja tehnika bacanja kao preduvjeta za natjecateljski uspjeh predstavit će dr. sc. Jožef Šimenko, dok će dr. sc. Goran Vrgoč izlagati na temu što napraviti nakon puknuća prednjeg križnog ligamenta kod vrhunskog judaša. Dr. sc. Yves Cadot pružit će nam uvid u povijesni razvoj judo sporta u svijetu.

Konferencija se održava u sklopu Judo festivala. Sudionici će moći pratiti i brojne festivalske aktivnosti poput olimpijskog trening kampa, Judo and Family programa, treninga kampova za judaše do 15 godina i slično. Spajanjem konferencije i Festivala, znanstvena i stručna istraživanja bit će dodatno približena i trenerima i sportašima kojima će nove spoznaje i iskustva zasigurno pomoći u budućim sportskim izazovima.

"Izuzetno je važno održavati specijalizirane konferencije ovoga tipa u području kineziologije. Ako je konačni cilj naše znanosti da rezultate istraživanja i dosadašnje spoznaje učinimo i praktički primjenjivima, važno je da ona dopru do naših trenera i stručnjaka koji se bave isključivo judom", istaknuo je prof. dr. sc. Hrvoje Sertić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije te dodao: "Ovom konferencijom i interdisciplinarnim pristupom obrađujemo sve ključne teme koje su važne za judo sport i imamo platformu kojom ih direktno prezentiramo judo stručnjacima. Ono što je još važnije, o njima diskutiramo te tako neposredno krojimo pravce novih primjenjivih istraživanja u ovom sjajnom sportu."

Međunarodna konferencija Primjenjiva istraživanja u Judu proteklih je godina ugostila brojne cijenjene znanstvenike i stručnjake poput bivše prvakinje Europe i svijeta, a sada dopredsjednice Europske judo federacije te predsjednice Edukacijske komisije EJU Jane Bridge, predsjednice Hrvatskog judo saveza i dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora Sande Čorak, bivše prvakinje svijeta i Europe te osvajačice srebrne i brončane medalje na Olimpijskim igrama Emanuele Pierantozzi, bivšeg olimpijskog pobjednika te europskog prvaka i višestrukog osvajača odličja na prvenstvima svijeta Ezia Gamba, Emersona Franchinija i Stanislawa Sterkowicza, jednih od najcitiranijih znanstvenika u svijetu, a koji se bave tematikom juda. Iz godine u godinu svojim kvalitetnim programom i renomiranim gostima, postala je nezaobilazna stanica najcjenjenijih svjetskih judo stručnjaka koji će bez sumnje i ove godine iznjedriti neke od ključnih spoznaja i rezultata za još svjetliju budućnost judo sporta.

 

Pročitajte više