LIGE PETICE

Jedna priča ove sezone je posebna: Tko su igrači s top ocjenama u ligama Petice?

Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa zaustavila je nogomet. Iako su termini za nastavak natjecanja pred nama, a sportski čelnici trude se zadržati tenzije, jasno nam je da nitko ne može potvrditi kada će naši vikendi opet biti poznata, dosadna rutina i bjesomučno skrolanje po tv kanalima. Nitko nam ne može obećati kada će se nogomet nastaviti i kako će i kada završiti lige petice (ideja je do 30. lipnja). Ne znamo tko će u ovoj priči najviše izgubiti, a tko profitirati. 

Prvenstvo Španjolske za sada je odgođeno za dva kola, a nogomet u Italiji i Engleskoj stopiran je, kako nam tvrde, do 3. travnja. Liverpool i Paris Saint-Germain bili su korak do naslova prvaka Engleske i Francuske, no u drugim jakim ligama Europe vodi se žestoka borba. Barcelona ima dva boda prednosti u odnosu na Real. Samo četiri boda dijele Bayern, Borussiju i Leipzig u Njemačkoj, a u Italiji je Lazio na samo bod zaostatka u odnosu na Juventus. Prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin tvrdi da se prvenstva neće tako završiti ni naslovi dijeliti prema postojećem stanju na tablici, ali ništa više od toga nije sigurno.

Ono što sigurno znamo je tko je ostao na vrhu nogometne Europe kada je sve stalo i tko su igrači koji su najviše gurali svoje klubove. 

Na stranici givemesport.com izvukli su statistiku najbolje ocijenjenih igrača u ligama Petice. Dok nogomet stoji, ovako stoje stvari na vrhu.

Liga 1 – Neymar (8,58)

Prema statistici relevantne stranice WhoScored Neymar je najbolji igrač  francuskog prvenstva.

Odigrao je samo  15 utakmica u ligi, ali bilo je 28-godišnjaku da zabije  13 golova, šest puta asistira i napravi više uspješnih driblinga (90) od bilo kojeg drugog nogometaša u ligi.

Serija A – Josip Iličić (7,95)

Josip Iličić bilježi vrlo dobre  nastupe u talijanskom prvenstvu još od 2010. godine, ali u svojoj 32. godini napadač iz Slovenije igra sezonu života. Njegova priča jedna je od jačih ove godine.

U Serie A zabio je 15 golova uz pet asistencija u 19 utakmica za Atalantu koja se probila i do četvrtfinala Lige prvaka, a Iličić je četiri puta na tom putovanju ocijenjen desetkom.

Bundesliga – Robert Lewandowski (8,16)

Lewandowski je potvrdio status najbolje devetke na svijetu nakon još jedne nevjerojatne sezone u Bayernu.

U 23 utakmice 31-godišnjak Poljak je postigao 25 golova, a postao je i prvi nogometaš u povijesti lige koji se upisao u strijelce u svakoj od prvih 11 utakmica u sezoni.

La Liga – Leo Messi (8,61)

Nije iznenađujuće što je šesterostruki osvajač Zlatne lopte i dalje blista u španjolskom prvenstvu, usprkos ozljedi zbog koje nije zaigrao do 17. rujna.

Ikona Barcelone i jedan od najvećih u povijesti zabio je više golova (19) i podijelio više asistencija (12) nego bilo koji drugi nogometaš u Španjolskoj ove sezone. 

Premier liga – Kevin de Bruyne (7,92)

Nakon velikih problema s ozljedama u prethodnoj sezoni, Kevin de Bruyne je pokazao kvalitetu svjetske klase ove sezone i zaslužuje priznanje najboljeg igrača lige.

Belgijanac s lakoćom stvara šanse, postigao je osam golova u prvenstvu za City uz 16 asistencija, uvjerljivo više  od bilo koga drugog ove sezone u Engleskoj.

Računajući ocjene, na prvom mjestu u Europi nalazi se Messi s prosjekom 8,61, a slijede ga Neymar s 8,58 i Lewandowski s 8,16.

(G.S.)

Pročitajte više