Jedrenje - Mornarevci i Paige Railey u vodstvu

JEDRILIČARI Tonči Stipanović i Tonko Kuzmanić, članovi Mornara, prvi su u muškoj seniorskoj konkurenciji nakon prvog dana jedrenja na Otvorenom Europskom prvenstvu za laser radial, koje se u organizaciji JK Mornar održava u Splitu.

Druga jedriličarka svijeta Paige Railey sa dva prva mjesta u svojoj grupi najbolja je u ženskoj seniorskoj konkurenciji. Na regati sudjeluju ukupno 344 jedriličara iz 36 zemalja.

Start prvog plova zbog preslabog je vjetra označen tek iza 14 sati, no vremenske prilike kasnije su išle na ruku organizatorima. Po jugoistočnjaku od 10 do 12 čvorova hrvatski su jedriličari odlično krenuli. Tonko Kuzmanić uvjerljivo je osvojio prvo mjesto, dok je u konkurenciji 58 jedriličara dvostruki svjetski juniorski prvak u radialu Tonči Stipanović bio drugi.

U olimpijskoj klasi laser radial za žene, regatu je najbolje otvorila 2. na ljestvici Međunarodne jedriličarske federacije Paige Railey iz Amerike, dok je najbolja Europljanka u prvom plovu bila Poljakinja Katarzyna Szotynska. Tina Mihelić iz kostrenskog Galeba u konkurenciji juniorki zauzela je drugo mjesto.

Drugi plov održan je po odličnim uvjetima, uz vjetar od 16 do 17 čvorova. Kod seniorki je u svojoj grupi ponovno prva bila Paige Railey, dok su u muškoj konkurenciji Tonči Stipanović i Tonko Kuzmanić zamijenili pozicije. Mornarev dvojac uvjerljivo vodi u ukupnom poretku nakon prvog dana regate.

"Daleko ispred svih smo po jakom vjetru, u cilj ulazimo s više od 200 metara prednosti pred ostalima i ako ovako bude puhalo do kraja regate, nitko nam ni teoretski ne može ništa. Dugo čekanje na prvi start nije nas omelo, bili smo oduševljeni kad je zapuhao jak jugoistočnjak, jer meteorolozi su najavljivali drugačije uvjete," kazao je nakon regate Tonči Stipanović.

Sa gotovo 350 lasera na moru i više od 80 pratećih brodova, splitska regata jedno je od najmasovnijih natjecanja u povijesti Europskih prvenstava u laseru. 

Pročitajte više