Jedrenje: Prva pobjeda Kuretova Piu39

TALIJANSKA momčad Piu39, u kojoj kao prvi Hrvat na jednom natjecanju Americas Cupa nastupa Karlo Kuret, domogla se povijesne, prve pobjede na drugoj pripremnoj regati Americas Cupa u Valenciji.

Klub sa jezera Garda pobijedio je u četvrtoj utrci južnoafrički Team Shosholoza za 38 sekundi, a Splićanin je kao član posade na poziciji "runnera" aktivno sudjelovao u trijumfu, koji je odmah potom malo pokvarila činjenica da je Piu39 izgubio petu utrku od francuskog K-Challengea. Kormilar talijanskog izazivača, čiju posadu čine vrhunski jedriličari u olimpijskim klasama, jest Talijan Luca Devotti, srebrni sa OI u Sydneyu u "finnu", na kojima je Kuret osvojio deseto mjesto. Drugi kormilar je također odličan Kuretov poznanik iz "finna", zlatni iz Sydneya Englez Iain Percy, a u međunarodnoj posadi su još osvajač srebrnog odličja u "finnu" sa prošlih Igara u Ateni Španjolac Rafael Trujillo, potom Britanac Andrew Simpson koji je u istoj klasi bio treći na SP 2003, te Francuzi Xavier Rohart i Pascal Rambeau, svjetski prvaci u klasi "zvijezda".

Kuretov Piu39 zasad je na sedmom mjestu od ukupno osam sudionika sa jednom pobjedom, a vode sa po četiri pobjede i jednim porazom talijanska Luna Rossa, novozelandski Team Emirates i švicarski Alinghi, na čijem je brodu kao gost jedrio i španjolski kralj Juan Carlos.

Osvajanjem Americas Cupa - najprestižnijeg i najstarijeg jedriličarskog natjecanja - lani u Aucklandu švicarski Alinghi je dobio i pravo domaćinstva organizacije utrke u 2007. koju je nakon raspisa i natječaja udijelio španjolskoj Valenciji. Kako će se Americas Cup prvi puta voziti u Europi, Švicarci su nastojali privući što veću medijsku pozornost i prije samoga natjecanja, pa su uveli sustav pripremnih natjecanja (Act) kojih će biti čak devet, a koji će posadama i brodovima omogućiti sjajnu pripremu za "pravi" Americas Cup, koji traje čak pet mjeseci. Pripremne regate održavat će se širom Europe, prvi "Act" je prije mjesec dana u Marseilleu završio pobjedom favorita BMW Oraclea, a nije nevažno što će se ukupni poredak nakon devet regata računati kao jedna kvalifikacijska serija natjecanja izazivača na pravom Americas Cupu, koja će izravno odlučivati o polufinalistima. Pobjednik natjecanja izazivača, što se službeno zove Louis Vuitton Cup, u travnju 2007. će se u seriji na pet pobjeda boriti za naslov Americas Cupa sa braniteljem Alinghiem.



Do 12. listopada u Valenciji će se osam jedrilica boriti u sustavu "svak sa svakim" za pobjedu, a onda će se osam brodova u tri dana okušati i u flotnom jedrenju, iako ta vrsta jedrenja nije u klasi Americas Cupa.

Treba napomenuti da od osam Americas Cup kormilara iz Valencije samo Južnoafrikanac Meek nikad nije bio na hrvatskom ACI Cupu na kojem su pobijeđivali Barker, Dickson i Presti.

POREDAK NAKON PET REGATA:

1. Luna Rossa (ITA/James Spithill) 4 pobjede

. Emirates Team New Zealand (NZL/Dean Barker) 4

. Team Alinghi (ŠVI/Peter Holmberg) 4

4. BMW Oracle Racing (USA/Chris Dickson) 3

5. K-Challenge (FRA/Thierry Pepponet) 2

. Le D?fi (FRA/Phillipe Presti) 2

7. +39 (ITA/Luca Devotti) 1

8. Team Shosholoza (JA/Geoff Meek) 0

(Hina) xrš yrš

Pročitajte više