wta

Jelena Dokić: Prestanite više! Dosta mi je priča da sam debela

Foto: Profimedia

JELENA DOKIĆ bila je svojevremeno sjajna australska tenisačica koja je osvojila šest titula i 2002. godine bila je četvrta tenisačica svijeta. Posljednjih godina 38-godišnjakinja iz Osijeka bori se s depresijom, a nedavno je objavila i da je prekinula 19-godišnju vezu s dečkom. Dokić je uz sve svoje probleme trpjela i uvrede na račun izgleda. Kritičarima je poslala poruku putem Instagrama.

"Ne mogu vjerovati da se opet moram baviti ovim. Ponovno sam na stupu srama zbog svog tijela i vidim komentare, pa čak i članke o svojoj težini i izgledu. To je odvratno ponašanje. Prestanite već jednom! Ne samo kada sam ja u pitanju, već i zbog drugih ljudi, pogotovo žena! Ovo je ozbiljan problem s kojim se žene stalno suočavaju. Ponovit ću ono što sam rekla i ranije: Prestanite komentirati moju težinu i veličinu! Nije ljubazno i neznalice ste!

Ja sam jaka, mogu to podnijeti i nije me briga za vas, ali ću vam reći. Radeći ovo, možda ćete nanijeti štetu i povrijediti nekog drugog o kome ne znate ništa i nemate pojma kroz što je prošao. Prestanite me osuđivati na osnovu moje težine. Ne biste trebali osuđivati. Je li moja vrijednost i to jesam li dobra osoba zaista određena mojom kilažom?

Dobivam komentare poput 'zašto si tako debela'? 'Zašto si neprepoznatljiva?' A meni je najdraže 'što ti se dogodilo?' Dogodilo se sranje, ali ja sam ovdje i borim se, ali to nije ono do čega ti je stalo. Brineš se samo o mojoj težini i kako da se rugaš.

Također vidim slike koje su fotošopirane kako bih izgledala veće i jasno možete vidjeti kako je moja glava nesrazmjerna mom tijelu. To je odvratno i oni koji su to napravili trebaju se sramiti, a isto tako i oni koji pišu članke o mojoj kilaži.

Biste li to napravili i da je vaša sestra, majka ili kći u toj situaciji i kako biste se osjećali kada bi se oni sramili svog tijela? Razmislite o tome na sekundu. Nikada nisam krila činjenicu da se borim sa svojom kilažom. Nikad. To je bila bitka za mene već neko vrijeme, posebno od borbe s depresijom. Ali ne sramim se svoje kilaže.

Nastavit ću raditi na sebi, ali ne zbog toga da izgledam bolje, već da se osjećam bolje i zdravije. Oh, a evo i moje slike i video snimka od danas, i nisu fotošopirani kao ono što su neki od vas napravili da izgledam veće. Kao i uvijek za 99 posto vas koji me podržavate, hvala vam. Sve vas volim. Budite ljubazni", napisala je Dokić, koja radi kao komentatorica na Australian Openu.

Pročitajte više