Nogomet

Jeste li čuli za nogometne teorije zavjere? Jedna je vezana za Hrvatsku i Kanea

Foto:

TEORIJE zavjere su neizostavne u svakoj oblasti, pa tako i u nogometu.

Postoje razni motivi zbog kojih se priča o tim teorijama, a često povod bude pogrešna sudačka odluka.

Neke od najpoznatijih vezane su za ždrjebove parova i skupina na velikim natjecanjima, dok su neke vezane za izvedbu određenih igrača u pojedinim utakmicama.

Ovo je lista nekih od najpoznatijih teorija zavjera.

Nike natjerao Ronalda da igra u finalu Svjetskog prvenstva 1998. godine

Brazilski Ronaldo nije se dobro osjećao pred finale Svjetskog prvenstva 1998. godine, kada je njegova reprezentacija igrala protiv Francuske. Bilo je najavljeno da on neće ni igrati finale, ali odjednom se našao u startnoj postavi. Odigrao je daleko ispod svoje razine, a Francuska je slavila s 3:0. Teoretičari zavjere tvrde da je Nike zbog sponzorskog ugovora natjerao Ronalda da igra.

Jesu li lazanje bile razlog zašto je Tottenham izgubio?

U posljednjem kolu sezone 2005./2006. Tottenham je trebao ostvariti barem jednak rezultat kao Arsenal da bi osvojio četvrto mjesto na tabeli i izborio plasman u Ligu prvaka. Tottenham bi tako prvi put u povijesti Premiershipa završio ispred Arsenala, a posljednje kolo igrao je u gostima protiv West Hama. Noć prije utakmice igrači su jeli lazanje i zbog toga su se osjećali jako loše. Na kraju su izgubili s 2:4 i nisu uspjeli osvojiti četvrto mjesto. Je li kuhar navijao za Arsenal?

Južna Koreja uz pomoć sudaca ispisala povijest

Svjetsko prvenstvo 2002. godine održano je u Japanu i Južnoj Koreji. U osmini finala natjecanja Južna Koreja je izbacila Španjolsku, a onda je u četvrtfinalu srušila Italiju. Na kraju je osvojila četvrto mjesto. Mnogi smatraju da su susreti Južne Koreje bili namješteni, odnosno da su im suci puno pomagali u pobjedama nad Italijom i Španjolskom.

Ždrijeb Lige prvaka se namješta

Nerijetko se na društvenim mrežama, a čak i u medijskim tekstovima, mogu pronaći teorije zavjere nakon ždrijeba parova u nokaut-fazi Lige prvaka. Takve teorije vežu se za mnoga kup-natjecanja iako se ždrijeb obavlja uživo pred kamerama.

Tottenhamu je Amazon dao novac da dovede Mourinha

Amazon je prošle sezone radio dokumentarac o Tottenhamu, koji je tijekom snimanja otpustio Mauricija Pochettina i doveo Josea Mourinha. Postoje teorije koje govore da predsjednik kluba Daniel Levy nikada ne bi pristao na to da mu Amazon nije obećao velike novčane iznose za takve odluke.

Kane je protiv Hrvatske dokazao da mrzi Englesku

Navijači Engleske ne mogu zaboraviti šansu koju je Engleska imala protiv Hrvatske u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine. Englezi su vodili s 1:0 kada je Kane izašao sam ispred Danijela Subašića. Napadač Tottenhama je mogao dodati usamljenom Raheemu Sterlingu, ali odlučio je šutirati i promašio je. Na kraju je Hrvatska slavila nakon produžetaka. Engleski navijači misle da Kane mrzi Englesku i da zbog toga nije dodao suigraču.

Gerrard promašio penal da bi Hodgson dobio otkaz

Liverpool je gubio od Blackburna s 1:3 kada je Steven Gerrard promašio penal šest minuta prije kraja susreta. Nakon tog poraza Liverpool je nakon 20 odigranih kola u sezoni 2010./2011. imao samo četiri boda više od zone za ispadanje, a trener Liverpoola Roy Hodgson dobio je otkaz. Neki smatraju da je Gerrard namjerno promašio penal samo da bi klub smijenio trenera.

Copa America se igra tako često samo da bi Messi osvojio trofej

Lionel Messi je jedan od najboljih nogometaša svih vremena, ali nikada u svojoj karijeri nije osvojio Copa Americu ili Svjetsko prvenstvo s Argentinom. Postoje mišljenja da se Copa America igra često samo da bi Messi osvojio trofej. Ovo natjecanje igralo se 2011., 2015., 2016. i 2019. godine, a igrat će se i 2021. godine.

Danska i Švedska su izbacile Italiju

Posljednje kolo Europskog prvenstva 2004. godine imalo je sljedeću računicu: ako Danska i Švedska odigraju neriješeno, a da pritom postignu minimalno po dva gola, Italija ispada bez obzira na to s kojom gol-razlikom pobijedi Bugarsku. Švedska i Danska su odigrale neriješeno 2:2 i Italija je ispala. Ovdje su teorije zavjere neizbježne.

Pročitajte više