Jesu li Warriorsi gotovi?

Foto: Profimedia

KAD SU prošlog proljeća Golden State Warriorsi u polufinalu Zapada izgubili od LA Lakersa, krenule su priče da je to kraj dinastije, jer su prvi put od 2015., kad su osvojili prvi naslov NBA prvaka sa Stephenom Curryjem, Klayom Thompsonom i Draymondom Greenom, ispali u doigravanju prije finala. Do tada se činilo da su im finala bila prerogativ dok god je Velika trojka na okupu i zdrava.

Ali, Curryju je 35 godina, Thompsonu i Greenu po 33, a najvažnija ljetna akvizicija Warriorsa je 38-godišnji Chris Paul. Iako je franšiza s pravom odlučila ispratiti Veliku trojku u mirovinu, odnosno omogućiti im da zajedno provedu cijelu karijeru, jasno je da nitko od njih više nije u igračkom stanju u kakvom je bio u zlatnoj eri dinastije.

Zato nije posebno iznenađenje da je na početku ove sezone Golden State daleko od vrha i s omjerom 7-9 tek su na 11. mjestu, čak izvan zone play-ina. Izgubili su osam od posljednjih 10 utakmica, uključujući šest u nizu, od kojih pet kod kuće.

Svih 10 momčadi koje su ispred njih, osim možda LA Clippersa s Jamesom Hardenom, izgledaju bolje, a u utrku se još nije uključio Memphis, koji uz brojne ozljede još čeka istek suspenzije Jaa Moranta.

Curry je na razini, ali i s njim rezultat pada

Opći je dojam da su Warriorsi jednostavno užasni kad nema Curryja, ali to nije sasvim točna percepcija. Curry je zaista jedini od njihovih zvijezda na razini - postiže 29.4 poena uz izvrsnih 43.7% za tricu iz čak 11.9 pokušaja - ali čak i on ima negativni net rating -2.5, što znači da protivnici postižu 2.5 poena više na 100 posjeda dok je on na parketu.

Curry je u karijeri imao negativni net rating samo u svojoj rookie sezoni (2009./10.) i onoj pandemijskoj 2019./20., prvoj nakon odlaska Kevina Duranta i Thompsonove ozljede, u kojoj je i sam sakupio samo pet nastupa. Ali isto vrijedi i za Thompsona i Greena, koji imaju još lošiji net rating od Stepha.

I dok je krivca za loš start najlakše tražiti u Greenu, koji je gušenjem Rudyja Goberta ostavio momčad već u drugoj minuti utakmice s Minnesotom, a zatim i na sljedećih pet zbog suspenzije, on nije problematičan zbog svoje igre koliko zbog sve učestalijih kretenarija. Među njegovim je brojkama lako primijetiti pad na 5.7 asistencija, najmanji od prve šampionske sezone, ali i Curry je na samo 3.5 asistencija, a u karijeri nikad nije imao manje od pet.

Dio razloga za to je dolazak Chrisa Paula, koji je preuzeo dio razigravačkih dužnosti, ali i zastrašujuće neučinkovitosti onih kojima su dodavanja često namijenjena, prvenstveno Klaya Thompsona i Andrewa Wigginsa.

Thompson je izgubio korak i u napadu

Za Thompsona spor ulazak u sezonu nije posebno neobičan i on se obično diže kako ona odmiče, čak je i u posljednje dvije utakmice konačno dosegnuo 20 poena, ali više od ispodprosječnih brojki zabrinjava njegovo kretanje na terenu.

Ako ne vidite grafiku, pokušajte isključiti AdBlock.

U grafici se dobro može vidjeti koliko je pao u odnosu na prošlu sezonu, koja mu je po statistici bila na razini najboljih u karijeri. Thompson je zbog dviju najtežih košarkaških ozljeda - križnih ligamenata koljena i Ahilove tetive - propustio dvije i pol godine i od tada je izgubio korak u obrani, ali sada su se počele osjećati posljedice i u njegovoj napadačkoj igri.

Njegova najveća snaga - uz šut, naravno - bilo je neumorno kretanje bez lopte i pravovremeno otvaranje za primanje lopte i ekspresan izbačaj. Nakon povratka već je bilo jasno da su mu ozljede zauvijek oslabile sposobnost lateralnog kretanja i naglih promjena smjera, ali sada se Thompson sve sporije kreće terenom i izlazi iz blokova, što obrani daje poneki djelić sekunde više da reagira i omete mu šut.

Postoci šuta iz igre i za tricu najgori su mu u karijeri, ali i uzima najmanje šuteva (13.2) još od rookie sezone, ponajviše zato što se više ne može na vrijeme osloboditi i odustaje od šuta jer nema dobar pogled.

Wiggins šteti Warriorsima

Ali, dok bi takav korak unatrag jednog startera svaka vrhunska momčad mogla nadoknaditi, puno je teže to učiniti s dvojicom. A pad Andrewa Wigginsa još je izraženiji.

Kanađanin je prije godinu i pol dana bio drugi najbolji igrač finala protiv Bostona i natjerao neke od 11 glasača da dobro razmisle prije nego što MVP-jem finala ipak zasluženo proglase Curryja. Svojom energijom, obranom na zvijezdama Celticsa Tatumu i Brownu te pravovremenim koševima bio je ključ preokreta serije na 4:2.

I dok je prošle sezone Wiggins zadržao iste brojke kao u šampionskoj, ove je potpuno potonuo. Prosjek od mizernih 11.9 poena još je naglašeniji uz šut iz igre od samo 41.8% i očajnih 23.5% za tricu, a posebno sramotnih 56.3% s linije slobodnih bacanja.

Ako ne vidite grafiku, pokušajte isključiti AdBlock.

Njegov nedostatak agresivnosti i fokusa ozbiljno šteti Warriorsima, koji gube čak 8.9 poena na 100 posjeda dok je on na parketu, čime je njegov net rating u rangu rotacijskih igrača najgorih momčadi lige. U nedavnom porazu od Oklahoma Cityja eksplodirao je s 31 poenom, ali u preostalih 15 utakmica nije prešao 17, a čak pet puta ostao je jednoznamenkast.

Klupa, začudo, nije problem

Prošlih je godina najveća boljka Warriorsa bio slab doprinos igrača s klupe, ali ovaj put ne treba tražiti uzrok loših rezultata među njima.

Chris Paul je u debiju za Warriorse ušao s klupe, prvi put u karijeri, nakon 1214 uzastopnih startova. Doduše, već je sedam od 16 utakmica uskakao u petorku umjesto nekog od ozlijeđenih, ali njegova je uloga da mijenja ritam i smanji učestalost izgubljenih lopti, u čemu sa svojih 38 godina gotovo besprijekorno uspijeva. Njegov net rating 3.4 pokazuje da Warriorsi puno bolje stoje na terenu dok on kontrolira igru.

Njegova suradnja s Dariom Šarićem, kojeg dobro poznaje iz Phoenixa, jedna je od rijetkih svijetlih točki u igri Warriorsa ove sezone, a Šibenčanin je vjerojatno najugodnije iznenađenje za globalnu publiku, posebno zato što se od mladog Jonathana Kuminge konačno očekivao iskorak.

Šarić u 16 utakmica (tri starta) bilježi 10.2 poena uz solidnih 35.3% šuta za tricu, ali i 6.3 skoka te 2.1 asistenciju, što su prosjeci kakve nije imao od početka NBA karijere u Philadelphiji. 

U tome mu pomaže činjenica da igra 21.4 minute, najviše od sezone 2019./20., prve u dresu Phoenixa, ali to je apsolutno zaslužio svojim izvedbama, a i net rating 2.5 pokazuje da ima pozitivan učinak na rezultat.

Kuminga i Moses Moody u svojoj trećoj sezoni konačno redovito doprinose i nisu štetni po momčad na parketu kao u prve dvije sezone, nego energijom i obranom, najčešće pod Paulovom dirigentskom palicom, nadoknađuju zaostatak u koji su ekipu gurnule zvijezde. Čak se i rookie Brandin Podziemski brzo izborio za stalnu rotaciju te pokazao da može biti koristan na razne načine.

Treba li Wiggins ispasti iz petorke?

Iako je zbog ozljeda i Greenove suspenzije trener Steve Kerr već morao šarati sa startnim postavama, najlogičnije rješenje za balansiranje momčadi bilo bi promoviranje Kuminge u petorku umjesto Wigginsa, no mladi krilni igrač nikad nije izgradio kemiju s legendama svoje momčadi i svoje dobre igre može najviše zahvaliti minutama s Paulom i Šarićem. 

Isto vrijedi i za Moodyja, a ubacivanjem Paula znatno bi izgubili na visini i atletizmu u petorci te kreaciji kad su na parketu pričuve. Ispuštanje Thompsona iz petorke možda se čini pretjeranim jer se svaku pojedinu večer može užariti i zabiti 20 poena u nekoliko minuta, ali Kerr još nikad nije pokušao provjeriti može li to kao igrač s klupe. Njegova kemija s Curryjem i Greenom i dalje je, barem u teoriji, ubitačno oružje Ratnika.

Warriorsi su i lani loše ušli u sezonu pa se jedva dočepali direktnog mjesta za doigravanje, ali tamo su jedva prošli mlade Sacramento Kingse, a onda se oprostili porazom od ne osobito impresivnih Lakersa. Ove sezone plafon im definitivno ne djeluje viši.

Do sada su Warriorsi djelovali spremni omogućiti Velikoj trojci da cijelu karijeru provede zajedno, okružujući je što je moguće boljim i prikladnijim suigračima u namjeri da maksimalno produlje njen kompetitivni vijek. 

No, Curry, koji je najstariji, jedini od njih još opravdava renome koji je izgradio kroz proteklih desetak godina i čini se da su Warriorsi pred odlukom žele li učiniti sve da produlje kompetitivni vijek Curryja, Thompsona i Greena ili samo Stephov.

Komplicirana budućnost

Wiggins, Kuminga i Moody, a posebno Chris Paul i njegov ugovor od 30 milijuna dolara, dovoljan su kapital da razmjenama osvježe momčad i dovedu ili neko veliko ime ili barem prikladnije rotacijske igrače u "primeu" karijere.

Ali Warriorsi ne smiju promašiti s eventualnim trejdom jer od sljedeće sezone stupaju na snagu nova financijska pravila koja će im gotovo onemogućiti razmjene igrača, osim jedan za jedan uz striktno izjednačene ugovore.

Na ljeto ih čeka i odluka o Thompsonu, kojem istječe ugovor. Iako su izrazili želju da ga zadrže do kraja karijere, bilo bi suludo da mu daju više od 40 milijuna godišnje, koliko je do sada najavljivao da će tražiti, ako nastavi s ovakvim izvedbama kroz cijelu sezonu.

Iako ga skoro sigurno neće razmijeniti ove sezone, mogli bi ga naposljetku pustiti da novac potraži drugdje, a to bi otvorilo vrata i trejdu Draymonda Greena, ako će trojka klupskih legendi ipak biti rastavljena. Sa svim tim na umu Warriorsi moraju do isteka roka za razmjene u veljači pokušavati pronaći savršen trejd koji bi ih učinio izazivačima za titulu u ovoj i preostalim Curryjevim sezonama.

Čini se kao izuzetno težak i kompliciran zadatak, ali ako ga ne uspiju izvršiti, prilično je izvjesno da je jedna od najuzbudljivijih dinastija u povijesti košarke zauvijek napustila tron.

Pročitajte više