posljednji ples

Jordan noćas otkriva: Mrzio sam Kukoča jer ga je moj "otac" volio više nego mene

Foto: Gulliver / Getty Images

TONI KUKOČ noćas napokon dolazi na red u novim nastavcima dokumentarca o kojem bruji svijet.

Posljednji ples, hit-serijal od deset nastavaka o legendarnoj generaciji Chicago Bullsa predvođenoj Michaelom Jordanom, koji se prikazuje u blokovima po dva dijela u noćima s nedjelje na ponedjeljak, u prve četiri epizode je prešutio Kukoča.

To što je zatajio jednog od ključnih igrača momčadi koja je devedesetih vladala NBA ligom te bila više od sportske ekipe, pop-kulturni i globalni fenomen, ESPN konačno ispravlja u petom nastavku. On se dakle premijerno emitira večeras, a hrvatska publika može ga gledati na Netflixu sutra u 9 ujutro.

U njemu glavne zvijezde momčadi Michael Jordan i Scottie Pippen priznaju da su Kukoča izložili pravom zlostavljanju i to godinu prije njegovog dolaska u Chicago, kao i zašto su to napravili. 

Krenulo je na Olimpijskim Igrama 1992. u Barceloni, gdje su se čikaški članovi Dream Teama dogovorili da će na utakmici protiv Hrvatske u skupini svaki po jedno poluvrijeme čuvati Kukoča tako da neće moći mrdnuti. Tako je i bilo. Jordan i Pippen sveli su zakaparenu europsku zvijezdu i skorog suigrača na četiri poena i šut 2/11.

Razlog zbog kojeg su prezirali Kukoča bio je Jerry Krause, generalni menadžer Bullsa, koji je bio zaljubljen u "Ljevorukog Magica Johnsona", kako ga je zvao. Godinama je o njemu pričao i ponudio mu višu plaću nego što je imao Pippen, jedna od najvećih NBA zvijezda to vremena. 

"Zbog Jerryja smo mrzili Tonija. Ne samo Michael i ja nego cijela momčad. Mislili smo da taj klinac nakon onoga što mu napravimo u Barceloni neće doći u NBA. Nije to imalo veze s Tonijem osobno, ali htjeli smo da Jerry izgleda loše", otkriva Pippen u nastavku Posljednjeg plesa koji se emitira noćas.

Jordan pak istom prilikom ovako objašnjava otkud tolika mržnja prema Kukoču: "Jerry je pretpostavljao Tonija nama, svojoj djeci. I onom što smo mu mi davali, a to je bilo sve."

Teško da ima gore mržnje od one kada djeca osjete da njihov "biološki otac" više voli "usvojeno" dijete, a ovdje je upravo to bio slučaj.

Jordan otkriva da je s godinama mržnja prerasla u ljubav, ali... "Obožavam Tonija kao osobu i obožavao sam ga kao suigrača, ali način na koji je on došao u meni je budio lošu energiju." 

Pročitajte više