Još osam dana do ZOI u Torinu

ITALIJA, domaćin XX. Zimskih olimpijskih igara, koje će se od 10. do 26. veljače održati u Torinu, imat će najbrojniju reprezentaciju u kojoj je 185 sportaša, od kojih 74 žene, a po prvi put će talijanski sportaši nastupiti u svim disciplinama ZOI-a. Talijanski olimpijski odbor (CONI) odlučio je izjednačiti nagrade sa zimskih i ljetnih igara, pa će osvajači zlatnog odličja u Torinu dobiti 130.000 eura, srebra 65.000, a bronce 40.000 eura kao i u Ateni.

Na zadnjim zimskim olimpijskim igrama u američkom Salt Lake Cityju talijanski sportaši su osvojili po četiri zlatne i srebrne medalje te pet brončanih.

Grci sa pet sportaša

Grčku reprezentaciju na predstojećim zimskim OI predstavljat će pet sportaša - tri muškarca i dvije djevojke. Vasilis Dimitriadis će nastupiti u veleslalomu, Lefteris Fafalis u skijaškom trčanju, a Stavros Christoforidis u biatlonu. Kod djevojka grčke boje branit će Panayiota Tsakiri u skijaškom trčanju, te Magda Kalomirou u spustu.

Rusi računaju na 25 medalja

Ruski olimpijski odbor je najavio kako od svojih sportaša u Torinu očekuje najmanje 25 odličja. Na posljednjim zimskim igrama u Salt Lake Cityu ruski sportaši su osvojili 13 odličja - pet zlatnih, četiri srebrne i četiri brončane što je u Moskvi proglašeno velikim neuspjehom.

"Vrlo sam optimističan uoči početka ZOI. Naši sportaši su se odlično pripremili i vjerujem kako ćemo ostvariti odlične rezultate," poručio je predsjednik Ruskog olimpijskog odbora, Leonid Tjagačev. Rusi u Torinu najviše nade polažu u klizače i biatlonce.

Slovenci u Torino sa 41 sportašem

Izvršni odbor Slovenskog olimpijskog odbora (OKS) je na posljednjoj sjednici potvrdio listu putnika na ZOI i naše susjede u Torinu će predstavljati 41 sportaš - 27 sportaša i 14 sportašica. U slovenskoj delegaciji bit će i 40 trenera i dužnosnika, te osam liječnika i fizioterapeuta.

"Reprezentacije je pošteno izabrana i svi sportaši koji putuju u Torino predstavljaju najbolje što Slovenija ima u zimskim sportovima," kazao je predsjednik OKS-a Janez Kocijančić.

Pročitajte više