JUNAK LONDONA Navijač golim rukama na teroriste s mačetama: "Odjebite, ja sam Millwall"

Foto: Twitter

NA vrhuncu svoje moći, 80-ih godina prošlog stoljeća, navijači Millwalla organizirali su i izveli niz ozbiljnih nasilničkih akcija tijekom nogometnih utakmica svog kluba. Odgovorni su za neke od najgorih nereda u povijesti britanskog nogometa, a danas, kada su na snazi novi zakoni, više nisu česti gosti crne kronike kao ranije. Ipak, kada dobiju priliku na velikoj sceni svima žele pokazati da su još u "igri"...
 
U većini europskih zemalja nogometni navijači uglavnom su velik nacionalni problem, a nerijetko su etiketirani kao državni neprijatelji broj 1. Posebno je to bila ustaljena praksa baš u Engleskoj nakon što su navijački neredi kulminirali tragedijom na Heyselu kad je uoči finalne utakmice Kupa prvaka između Liverpool i Juventusa u neredima koje su pokrenuli huligani Redsa poginulo 39 ljudi.
 
No, da navijači i to oni žestoki mogu biti i heroji nacije pokazao je slučaj koji se dogodio za vrijeme subotnjeg terorističkog napada u Londonu.
 
Roy Larner, inače veliki navijač Millwalla sjedio je u lokalnom pubu kad su u lokal upala trojica terorista naoružana mačetama i krenuli napadati goste. Goloruk je krenuo na ubojice naoružane hladnim oružjem i na sebe je primio udarce kojima je spasio tuđe živote.
 
47-godišnji Roy, koji je dobio nadimak ''Lav s londonskog mosta'', zaradio je ozbiljne rane po glavi, grudima, a ostao je i bez prstiju na rukama.
 
''Napravio sam ono što sam morao'', novinarima je rekao hrabri Roy.
 
U restoran pub ''Black & Blue'' uletjela su trojica terorista urlajući ''Allahu Akbar'' (''Alah je velik'') i krenuli su na goste. Prema izjavama svjedoka Roy je odmah ustao i zaletio se prema njima uz povik: ''Odjebite, ja sam Millwall''. Naravno, sam i goloruk nije mogao da ih svlada, ali dok se ovaj strašni navijač Lavova borio s teroristima, ostali gosti su uspjeli pobjeći.
 
Za Roya, koji je inače iz londonskog kvarta Peckham, poznatog po kultnoj seriji ''Mućke'', njegovi prijatelji traže da mu se dodijeli Georgov križ, najviše priznanje koje civil može dobiti za iskazanu hrabrost. Također, u bolničku sobu donijeli su mu knjigu ''Naučite trčati'', kao pouku za ubuduće.
 

Pročitajte više