Kloppov prvi intervju u Liverpoolovom dresu: Ne trebaju nam Messi i Ronaldo, samo vjera

Foto: Screenshot; Liverpool FC

EUFORIJA je riječ koja najbolje opisuje stanje uma prosječnog navijača Liverpoola. Nakon odlaska Brendana Rodgersa i dolaska Jürgena Kloppa, pristalice Reda kao da žive u sedmom nebu. Njemački je stručnjak stavio potpis na tri godine, a u svom prvom velikom intervjuu po dolasku na Otok poručio je navijačima kako je vrijeme da zaborave na prošle dane ponosa i slave te da počnu vjerovati u nove uspjehe.

Klopp je, podsjećamo, nakon šestogodišnje epizode u Borussiji uzeo godišnji odmor, a kada se otvorilo slobodno mjesto u Liverpoolu bez razmišljanja je prihvatio poziv uprave engleskog velikana. Na Anfieldu bi trebao provesti barem tri godine, a plaća mu je, tvrde engleski mediji, 7 milijuna funti po sezoni. Nijemac će debitirati u derbiju protiv Tottenhama.

Što vas je potaknulo da dođete u Liverpool?

"Sve! Sve sam čuo, vidio i pročitao, apsolutno sve. Oduvijek sam želio raditi u Engleskoj jer me privlači takav intenzitet nogometa. Liverpool je bio moj prvi izbor. Sjajno se osjećam. Ponosan sam što sam ovdje, velika je to čast. Ovo mi je sigurno jedan od najdražih trenutaka u životu", rekao je Klopp u razgovoru za službenu stranicu Liverpoola.

Je li bio težak izbor?

"Ne, nije bio težak izbor. Raskinuo sam ugovor s Borussijom prije četiri mjeseca i razmišljao sam gdje ću nastaviti karijeri. Odmarao sam četiri mjeseca i rekao sam - dosta! Bilo je super, ali vrijeme je za posao. Vlasnici kluba imaju san, ja imam san i nisu me trebali dugo nagovarati da dođem ovdje".

Što ste radili za vrijeme odmora?

"Puno toga. U prva četiri tjedna bio sam strašno umoran. Kao trener radio sam 15 godina bez prestanka, uvijek do kraja i maksimalno. No, to je težak posao i trudio sam se opustiti, ali i naučiti neke nove stvari. Onda sam osjetio da je bilo dovoljno odmaranja te da bih se volio vratiti na klupu. Proveo sam šest godina u Dortmundu i sve su bile sjajne osim posljednje, koja mi je bila najteža epizoda. I sada sam ovdje, spreman za nove izazove. To je upravo ono što sam tražio".

Što znate o Anfieldu i navijačima?

"Mislim da ne govorim dovoljno dobro engleski kako bih vam mogao dočarati što mislim o stadionu i navijačima. Radujem se što ću osjetiti, vidjeti i pomirisati tu uzbuđenost. Anfield je za mene povijesno mjesto, posebno! Što se tiče navijača, dopustite mi da se predstavim kao netko tko razumije nogomet. Ako ljudi nisu zainteresirani za nogomet, što se mene tiče možemo postaviti golove u nekom parku i tako igrati. Nogomet je postao profesionalan samo zbog navijača, oni su najbitniji u cijeloj ovoj priči. Moramo ih zabaviti, moramo im učiniti živote boljima. To je naš posao, jer nogomet nije toliko važan. Mi ne spašavam živote, mi nismo liječnici. Naš je posao da oni na 90 minuta zaborave na sve svoje probleme i da danima nakon toga pričaju s kolegama o nogometu. I zato se uvijek trudim biti što otvoreniji prema njima".

Mislite li da ćete se prilagoditi na engleski stil nogometa?

"Naravno da ću se prilagoditi, možda ću biti prisiljen, tko zna. U ovom trenutku ne želim razmišljati o tome, jer vjerujem da znam nešto o engleskom nogometu. Ne samo da sam gledao bezbroj utakmica engleske lige, nego sam i igrao protiv engleskih ekipa. Neke stvari su različite od njemačkog nogometa, ali nogomet je nogomet. Mene iskustvo uči da prvo moram sve vidjeti, čuti i osjetiti, a zatim krećem u analizu i razradu planova. Moram se prvo upoznati sa situacijom pa ću onda znati na što se sve moram prilagoditi, a što moram mijenjati. No, ne želim komplicirati stvari. Igrač mora dobiti jasne i precizne upute te mora igrati sa srcem, a ne samo glavom".

Koji su prvi izazovi koji vas čekaju u Liverpoolu?

"Možda je ovaj angažman najveći izazov za jednog trenera, ali nikada nisam bježao od problema i izazova. Nisam takav lik. Ovo je možda najzanimljiviji posao u svijetu nogometa. Dolazim iz Njemačke pa je sve nekako novo i drugačije. Svi su sada koncentrirani, pitaju se "što ovaj Nijemac hoće", "moramo ga slušati" i tako. Prije svega, moram razgovarati s igračima. Moramo definirati naš zajednički put, moramo se upoznati".

Kad smo kod igrača, što mislite o trenutnoj postavi?

"Dobra je. Ne bih došao ovdje da sam vidio ekipu i rekao "moj Bože, ne, ne, ne...". Ovdje sam jer smatram kako ova ekipa ima potencijala. Naravno, u ovom trenutku mi nismo najbolja momčad na svijetu, ali koga briga? Mi želimo postati najbolja momčad u budućem razdoblju. To je sve. Ovo što sam vidio bilo je ok. Vidio sam neke dobre utakmice, neke ne baš tako dobre. Važno je da zadovoljavamo u nekim elementima; imamo brzinu, imamo tehniku, taktiku, dobre braniče, veznjake i napadače. E sada moramo vidjeti tko je dovoljno dobar da zaigra protiv Tottenhama, moramo stvoriti ekipu. Tako počinjemo. Ja nisam sanjar, meni ne treba Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i svi ti igrači u jednoj ekipi. Meni trebaju ovi moji igrači koje danas treniram".

Kakav stil igre vi njegujete?

"Divlji! Sve vrhunske ekipe vole imati što veći posjed lopte i to je u redu. Volim gledati Bayern, odlična momčad, Barcelonu, Real, Manchester City. Međutim, malo tko počinje raditi na posjedu lopte. Ne možete startati s mišljenjem "ok, mi imamo loptu, a druga momčad neka čeka". Ne, prva stvar koju mi moramo napraviti, a koja je važna ne samo u nogometu nego i u životu, jest obrana! Stabilna obrana. To je prva stvar, uvijek. Obrana drži samopouzdanje momčad, obrana vam garantira da nećete primiti gol svaki put kad u napadu izgubite loptu. To je prva faza svakog razvoja. Osim vrhunskih ekipa, nitko ne počinje graditi momčad od krova kuće. Mi smo po pitanju obrane - ok. Drugo, volim kada igrači iskazuju emocije na terenu. Takav sam trener i volim takav nogomet. Želim vidjeti brzinu, želim od svojih igrača vidjeti da su pravi muškarci i žene, agresivnost, snagu! To tražim i od sebe, nema boli, nema kukanja i plakanja. Naravno, kada govorim o agresivnosti, onda ne mislim da ozlijedimo protivnika, to me uopće ne zanima, želim vidjeti motiviranost i zalaganje. Pred nama je jako puno utakmica, možda ću uspjeti nešto promijeniti. Ako je moguće, želim od Liverpoola napraviti momčad koju je najteže pobijediti na svijetu. Idemo prvo krenuti od te ideje. Zato ćemo razgovarati i s navijačima, da čujemo njihova očekivanja. Znate, očekivanja su vam kao ruksak od 20 kila, zbilja nije lako trčati po terenu s takvim teretom. Moramo se svi skupa usuglasiti što želimo, koji nam je zajednički cilj".

Mediji su objavili kako je vaš jedini uvjet bio da vam se uprava ne petlja u transfere...

"Mislim da je svima u cilju da Liverpool bude uspješan. To je naša motivacija. Stoga je normalno da imam prvu i zadnju riječ kada su u pitanju transferi. Ne želim trošiti novac koji klub nema, ne želim držati igrača koji želi otići. Ja sam taj koji mora raditi s tim dečkima. Isto tako, nitko bez mog dopuštenja ne smije prodati igrača za kojeg smatram da ga ne smijemo prodati. Čak i ako je riječ o vrlo unosnom transferu. Sve smo se dogovorili, tako da nema potrebe raspravljati o tome".

Koji su vaši dugoročni, a koji kratkoročni planovi?

"Uspjeh. Možda sam radio i trenirao u Njemačkoj, ali siguran sam da je i u Engleskoj slična situacija. Imamo, dakle, Manchester City, United, Chelsea, Arsenal i Tottenham, svi oni žele biti uspješni na tablici. Zašto onda ne bismo i mi mogli biti? Bitno je da promijenimo taj mentalni sklop u glavama igrača. Primijetio sam da su svi malo pesimistični, nervozni, sumnjivi. Svi uživaju u nogometu, imamo lijepu atmosferu na stadionu, ali ne vjeruju u uspjeh. Priča se samo o tome što se dogodilo prije 10-20 godina. Povijest je važna, slažem se, ali na nama je da ispišemo nove stranice te povijesti. Nisam tip koji će vam sada reći ova sezona će biti najbolja u povijesti kluba. Ne, ako se to dogodi, slavit ćemo zajedno, ali ako se ne dogodi to znači da moramo raditi još jače".

I za kraj, poruka navijačima?

"Moramo se promijeniti! Od onih koji sumnjaju moramo postati oni koji vjeruju. I to odmah"

 

Jürgen Klopp has a message for #LFC fans after becoming the club's new manager last night. Watch his exclusive first interview now: http://www.liverpoolfc.com/watch #KloppLFC

Posted by Liverpool FC on 9. listopad 2015

Pročitajte više