"Kad sam došao u Hajduk, ostao sam zatečen. Pobunio sam se, ali uzalud"

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

JENS GUSTAFSSON je prije dvije godine postao trener Hajduka, ali na Poljudu se zadržao samo pola godine. Nakon toga je vodio mladu reprezentaciju Švedske, a sada je trener poljskog Pogona.

U švedskom podcastu "Lundh" 44-godišnji trener govorio je o vremenu provedenom u Hajduku. "Bilo je prilično očekivano da prihvatim ponudu Hajduka. Tada nisam puno razmišljao o posljedicama i znao sam pravila igre. To nije ništa čudno i iskustvo u Hajduku mi je puno pomoglo. Naučilo me kako ploviti kroz oluju", rekao je Šveđanin.

Čim je došao u Hajduk, ostao je šokiran. "U Hajduku i u Pogonu postojale su i postoje dvije superzvijezde u momčadi. Velika je razlika u tretmanu superzvijezde u Švedskoj u odnosu na Hrvatsku i Poljsku. Kad dođemo na gostovanje, superzvijezda ne odsjeda na istom katu kao svi ostali, nego u apartmanu negdje drugdje. Teško da bi se to dogodilo u švedskoj momčadi. Ovdje imamo mogućnost natjerati sve da se ponašaju isto", rekao je Gustafsson i otkrio da je to pokušao promijeniti. 

"U Hajduku i Pogonu imaju drugačiji pristup. Ne znam je li to u redu, ali to nije nešto na što danas reagiram. Međutim, kad sam došao u Hajduk, reagirao sam na takvo nešto, pitao sam se mora li biti tako. A onda sam počeo shvaćati da je to tako, da to nije nešto što trebam ili mogu promijeniti."

"Bilo je očekivano da ću dobiti otkaz"

Gustafssonu je presudio poraz od Slavena. To mu je bio četvrti poraz u 13 utakmica u sezoni 2021./2022. "Bilo je prilično očekivano da dobijem otkaz nakon te utakmice. Ne ide se predaleko tamo. Priča se o strahu od navijača, ali nećete ostati dovoljno dugo na klupi da navijači dobiju priliku napasti vas. Otići ćete prije toga. Tako da nisam bio u opasnosti."

Voditelj ga je podsjetio na riječi njegovog pomoćnika Andreasa Brannstroma, koji je naveo da su im navijači na Poljudu iskopali 11 grobova s križevima. Javnosti je poznato da su to navijači Hajduka napravili 2003. godine nakon poraza od finske Hake, ali ne i u sličnoj situaciji u Gustafssonovoj eri.

"Nisam previše reagirao na taj događaj. To je bio samo jedan u nizu događaja. Tamo se dogodilo toliko nevjerojatnih stvari. Nisam se mogao zamarati navijačima i njihovim potezima. Jednostavno sam samo nastavio dalje. Nisam se plašio, nisam mislio da su mi spremni nauditi."

Pročitajte više