Kad su zadnji put ovako kiksali na startu, Argentinci su došli sve do finala SP-a

Foto: Profimedia

PORAZ Argentine od Saudijske Arabije 2:1 jedna je od najvećih senzacija u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava, a svakako najveća u povijesti argentinskih nastupa na svjetskim smotrama. Ipak, i ranije su Argentinci doživljavali neočekivane poraze, a nakon najvećeg dosadašnjeg kiksa na startu došli su sve do finala.

Bilo je to 1990. u Italiji, kada je momčad predvođena Diegom Maradonom u Milanu po obranu naslova iz Meksika krenula protiv Kameruna i izgubila 1:0, iako je posljednjih pola sata imala igrača više na terenu. U 61. minuti isključen je Andre Kana-Biyik dok još nije bilo golova, ali šest minuta poslije Francois Omam-Biyik najviše je skočio između trojice Argentinaca, a golman Pumpido katastrofalno reagirao i propustio loptu u mrežu.

Prva pobjeda Kameruna na svjetskim prvenstvima

Kamerunci su do kraja ostali s devetoricom nakon što je u 88. minuti drugi žuti karton dobio Benjamin Massing, ali su se obranili i ostvarili svoju prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima, nakon što su na debiju osam godina ranije sve tri utakmice u grupi odigrali neriješeno.

Kamerun je zatim pobijedio Rumunjsku 2:1, a onda izgubio od SSSR-a 4:0, ali unatoč tome zauzeo je prvo mjesto u skupini, i to kao prva reprezentacija u povijesti koja je to učinila s negativnom gol-razlikom. U osmini finala je izbacio i Kolumbiju 2:1 nakon produžetaka, da bi ga u četvrtfinalu zaustavila Engleska 3:2, također nakon produžetaka.

Argentinci su nakon šokantnog poraza pobijedili SSSR 2:1, a onda odigrali s Rumunjskom 1:1 i kao jedna od najboljih trećeplasiranih momčadi provukli se u nokaut-fazu, u kojoj su nanizali Brazil (1:0), Jugoslaviju (4:3 na penale nakon 0:0) i Italiju (4:3 na penale nakon 1:1), prije nego što ju je u finalu izgubila od Zapadne Njemačke penalom Andreasa Brehmea u 85. minuti.

Porazi od Hrvatske i Bugarske bili su iznenađenja, ali nikako senzacije

Bilo je još potpuno neočekivanih poraza Argentinaca na SP-ima, poput onog od Hrvatske 3:0 prije četiri godine u Rusiji ili od Bugara i Rumunja 1994. u SAD-u. Gubili su u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća i od Čehoslovačke i Mađarske, ali sve su te reprezentacije u tim trenucima bile strašno jake, Hrvatska je došla sve do finala, a Bugarska do 4. mjesta.

S druge strane, Saudijska Arabija i dalje ne djeluje kao reprezentacija koja, unatoč tri već osvojena boda, može dalje od skupine, a kamoli u borbu za medalje.

Pročitajte više